Het duurde maar kort: Scaramucci na tien dagen gedumpt als hoofd communicatie van het Witte Huis

Anthony Scaramucci is alweer ontslagen als communicatiedirecteur van de Amerikaanse president Donald Trump, nadat hij tien dagen geleden werd aangesteld. Dit is gebeurd op aandringen van generaal John Kelly, die maandag is begonnen als de nieuwe chef-staf van het Witte Huis.

Anthony Scaramucci wordt achternagezeten door de pers. Beeld anp
Anthony Scaramucci wordt achternagezeten door de pers.Beeld anp

Het nieuws kwam maandagmiddag naar buiten via The New York Times en CNN, nog voordat er een officiële aankondiging was geweest. Daarmee duidt het ontslag op drie ontwikkelingen. Eén: de personele situatie in het Witte Huis is nog steeds chaotisch. Twee: Kelly laat zich vanaf zijn eerste dag gelden. Drie: met het ontslag van Reince Priebus vorige week is het lekken nog niet gestopt.

Even na drie uur kwam er een bevestiging van het Witte Huis. 'De heer Scaramucci vond het het best om chef-staf John Kelly met een schone lei te laten beginnen en hem de gelegenheid te geven zijn eigen team op te zetten', aldus woordvoerder Sarah Huckabee Sanders in een verklaring. 'We wensen hem het allerbeste.'

Volgens CNN wilde Kelly Scaramucci weg hebben omdat hij niet gedisciplineerd genoeg was en zijn geloofwaardigheid had verspeeld. Scaramucci, een 53-jarige New Yorkse hedgefonds-eigenaar, had vorige week in een interview met The New Yorker hard uitgehaald naar twee andere bewoners van het Witte Huis. Hij noemde toenmalig chef-staf Reince Priebus een 'fokking paranoïde schizofreen' en chefstrateeg Steve Bannon een 'zelfpijper'. Ook beschuldigde hij hen ervan als 'pikstoppers' maandenlang zijn toegang tot het Witte Huis te hebben geblokkeerd.

Toen Trump vrijdag via een tweet bekendmaakte dat hij Priebus had ontslagen en Scaramucci geen openlijke tik op de vingers gaf, leek daarmee de nieuwe prikorde bevestigd. De 'Mooch', zoals hij zichzelf noemt, leek een plek dicht onder de top van de apenrots te hebben veroverd. Een week eerder had hij ook al het vertrek van woordvoerder Sean Spicer bewerkstelligd.

In verschillende media werd dat afgelopen weekend aangeduid als een bevestiging van de 'New Yorkse' cultuur, die met Trump in het Witte Huis is gekomen. Bluf, brutaliteit, een grote bek, cliëntelisme en een gebrek aan respect voor instituties typeren de president zelf, maar ziet hij ook graag terug in de mensen met wie hij zich omringt. Scaramucci werd gezien als mini-me, een volgzame kopie van Trump (ook al schaarde hij zich in een eerder leven vol overtuiging achter Democratische politici en progressieve standpunten). Ook dochter Ivanka en haar man Jared Kushner waren van Scaramucci gecharmeerd.

Trump was de dag maandag monter begonnen. In een tweet wees hij op de bloeiende Amerikaanse economie, met de hoogste aandelenmarkt aller tijden, de laagste werkloosheid in zeventien jaar en stijgende lonen. En de grens is 'veilig', en het Hooggerechtshof heeft een nieuwe rechter, kortom: 'Geen chaos in het Witte Huis.'

Maar dat werd dus een paar uur later gelogenstraft door het ontslag van Scaramucci. Trump heeft nu drie personeelsrecords op zijn naam staan: de kortst zittende nationale veiligheidsadviseur aller tijden (Michael Flynn), de kortst zittende chef-staf aller tijden (Reince Priebus) en de kortst zittende communicatiedirecteur aller tijden (Anthony Scaramucci). Overigens was Scaramucci al de derde communicatiedirecteur sinds Trumps inauguratie.

De afgelopen maanden zijn vooral leden van het Republikeinse establishment het slachtoffer geworden van de stammenstrijd in het Witte Huis. De vraag is nu of Kelly op zoek gaat naar een vervanger voor Scaramucci in de partijhoek, of dat er weer een nieuwe, maar minder grofgebekte buitenstaander wordt aangetrokken.

Hoe dan ook maakt het ontslag duidelijk dat Kelly genoeg gezag heeft om de president tot een beslissing te dwingen die hij zelf niet wilde of durfde te nemen. Daarmee heeft Kelly laten zien dat hij nu degene is die de touwtjes in handen heeft genomen in het Witte Huis - eigenlijk precies zoals het een chef-staf betaamt. In een persconferentie zei Huckabee Sanders dat Kelly 'het volledige mandaat' heeft gekregen van Trump. 'Alle medewerkers rapporteren aan hem.'

Vorige week bleek overigens al dat de vrouw van Scaramucci ook van hem af wil, hoewel ze net een tweede kind van hem heeft gekregen. De zoon werd geboren op de dag dat Scaramucci met de president in Air Force One afreisde naar West-Virginia, om hem daar een toespraak te zien houden voor de padvinders.

Lees ook:

Ontslag
Het verloop in het team van de Amerikaanse president is hoog. Vrijdag werd staf-chef Priebus nog ontslagen door Trump. Zijn vervanger is John Kelly, tot nu toe minister van Binnenlandse Veiligheid.

Realityshow
Als het niet al een realityshow was, dan is het Witte Huis dat donderdag wel geworden. Anthony Scaramucci probeerde scheldend en tierend een plek in de pikorde te bemachtigen.

Trumpfilter
Nieuws over Donald Trump: soms vermakelijk, soms verontrustend en soms gewoon heel raar. We kunnen ons voorstellen dat al dat nieuws nogal overdadig overkomt. Daarom verdelen we het in verschillende categorieën. Wat is echt belangrijk, wat is eigenlijk gewoon business as usual en wat is vooral afleiding?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden