Het droeve lot van Mart Nooij

Charles Bromet en Willem Vissers

Column voor het radioprogramma Langs de Lijn (NOS), 12 februari.

Afgelopen donderdag verscheen het volgende bericht op Teletekst:
'Mozambique heeft Mart Nooij benoemd tot bondscoach. De 52-jarige Heemskerker is bij het Afrikaanse land de opvolger van Artur Semedo. Nooij, die in ons land werkzaam was bij de KNVB, was in 2003 coach van Burkina Faso onder 20 jaar.' Dat was alles.

Mart Nooij. Nooit van gehoord. Van Mart Nooij weten we niet meer dan dat hij een 52-jarige Heemskerker is die in Mozambique Artur Semedo opvolgt als bondscoach. Hij werkte bij de KNVB en was in 2003 coach van Burkina Faso onder 20 jaar. Dat laatste is natuurlijk een schitterend punt op zijn cv: coach van Burkina Faso onder 20 jaar.

Misschien heeft Mart Nooij als coach van Burkina Faso onder 20 jaar wel de belangstelling gewekt van de voetbalbond van Mozambique. Wellicht werd in Afrika wel tot in alle uithoeken van het continent vol lof gesproken over Mart Nooij die er is was geslaagd van de jeugdploeg van Burkina Faso een bekoorlijke aanvalsmachine te maken die korte metten maakte met alle tegenstanders.

Het bericht op Teletekst stond ook op de site van Voetbal International. VI wist te melden dat Nooij in elk geval tot het toernooi om de Afrika Cup in 2008 verantwoordelijk zal zijn voor het nationale team van Mozambique. Wat ik al vermoedde, klopt: volgens VI maakte Nooij de afgelopen jaren naam in Burkina Faso. Met de nationale ploeg van spelers tot 20 jaar bereikte hij de tweede ronde van het jeugd-WK van 2003, dat gehouden werd in de Verenigde Arabische Emiraten.

Nooij is een van de velen. Test: noem zoveel mogelijk Nederlandse trainers die actief zijn in het buitenland. Rijkaard. Jol. Adriaanse. Stevens. Beenhakker. Hiddink. Advocaat. Eh, Luhukay. Bonfrère. Versleijen. Vergoossen. Verder kom ik even niet.

Dat is vreemd, want in het buitenland zijn zo'n honderd Nederlandse voetbaltrainers actief. Een groot aantal is werkzaam in het Midden-Oosten. De exportmanager van de trainers is Jan Reker van de Coaches Betaald Voetbal. Als hij Louis van Gaal geen ernstige berispingen geeft namens de CBV, brengt hij Nederlandse trainers in het buitenland onder dak.

Succes kan hem niet worden ontzegd. Tien jaar geleden werken dertig Nederlanders in het buitenland, als coach, scout, hoofd jeugdopleiding of technisch directeur. Dat het er nu bijna honderd zijn, komt doordat Nederlanders van nature wereldveroveraars zijn die gewend zijn zich overal snel aan te passen, zei Reker in 2006 in de Volkskrant. Ik vind het een slechte verklaring, maar ik weet zo snel geen betere, behalve dat ik denk dat in Nederland coaches op een behoorlijk hoog niveau worden opgeleid.

Van sommige van die coaches horen we alleen iets als ze worden aangesteld en als ze worden ontslagen. Twee berichtjes op Teletekst en dat is het dan. Nooit een Nederlandse journalist op bezoek, nooit een spannende reportage op televisie, altijd gesteggel over geld en ruzie met bestuurders.

Het is vast een mooi avontuur, bondscoach zijn van Mozambique, maar ik ben bang dat ook Mart Nooij dit droeve lot staat te wachten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden