Het doelpunt in de laatste minuut en de wrede dood van de gladiator

Tot de meest opwindende verschijnselen in de sport behoort het beslissende doelpunt in de laatste minuut. Ik heb in mijn leven al heel wat cruciale doelpunten in de laatste minuut gezien, maar ik zit toch elke keer weer te stuiteren voor de buis of op de tribune....

Bert Wagendorp

De wanhopig tegen het gras vallende spelers die beseffen dat de zaak is verloren, de totale krankzinnigheid van de doelpuntenmaker, het afgrijzen van de ene trainer en de verbijsterde vreugde van de andere: alles wat sport mooi maakt komt tot een geweldige climax na het beslissende doelpunt in de laatste minuut.

Een doelpunt in de 32ste minuut is over het algemeen behoorlijk saai. Ook een treffer in de 63ste minuut moet van heel bijzonder kaliber zijn, wil ik 'm de volgende dag niet zijn vergeten. Maar een beslissend intikkertje in de laatste minuut staat voor de rest van mijn leven in het geheugen gegrift. Zie ik in de uitslagen een beslissend doelpunt in de 89ste minuut, dan weet ik: daar is heftig geleden en zijn mensen gek geworden van blijheid. Daar heeft het leven zich van zijn scherpe maar meest aantrekkelijke kant laten zien.

Het beslissende doelpunt in de laatste minuut is het afmaken van de verslagen gladiator in de Romeinse arena. Wreed, maar behoorlijk fascinerend. Het doelpunt in de laatste minuut heeft de fenomenale kracht van de laatste zin die opeens al het voorgaande in een ander perspectief plaatst. Het doelpunt in de laatste minuut zet de wereld op zijn kop.

Jongetjes die dromen dat ze meespelen in Oranje (en ikzelf trouwens ook), maken de winnende treffer nooit in de 17de minuut, maar altijd in de 91ste, waarna de scheidsrechter affluit en de wereldtitel binnen is. Wilfred Genee zei het vrijdag nog bij Voetbal Insite: dat we, ter compensatie van het afgelopen week in diverse laatste minuten doorstane leed, in 2006 de finale van het WK maar moeten winnen. Niet via 3-0 bij rust en 5-1 aan het eind, maar met een beslissend doelpunt tegen Duitsland in de laatste minuut.

Dat zou inderdaad fijn zijn. Genee blijkt een ouderwetse romanticus, terwijl aan de andere kant van de tafel in hetzelfde programma de parmantige koddebeier van het voetbaldorp Holland, J. Derksen, niet moe wordt te verklaren dat voor romantiek in het voetbal tegenwoordig geen plaats meer is. Derksen: 'Het gaat om de centjes' – de brave man begint de laatste tijd ook steeds meer te praten alsof hij het voetbal zit te analyseren bij Sesamstraat.

Je hoefde vorige week alleen de laatste vijf minuten van PSV-AC Milan en AZ-Sporting maar te hebben gezien om te weten dat voetbal nog bomvol romantiek zit. Het huilen van Alex en Van Galen had niets met 'centjes' te maken, maar alles met verstoorde dromen en aan flarden geschoten hoop. Met romantiek dus. Zodra die écht verdwijnt, kunnen we het voetbal ook onmiddellijk opheffen en het blaadje van Derksen erbij.

Voor de romanticus was de uitschakeling van PSV en AZ vervelend, want hij mist nu de romantiek van Europese finales. Maar tegelijkertijd waren de drama's ook van een perfide schoonheid. In cynische, zakelijke tijden wekten ze oude herinneringen tot leven; het is fijn te merken dat de uitslag van een wedstrijd je nog kan raken alsof je een jochie van tien bent.

Ik hoorde Johan Cruijff na PSV -AC Milan zeggen dat 'er momenten zijn dat je moet zorgen dat er niets gebeurt'. Op zich een waarheid als een koe, die met name opgaat voor de laatste minuut. Althans, wanneer je voorstaat. Sta je achter, dan geldt dat er momenten zijn dat je moet zorgen dat er wél iets gebeurt. Dat krachtenveld van tegengestelde belangen heet sport en daarin slaat zelfs Cruijff de plank wel eens volkomen mis.

Bij sport hoort nu eenmaal het drama dat zich per definitie niets pleegt aan te trekken van pontificale stellingen en zinloze theorietjes over wat absoluut niet mag gebeuren.

Het was natuurlijk mooier geweest wanneer PSV na de treffer van Cocu nóg een keer had gescoord in de aller-, allerlaatste seconde (4-1) en wanneer Van Galen de bal in Alkmaar in de laatste éénduizendste seconde op miraculeuze wijze over de lijn had gedrukt (4-2).

Maar ja, je kunt niet alles hebben en vol is vol, ook in de laatste minuut.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden