Column

Het droevige lot van berichtgeving in vacuüm

'Geef ons feiten' was de titel van een debatavond, een paar jaar geleden, tussen de hoofdredacteuren van RTL Nieuws, NOS Nieuws, de Volkskrant en NRC Handelsblad.

Wassila Hachchi schiep een nieuwsvacuüm door geen informatie over haar plotselinge vertrek te geven.Beeld anp

Ze moesten reageren op klachten dat het nieuws almaar trivialer zou worden - waarop een van de hoofdredacteuren zei dat leut van alle tijden is, want de krant voorzag in 1954 ook al in de honger naar details over vliegende schotels. En ze moesten reageren op klachten over de feiten. Die zouden te gering zijn, te vaak zouden speculatie en roddel tot serieuze inbreng worden verheven - waarop de hoofdredacteuren zeiden dat hun berichtgeving 'meer feiten dan ooit' bevatten.

Een interessante toetscasus voor de laatste stelling is het vertrek van een parlementariër voor D66, Wassila Hachchi, uit de Tweede Kamer. Zij liet vorige week weten dat ze per direct vertrekt om in Amerika voor de campagne van Hillary Clinton te gaan werken, ze stuurde een kort ontslagbriefje naar de voorzitter van de Tweede Kamer, was daarna onbereikbaar voor de pers en voor collega's, liet zich nergens meer zien en gaf per Twitter additionele informatie: 'flink last van pijnlijke hondenbeet' en 'aan het pakken voor NYC'.

Tot zover de feiten.

Er lagen nog wat vragen - over wachtgeld en hoe ze toch aan dat baantje bij Hillary is gekomen en waarom ze vindt dat ze het contract met de kiezer zomaar kan verbreken. Omdat Hachchi daar zelf geen antwoord op kon of wilde geven, schiep ze een nieuwsvacuüm.

Wat daarna gebeurde is een krachtig argument voor open communicatie onder alle omstandigheden. Zo werd een baanwissel die onder normale omstandigheden vermoedelijk een kortje in een lange rij banale nieuwsberichten zou zijn geweest een hype. En zo begon de grote oversteek van de feiten naar het terrein van de achterklap en de grote gok.

Presentator Sven Kockelmann introduceerde op NPO Radio1 in stand.nl een item over Hachchi's vertrek met de woorden: 'Ook zijn er verhalen dat ze genoeg zou hebben van Alexander Pechtold die te autoritair zou zijn.' Later: 'Ze was doodongelukkig, begrijp ik, uit de berichten.' En: 'Als het waar is, hoor!'

De verslaggevers van RTL Nieuws pakten het handiger aan door een geïnterviewde het giswerk in de mond te leggen. Iemand die ooit voor Barack Obama heeft gewerkt, werd aldus geciteerd: het Hillaryverhaal van Hachchi is 'niet logisch', want 'waarom zou je in Boston campagne willen voeren? Totaal overbodig.' En: 'Het klinkt toch alsof er iets anders aan de hand is.'

Het AD ging op onderzoek uit, belde bij haar aan, sprak haar moeder, kwam geen steek verder en vulde het verslag van de zoektocht naar feiten dan maar op met open vragen: 'Hachchi gaat toch niet met gebruik van wachtgeld haar hobby uitoefenen?' 'Mogelijk komt het allemaal door een ongeluk.' 'Andere collega's wijzen erop dat Hachchi moeite had met de politieke egocultuur op het Binnenhof.'

De Telegraaf meldde: 'In Den Haag klinkt dat Hachchi al langere tijd moeite had met de autoritaire stijl van leidinggeven die Pechtold zou hebben.'

Naar verluidt, er zijn verhalen, er klinkt, het klinkt alsof, mogelijk, anderen wijzen erop - stuk voor stuk constructies die het droevige lot bezegelen van de feitelijke verslaggeving in tijden van een nieuwsvacuüm.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden