Het doel is totale destructie

Robot Wars is geen vriendelijk programma. Het gaat over bloeddorstigheid en geweld, met robots die elkaar vernietigen. In Engeland is het een groot succes....

EEN van de ergste robots die ooit met Robot Wars meededen, ging compleet uit z'n dak toen hij in de ring kwam. Hij hakte, maaide, boorde en zwaaide maar door, en gebruikte uitbundig zijn pneumatische hamer. Hij wist van geen ophouden. Foutje in de programmering. 'We moesten hem laten uitrazen tot de batterijen op waren', vertelt Derek Foxwell, technisch consultant en organisator van het BBC-programma Robot Wars.

Ook indrukwekkend was de maniakale moordmachine die dwars door de muur heen drong en op Derek Foxwell zelf begon in te hakken. De metalen schijf om andere robots mee doormidden te klieven, ging bijna door zijn onderarm heen. Hij laat het zien in de Londense studio: de littekens staan er nog in.

Robot Wars is geen vriendelijk programma.

Robot Wars gaat over geweld, destructie en bloeddorstigheid. In het populaire BBC-programma gaan zelfgemaakte robots al bijna vijf jaar lang elke week elkaar te lijf. Ze slaan elkaar aan flarden, of duwen elkaar in de allesvernietigende vlammenkuil. Het doel: totale destrucie. Wie alle anderen vernietigt, wint het spel.

En als het niet spetterend genoeg gaat, zijn er altijd nog de house robots, de robots van de organisatie. Zij staan immer dreigend in de arena te wachten tot ze los mogen. Zoals Sir Killalot, een gevaarte van 300 kilo met een pneumatische betonschaar als arm. Als die op je af komt, ga je sowieso voor de bijl. Of Matilda, het massieve wijfje met haar hydraulisch aangedreven slagtanden die honderd kilo in de lucht kunnen gooien. Zij heeft een kettingzaag als staart.

Vanaf maandag zendt BNN zijn eigen versie van het programma uit: Robot Wars: The Dutch Battles, gepresenteerd door Rob Kamphues en Bridget Maasland, en geïnspireerd door het enorme succes van het Britse programma. BNN selecteerde tientallen Nederlandse teams en hun zelf in elkaar geknutselde, op afstand bestuurbare robots, en nam ze mee naar de Londense BBC-studio's om hun gevechten op te nemen. Dat gebeurde achter enorme wanden van kogelvrij glas, want de stukken metaal spatten er geregeld van af.

De Nederlandse knutselaars hebben stevige namen bedacht: Slicer, Sniper, Meshuggah, Pathetica, Bamm-Bamm, Lethal Swan, Hammerhead en Lizzard behoren tot de kandidaten. Aan de robots van maximaal honderd kilo is maanden gewerkt. In de arena lijken ze heel wat, maar achter de schermen staan de teams af en toe vertwijfeld naar hun vermorzelde creaties te kijken. Het doel van Robot Wars is weliswaar vernietiging, maar de roboteers moeten daar nog wel even aan wennen. Sommige robots storten al na enkele klappen verlamd ter aarde. Niet elke battle is daardoor even spectaculair. Andere robots zijn wat professioneler en tot het ergste in staat. 'KILL! KILL! KILL!', schreeuwen de toeschouwers, veelal kinderen, op de tribune.

Na elke wedstrijd liggen er zielige hoopjes schroot op de werkbanken. Vooral Lizzard, een groen gevaarte met blikken staart, dat het vooral moet hebben van snel ronddraaien, rijdt vaak in stukjes de arena uit. Maar blijmoedig timmeren de makers - hobbyisten, technici, studenten, vaders met kinderen - elke keer de deuken uit de verpletterde staartdelen en zetten ze weer aan elkaar.

In de studio's zijn verschillende wedstrijden tegelijk gaande: Nederlandse, Engelse, Italiaanse. Robot Wars moet uitgroeien tot een internationaal project. Het niveau van de Nederlandse robots is redelijk hoog voor beginners, vinden de BBC-organisatoren, al zitten de Engelse robots na vijf jaar Robot Wars nét iets beter in elkaar. In Engeland trekken de organisatoren jaarlijks met een mobiele arena door het land om voorrondes te houden.

Het mooist aan Robot Wars op de BBC is het commentaar tijdens de wedstrijden. Met een overslaande stem van opwinding bericht de commentator over al dat prachtige geweld. Hoe gruwelijker, hoe beter, vindt hij. In de Nederlandse versie laat de BNN-commentator zich iets minder gaan. Maar dat kan nog goedkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.