Het drukke bestaan van een toppaar

Jan Jansma, 42, wiskundeleraar, vader van twee zoons en een dochter. Louk Verhees, 39, IT-er, heeft twee dochters. Sinds een half jaar zijn beiden opgenomen in Team Oranje en trainen ze elke vrijdag, vrijgekocht van hun werkgevers, met de andere vier paren uit de nationale kernploeg....

Dit Nederlands bridgepaar gaat eind juni in Malmt het Nederlandse team op jacht naar een plaats bij de eerste vijf, goed voor WK-kwalificatie. Onze internationals hebben een druk bestaan, zeker als je ze vergelijkt met buitenlandse topparen die fulltime met bridge bezig zijn en niet afgeleid worden door andere dagelijkse werkzaamheden.

Jansma-Verhees spelen vanaf 2000 samen, en wonnen met 't Onstein het NK in 2001. Bij het EK op Tenerife in 2001 maakten zij een uitstekend debuut. Vanaf die tijd groeiden zij uit tot het sterkste Nederlandse paar. De degradatie in het afgelopen seizoen uit de Meesterklasse was dan ook een absurde gebeurtenis. Het komende seizoen spelen zij toch op het hoogste nationale niveau omdat 't Onstein nog een team in de MK heeft.

Louk Verhees is opgetogen over de kans die Team Oranje biedt. Hij beseft dat er veel werk nodig is om je te kunnen meten met de besten van de wereld. 'Professionalisme is eigenlijk vereist. maar dat is in Nederland niet haalbaar.' Hij geniet van de wekelijkse training. 'Een van de gunstige aspecten is dat we veel van elkaar opsteken.'

Over het nieuwe biedsysteem zegt hij: 'De Oranje Klaveren is een rechtstreekse afleiding van de 'Polish Club'. We speelden al lang iets dergelijks, maar zijn nu in staat om een en ander met hulp van de Poolse international en toptrainer Krysztow Martens te ontwikkelen en verder uit te diepen. Ook de variabele afhankelijk van de kwetsbaarheid tweeopeningen.' Over het komende EK is Verhees optimistisch: 'We hebben best een kans op een klassering bij de eerste vijf.'

Na een nieuwe 2J-opening, een zwak tweekleurenspel met harten en schoppen, eindigden Jansma-Verhees in de interland tegen Polen in een scherpe 4J.

Zie diagram 1 west noord oost zuid ------pas pas pas pas ------Om de schoppenhonneurs te beschermen kwam west uit met een kleine troef, J2. De leider, Jansma, speelde J8 in noord en maakte daarmee de slag. Hij ging direct op de bakkleur van de dummy af, de klaveren, ook om van een ruitenverliezer uit zuid af te komen. Na HA verdween op HH uit zuid I8. Een derde keer klaveren, oost H10, in zuid getroefd met JH. Hierna ging zuid van slag met schoppen naar KH in west die ruiten speelde voor IH. Oost speelde troef, J7 in zuid, bij west J3 voor J9 in de dummy. Klaveren getroefd met JV, schoppen getroefd met J9 en met JA de laatste troef van west, JB, opgehaald. De twee vrije klaveren meegenomen voor +420.

Aan slag met KH leek west nog te kunnen verslaan door een tweede keer schoppen te spelen. De leider heeft het antwoord klaar. Hij troeft met J9, troeft een klaveren met JV, speelt harten naar J10 en haalt met JA de JB van west op.

Op de andere tafel speelde noord 4J. Oost kwam uit met ruiten voor IA. Met IH een tweede ruitenslag meegenomen gevolgd door KV en schoppen getroefd in noord. De leider speelde HA en troefde een klaveren gevolgd door drie keer troef. Hierna was HH, oost stopte de klaveren nog, de laatste slag en ging drie down.

In een oefenwedstrijd tegen Bulgarije boden Jansma-Verhees als enigen een fraai klein slem in diagram 2.

Zie diagram 2 west noord oost zuid ------pas pas pas pas pas pas pas pas 4SA pas pas pas pas pas ------Het bieden vertaald: 1H: de Oranje Klaveren, dikwijls een sterke hand. 1I: negatief of natuurlijk. 2H: zestien punten of meer met een klaverenkleur. 2K: mancheforcing. 3J: tweede kleur. 4H: klaverensteun en slempoging. 4I: controle in ruiten. 4J: geroviseerde controle als 'last train'. Noord (Verhees) probeerde zo een zetje te geven voor een slem in klaveren. 4K: controle in schoppen. 4SA: een laatste positief geluid van noord richting 6H. 5J: poging voor groot slem. 6H: eindbod, noord vond het langzamerhand welletjes al kan vanwege het gunstige ruitenzitsel zelfs gemaakt worden.

West kwam tegen uit met schoppen voor KA van zuid, Jansma. De leider speelde drie hoge harten om een schoppen uit de dummy op te ruimen. Oost troefde de derde harten maar kon niet verhinderen dat de leider de twee verliezende schoppen uit zuid in de dummy troefde.

Tijdens het EK 2002 produceerde Louk Verhees tegen Ierland in diagram 3 een flonkerend juweel. Zie diagram 3 west noord oost zuid pas pas pas pas --Na het pretieve van oost liet Verhees zich niet wegdrukken en bood onvervaard 4J. Dit contract leek met drie vaste verliezers,in schoppen, klaveren en ruiten, vanwege de vier-nul verdeling van de troeven onmogelijk.

West kwam tegen met schoppen uit voor KA van oost die een kleine schoppen naspeelde, getroefd door zuid. De leider moest nog twee keer van slag, in ruiten en klaveren, en west ging telkens schoppen naspelen waarna het troefspook (troefkort) voor zuid dreigde. De leider vond een briljante oplossing. In de derde slag speelde hij J10, waarop het troefzitsel duidelijk werd, gevolgd door klaveren naar HH. Hierna drie rondes harten om alle troeven van oost op te halen. Dit leidde tot het eindspel van diagram 4. Zie diagram 4

Uit zuid een klaveren, gedoken door west, de juiste speelwijze. De laatste schoppen uit de dummy getroefd zodat ook west geen schoppen meer had. Met klaveren van slag naar HA in west die IH speelde, gedoken door zuid. Hierna moest west van IV7 in de IAB van de leider spelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden