Het dna van Steve Jobs

Heel veel smartphones hebben trekken gemeen met de iPhone. Sommige ervan zijn perfect voor wie nu eens iets anders wil.

PETER VAN AMMELROOY

Over Huawei gaat de mare dat de Chinese mobieltjesmaker op slinkse wijze aan het dna is gekomen van wijlen Apple-topman Steve Jobs en dat heeft geïnjecteerd in zijn ontwerpers. Het zou verklaren waarom Huawei's smartphones op de iPhone lijken.

Vooruit: door de oogharen kijkend, heeft de Ascend P7 trekken gemeen met de iPhone 5(S). Maar dat kun je van een boel smartphones zeggen.

Op zijn merites beoordeeld, is de P7 een fraai toestel, prettig plat, met een ruim scherm en lekker licht. Met genoeg eigen smoel om Apple's advocaten koest te houden.

De specificaties zijn standaard voor een topmodel. Net zoals bij de concurrenten draait de P7 op Android, versie KitKat 4.4.2. Het werkgeheugen meet 2 Gb en er is 16 Gb opslagruimte. Dat is aan de krappe kant voor wie veel foto's en video's maakt met zijn mobiel.

Niet al te krachtig oogt de processor, de computermotor. Quad-core zoals bij de rivalen, maar met een kloksnelheid van 'slechts' 1,8 GHz, waar 2,5 GHz gewoon is. In het dagelijks gebruik hebben we niets te klagen.

Qua fotografische prestaties valt er wel iets op. Niet de ingeburgerde 13 megapixel-camera aan de achterzijde, wel de 8 MP-sensor aan de voorkant. De meeste concurrenten vinden 2 megapixel voor zelfportretten welletjes, maar Huawei zet vol in op de selfie-hype. De software biedt de mogelijkheid ook met de camera aan de voorzijde panorama's te maken, voor een groufie - oftewel het zelfportret van een groep.

Bij een selfie staar je meestal suffig naar een plek iets buiten beeld. Dat is een gevolg van de plaatsing van de lens (meestal in een hoek bovenaan het scherm). De P7 lost dat op met een tweede, kleine inzetscherm. Als je daar naar tuurt tijdens de opname krijg je een snuggere selfie. Afdrukken door geluid te maken is ook handig

Kortom: prima, die P7. Ideaal voor wie zijn iPhone niet van Apple wil.

Een lach-sluiter: de Sony Z2 heeft er een. Het klinkt als een sadistisch werktuig van een Orwelliaanse samenleving waarin de burgers geen lol mogen hebben. Gelukkig doet de lach-sluiter het tegenovergestelde: hij drukt automatisch af als iemand met ontblote tanden in de lens blikt. De sluiter ziet zelfs het verschil tussen een grote, een normale en een glimlach.

Als Sony met zijn nieuwe Android-vlaggeschip één ding wil bereiken, dan is het dat je je foto- en videocamera afdankt. Dat verklaart de knoeperd van een beeldsensor in de Z2, met een resolutie van 20,7 megapixel. Alleen de Lumia 1520 (20 MP) van Nokia houdt hem bij. Voorbijgestreefd wordt de Z2 alleen door de pixeluitslover van de Finnen, de Lumia 1020 met 40 MP.

Dankzij zijn grote 'oog' produceert de Z2 opnamen van maximaal 5.248 pixels breed en 3.936 beeldpunten hoog. Handig voor wie graag uitsnedes maakt of op details wil inzoomen. Daarvoor moet de camera wel op de stand 'handmatig' staan.

In de standaardstand gebruikt de Z2 slechts 8 megapixels. Dat leidt tot 'kleinere' opnamen (3.840 bij 2.160), maar levert wel heldere kiekjes op met felle kleuren in situaties waarin het licht het laat afweten. Vandaar dat Sony's marketingafdeling de standaardmodus 'Automatisch superieur' doopte.

Een andere forte van de Z2 is de mogelijkheid om video's te maken in het 4K-formaat, de über-high-definition-beeldkwaliteit waarop tv-fabrikanten hun hoop hebben gevestigd. Op het ruime scherm (5,2 inch) zien die opnamen er schitterend uit. Om er echt van te genieten, heb je een tv nodig met bioscoopbeeldformaat (165 cm diagonaal) en -budget (5.000 euro).

De Z2 is niet alleen in technisch opzicht een forse jongen. Zijn formaat maakt dat je duim niet reikt tot de uiterste hoeken van het scherm zonder dat je het toestel in je palm verschuift. De Z2 is relatief zwaar, maar ligt niet oncomfortabel in de hand.

En als we Big Brother nu even willen excuseren, hij moet nog even een veegpanorama maken.

undefined

Sony Xperia Z2

+ 3 Gb werkgeheugen

+ 5,2 inch scherm

+ stereoluidsprekers

+ bestand tegen water (zoet, tot 1,5 meter)

+ aparte fysieke knop om de camera te activeren

- standaard 16 Gb opslagruimte (uitbreidbaar)

- duur (597 euro)

undefined

Huawei Ascend P7

+ 5 inch scherm

+ superlicht (124 gram)

+ goedkoop (399 euro)

+ telefoonversneller (schakelt ongebruikte apps uit)

+ opslagreiniger

+ filters tegen stalkers, spammers

- standaard 16 Gb opslagruimte (uitbreidbaar)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden