Het Dictee was een lichtpuntje in de donkere wintermaanden

'Lichtpuntje in de donkere wintermaanden', 'platheid heeft weer gewonnen', 'waarom geen mooi einde?' Dit en meer schrijven Volkskrantlezers over het verdwijnen van het Groot Dictee der Nederlandse taal.

Phillip Freriks bij het Groot Dictee. Beeld anp
Phillip Freriks bij het Groot Dictee.Beeld anp

Grof vuil

Ik kan mij goed voorstellen dat Philip Freriks chagrijnig is over de volgens hem lullige wijze waarop het Groot Dictee bij het grof vuil is gezet. Volgens de eindredacteur kennis bij NTR (Willemijn Francissen) omdat het programma archaïsch is en de kijkcijfers te laag zijn (Ten eerste, 24 mei).

Voor het behoud van de Nederlandse taal moeten we het volgens Francissen hebben van het taalgebruik van jongeren op sociale media; waarschijnlijk bedoelt zij teksten als 'Hun moeten ff dimmen' en dergelijke.

Goed gezien mevrouw Francissen, het gaat uiteindelijk om wat jongeren doen, om de kijkcijfers en niet om fatsoenlijke spelling en behoud van onze taal.

Joop van der Schaaf, Naarden

Lichtpuntje

Verbijsterend! Dat dit zomaar kan. Het Groot Dictee was altijd een lichtpuntje in de donkere wintermaanden. Een leuke en leerzame familiecompetitie. Wat aanmatigend. De kijkcijfers zijn kennelijk heilig voor de NTR.

Misschien kunnen wij, liefhebbers van het Dictee en de Nederlandse taal, een actie starten. Of kan een andere zendgemachtigde het overnemen. Maar dan wel in de entourage van de Eerste Kamer.

Anne van Lierop, Hoevelaken

Jan Roos was een van de deelnemers aan het laatste Groot Dictee der Nederlandse Taal. Beeld ANP Kippa
Jan Roos was een van de deelnemers aan het laatste Groot Dictee der Nederlandse Taal.Beeld ANP Kippa

Geld regeert

Platheid heeft weer gewonnen. De NTR heeft het Groot Dictee eerst langzaam gewurgd door het format te 'moderniseren' en door de klassieke uitzendavond te verplaatsen, nu kan het programma dus bij het grof vuil: doel bereikt.

Waarom? Omdat kijkcijfers boven alles gaan: geld regeert. Programmamakers kijken niet naar leerzaamheid, want er moet geld verdiend worden. Het genoegen dat individuele kijkers aan een bepaald programma beleven telt niet: levert geen geld op. 26 jaar traditie?

Niks mee te maken, het gaat om budget. De NTR-managers, die zelf vaagtaal tot norm hebben verheven, snappen het nut van goed taalgebruik niet.

De discussievervuiling op de sociale media heeft veel te maken met een gebrek aan schrijfkennis, maar de NTR-bonzen zijn - door de eurobiljetten voor hun ogen - niet in staat dat te zien.

Eén avond per jaar kregen mensen een keer uitleg over een onbekend woord. Eén avond per jaar leerden we echt iets over onze taal. Eén avond per jaar zagen we erudiete presentatoren. Dit bastion is nu weg, de trollen hebben gewonnen. Wie kent nog het woord verheffingsideaal?

René Dijkgraaf, Harderwijk

Elitair brouwsel

Jarenlang heb ik samen met mijn vrouw meegedaan aan het Groot Dictee. Maar daarna jarenlang niet meer. Waardoor is dit gekomen? Wij vervreemdden van dit programma. Dit was geen dictee van de Nederlandse taal meer, maar een elitair brouwsel.

Uitsluitend voor een paar vreemde talen sprekende mensen. Dus de lol was eraf. Een goeie zaak dat met deze onzin wordt gestopt.

Bert de Bruin, Nieuwe Pekela

Overige brieven

Lees hier de ingezonden brieven van zaterdag 27 mei 2017.

Sereniteit

Iemand bij de NTR vindt het Groot Dictee ineens 'te archaïsch' en de kijkcijfers dalen, 'dus' wordt met dit eerbiedwaardige icoon van onthaasting abrupt gestopt. Kijkcijfers zijn niet alleenzaligmakend. Het Dictee bedient een belangrijke groep liefhebbers en je kunt thuis meedoen. Vergeet ook niet de kijkers via Uitzending Gemist. En passant leer je over de structuur van de spelling, de structuur van de taal en de enorme woordenrijkdom van het Nederlands. Waar schrijfster Nelleke Noordervliet in De Taalstaat op de radio furore maakt met 'vergeetwoorden', zouden die voor het Dictee ineens te archaïsch zijn?

Veel is terug te winnen met het Dictee weer op een beter tijdstip, op een beter bekeken zender en tegenover minder concurrerende programma's. Vermijd druktemakerij. Bij een dictee hoort de geheiligde en verademende sereniteit van een kartuizerklooster.

Kap tegelijk met die tientallen BN'ers of wat daarvoor door moet gaan (ik herken ze zelden), die altijd alle aandacht moesten krijgen. Bij een schaaktoernooi interview je toch ook de prominente schaakgrootmeesters in plaats van een fotomodel, een waterpoloër, een saxofonist, een zelfingenomen tsjakkagoeroe, Karin Bloemen of een 'vriendin van'? Dan kunnen ook meer serieuze deelnemers meedoen, de echte topsporters.

Er is bijna geen tv-programma meer waarin de kijker niet tot vervelens toe moet worden geconfronteerd met bijschnabbelende BN'ers. Houd het zuiver. Dit is pure topsport! Dan trek ik mij in december weer vol overgave twee uurtjes terug in een totaal isolement en schrijf ik graag weer mee.

Johan van Knegsel, Eindhoven

Mooi einde

Ik heb, zoals velen, begrip voor het stoppen met het Groot Dictee der Nederlandse taal. Maar waarom geen mooi einde? Idee: we houden het nog één keer en laten de koningen van Nederland en van België, alsmede onze beide premiers meedoen. Wie het dan moet schrijven? De vicevoorzitter van de Raad van State en zijn Belgische tegenhanger.

We maken er een historische taalgebeurtenis van, geworteld in ons beider geschiedenis. Dat is nog een een einde!

Dirk Scholten, Tietjerk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden