Het divergeert in de sportpers als een dolle

Naarmate er meer interlands zijn gespeeld en er dus meer voorbeelden zijn, wordt het voor iedereen makkelijker om de theorie van de interpretatiedivergentie van Louis van Gaal te begrijpen. Je gaat het inderdaad pas zien als je het doorhebt, zoals Johan Cruijff ooit zei.

In het interviewtje na de wedstrijd tegen Hongarije werd dinsdag de theorie aanschouwelijk gemaakt door Hans Kraay en de bondscoach. Van Gaal zei dat de Hongaren in de tweede helft 'zeer ongeorganiseerd speelden'. Kraay raapte al zijn moed bij elkaar, deed zijn journalistieke plicht en dropte half vaststellend, half vragend het woord 'armoedig' in het gesprek.

Dat was volkomen terecht. De Hongaren hadden nauwelijks tegenstand geboden. Van Gaal deed alsof hij het niet had gehoord en ging verder met zijn betoog, maar de geoefende kijker wist: hier gaan we meer van horen, en snel ook. Dat gebeurde toen Kraay het volgende zei: 'Hongarije armoedig, of lag dat aan jullie?' Toen kon Van Gaal er niet meer omheen.

Hij zei dat 4-1 'internationaal gezien' een geweldige uitslag is en wees op de afwezigheid in de tweede helft van Robben, Van Persie en Strootman. 'Ik vind dat nogal wat', zei Van Gaal met een vuile blik, 'en dan ga jij zeggen dat Hongarije armoedig is, nou ja, het zijn jouw woorden.'

Het is nog steeds wennen, maar de toon bleef rustig en de erkenning dat het de woorden van Kraay waren, is ook keurig.

Het ging deze week te weinig over de interpretatiedivergentietheorie van Van Gaal. Sjoerd Mossou schreef er een geestige column over, in het Algemeen Dagblad, maar daar bleef het bij. Van Gaal strooide het woord interpretatiedivergentie vrijdag rond in de Arena, na de wedstrijd tegen Turkije.

Het was een klassiekertje. Al in zijn eerste periode als bondscoach, in 2001 voor een wedstrijd tegen Cyprus, gebruikte hij het woord. Van Gaal leerde het van Piet Bon, de clubarts van Ajax.

Het was een 'positieve uitleg voor manipulatie', doceerde Van Gaal destijds, een vriendelijk woord voor iets kwaadaardigs. Oftewel: wie kwaad wil, legt de nadruk op het armoedige spel van de Hongaren - en niet op het goede spel van Nederland.

Dit heeft dit mij de hele week bezig gehouden. Als volger van Van Gaal heb ik jarenlang te maken gehad met interpretaties die divergeerden. Na een uitgebreide studie van de man kan ik zeggen dat ik hem volkomen begrijp. Het divergeert in de sportpers als een dolle.

Persoonlijke voorkeuren spelen daarbij een grote rol. Als Guus Hiddink in een straatarme, door en door corrupte Kaukasische deelrepubliek zijn zakken gaat vullen, zet Voetbal International hem op de cover met de tekst 'Guus Hiddink kiest niet voor geld'. Dat komt omdat iedereen Hiddink een toffe peer vindt. Van Gaal stond vorige maand op de cover, met het insinuerende bijschrift 'Het ligt nooit aan Van Gaal'. Zoek de verschillen.

Op de zeges van het Nederlands elftal op Turkije en Hongarije is vrij lauw gereageerd. Dat heeft alles met Van Gaal te maken. Johan Derksen zei voor het tweeluik dat Van Gaal met vuur speelde, en erna dat het resultaat goed was, maar dat Van Gaal wel met vuur had gespeeld.

Zelf ging ik pas om toen mijn broer in de tweede helft van de wedstrijd tegen Hongarije twitterde dat er nog maar twee spelers in het veld stonden, Stekelenburg en Sneijder, die er ook bij waren in de WK-finale. Dat was twee jaar geleden, maar de revolutie die zich bij Oranje heeft voltrokken is feitelijk pas een maandje oud. Bert van Marwijk liet alles bij het oude.

Van de ploeg die het WK en EK speelde, was de afgelopen week nauwelijks nog iets over. We zagen een Nederlands elftal met Krul, Clasie, Janmaat, Van Rhijn, Martins Indi, Narsingh, Strootman en Lens. Er was van alles op ze aan te merken en de tegenstand was inderdaad nogal armoedig, maar er was maar één interpretatie mogelijk: Van Gaal toonde ons in Amsterdam en Boedapest de contouren van een nieuw en fris Oranje.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.

Reageren?

twaalfdeman@volkskrant.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden