Het drama van Bridge-O-Rama

De vugraph bij het WK-junioren in Mangaratiba(Brazilië), zaterdagmorgen 11 augustus: Nederland tegen Canada. In kansrijke positie na twaalf ronden van de round robin, konden de Nederlandse junioren met een overwinning een plaats in de halve finale binnen handbereik krijgen....

Een spannend eerste spel zonder score. Op het tweede spel bereikte Nederland een ambitieus klein slem; het Canadese paar nam van acquit twee slagen mee. Op beide tafels in spel drie identieke kamikaze-acties, alleen door Canada optimaal afgestraft. Na een lui bod bleef vervolgens in het vierde spel Nederland niet alleen uit een aardig slem maar miste zelfs de manche en eindigde in een zielige deelscore. In het vijfde spel opnieuw een Nederlands slem, deze keer een uitstekend contract. De Nederlandse leider koos een redelijk maar falend speelplan. Op het scorebord verschenen de vernietigende cijfers Canada 43 - Nederland 0.

Het Nederlandse kamp hapte als een aangeslagen bokser naar adem en zocht naar houvast. De trieste voorvallen uit het eerste half uur tegen Canada gaan ongetwijfeld als een pikzwarte bladzijde de geschiedenis van het Nederlandse juniorenbridge in. Drama op het Rama. De vugraph - een bioscoopzaal met drie schermen: een met een diagram van het spel, een met de scores en een met live-beelden van de spelers - heette ooit het Bridge-O-Rama.

Na het desastreuze begin tegen Canada volgden nog vijftien spellen. Het leek alsof de rampen een algehele windstilte veroorzaakten. Geen opwinding, nauwelijks actie. Geen kansen om iets van de enorme achterstand af te knabbelen. Raakte door deze catastrofe de halve finale geheel uit zicht? In de top van het klassement vielen meer slachtoffers. De koplopers verloren, soms met grote cijfers, van op papier zwakke landen uit de staart van het klassement. Nederland bleef in de race en kon tegen Nieuw Zeeland, Frankrijk en het tweede team van de VS alsnog kwalificatie afdwingen.

De Nederlandse junioren misten in de slotfase van de round robin de mysterieuze krachten die sporters naar een hoger niveau tillen. De kwaliteit is aanwezig, de juiste manier om dit in punten uit te drukken werd keer op keer gemist. Helaas een droef festival van gemiste kansen.

Wat heeft de toekomst voor de junioren in petto? Vijf van de zes spelers van het WK-team zijn over twee jaar nog speelgerechtigd en in Nederland loopt meer jong talent rond. Eerst moet wel bij het EK-2002 met een klassering bij de eerste vier een toegangsbewijs voor het WK-2003 verdiend worden.

Als illustratie van het falen van de Nederlandse junioren drie spellen waaruit blijkt dat de spelers frequent en soms leuk schoten maar te vaak jammerlijk het doel misten. Een in mineur gestelde analyse met nadruk op details, topbridge is nu eenmaal gepriegel op de vierkante centimeter.

Tijdens Nederland-Denemarken bereikten noord-zuid in diagram 1 een uitstekende 4*; met *H in oost of *A in west een fluitje van een cent.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- -- -- pas

pas 1* pas 2*

pas 4* pas pas

pas -- -- --

Tegen de Nederlandse 4* wilde oost niet met troef of van dan wel met een van zijn azen uitkomen en koos voor een kleine harten, een gunstige greep. De leider won *A en nam de snit op *H. West nam de slag en speelde een kleine klaveren, *H en het aas in oost die *B meenam en harten na-

speelde voor een introever en een down.

west noord oost zuid

-- -- -- pas

pas 1* dbl 2*

2* 4* 5* dbl

pas pas pas --

Op de andere tafel bemoeide het Nederlandse oost-west paar zich via het fatasievolle doublet van oost intensief met het bieden. West toonde met 2* interesse in ruiten en klaveren. De actie van oost na 4* is dubieus. Een kwetsbaar rebod of meende oost dat 5* zelfs gemaakt kon worden? Oost kon het verlies van *A, *A en een troefslag niet vermijden: een down en -200 bij de -100 van de andere tafel voor zeven imps verlies.

In diagram 2 hoopten noord-zuid dat het nevenpaar te hulp zou komen.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

pas 3* pas 3SA

pas pas pas --

Zuid verhoogde met een optimistische kijk het inviterende 3* (zeskaart klaveren met 9-11 punten) naar 3SA. West kwam uit met een kleine schoppen en het leek er even op dat zuid het gelijk aan zijn zijde kreeg. Indien oost schoppen doorspeelt en zuid in de derde schoppenslag met *B aan slag komt is er snel een negende slag in klaveren. De Nieuw-Zeelandse oost dwarsboomde dat scenario door in de tweede slag harten te spelen voor twee down. Het gevolgde plan was niet zonder gevaar, met *V106 en *AV2 in zuid is 3SA gemaakt. In de actuele layout was het tegenspel dodelijk.

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

pas 1* pas 2*

pas pas 2* pas

pas 3* pas pas

pas -- -- --

Het Nederlandse oost-west paar kon het spel redden door 3* te bieden en te maken. Mischien kon oost na 1SA beter direct de harten met 2* introduceren, waarna west zeker tot 3* zou meebieden. Oost besloot te wachten. West was nu niet meer geneigd na 3* met 3* te competeren en zuid raapte rustig negen slagen in 3* op voor +110 en vijf imps voor Nieuw Zeeland.

Met ingenieus tegenspel kan 3* overigens down: *10 uit (*B, *V en *A), *A de eerste keer nemen, onder *A uit voor de heer, *H en een klaverenintroever.

Het Nederlandse noord-zuid paar meende na goed stoorwerk tegen Egypte in diagram 3 goede zaken te doen.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

-- -- pas pas

1* 2* 3* 3*

pas pas pas --

Noord-zuid verloren vijf slagen. Min 50, met voor oost-west in elk geval +150 in een ruiten of klaverencontract en op een goede dag zelfs +600 in de scherpe manche in een lage kleur.

west noord oost zuid

-- -- pas pas

1SA pas 2* pas

2SA pas pas pas

Na twee keer pas opende west met 1SA. Weliswaar binnen de puntenrange(15-17) van de 1SA-opening maar met een hand die veel geschikter was voor een troefcontract; azen, heren en een singleton schoppen. Daarbij had partner al gepast dus als er sprake was van een manche voor oost-west dan waarschijnlijker in harten, ruiten of klaveren. Het 2*-bod van oost was het equivalent van een inviterend 2SA. Dit bood west de gelegenheid in 3* of 3* af te zwaaien. West persisteerde in de SA-drift hetgeen Nederland duur kwam te staan. Noord-zuid namen zes schoppenslagen en *A op voor twee down en zes imps voor Egypte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden