'Het deeg hoeft nauwelijks gekneed'

Is de rest van de krant niet zo spannend? Of is dit het beste stukje? Lezeres uit Bunnik: 'Ik lees in de Volkskrant als eerste de Volkskeuken en ik geniet van uw stukjes....

Wouter Klootwijk

We noemden in een recept de Zwitserse strooikaas en de veel moeilijker te vinden harde kegel van dezelfde kaas die men moet raspen of eenvoudig knagen. Knaagkaas dus. Het is een hele opluchting dat e-mailster onze recepten op haar eigen manier uitvoert, we houden soms ons hart vast. Hoewel in deze rubriek af en toe nauwkeurige aanwijzingen staan en maten en gewichten, is ook wel eens een impressionist aan het woord (zoals nu), die alleen vage aanwijzingen geeft, welke bij verkeerd begrepen navolging mogelijk een gevaar voor de volksgezondheid zijn of een explosie tot gevolg hebben.

Maar de e-mail was er niet alleen om te zeggen dat dit stukje krant voorrang heeft, het ging schrijfster om haar brood. 'U heeft het in uw rubriek over ''goed brood''. Maar wat is nu eigenlijk ''goed'' brood? Behalve brood dat in natuurvoedingswinkels verkocht wordt, vinden wij het meeste brood, ook van warme bakkers, ''gebakken lucht'' en de sneden zijn ons te zacht en te week. Dit komt misschien doordat ik al meer dan 25 jaar mijn eigen brood bak. Zuurdesembrood werd door enkele gezinsleden niet het lekkerst gevonden, zodat ik lang gistbrood gemaakt heb. Sinds een jaar of zeven is daar karnemelkbrood voor in de plaats gekomen.

'Het recept is als volgt: 1 kg meel, 10 gr natriumbicarbonaat (NaHCOCO 3

), 5 gr zout en 800 ml karnemelk. Dit goed mengen, dan op bloem op het aanrecht storten en een paar bollen vormen. Het deeg hoeft nauwelijks gekneed te worden en helemaal niet te rijzen (tijdwinst!). Bestrijk de bovenkant met water en snijd de bovenkanten iets in. Bak deze bollen op bakpapier ongeveer 45 minuten in een (turbo)oven van 200 graden. Het brood kan ook in een broodvorm gebakken worden. Strijk dan wel de bovenkant zorgvuldig glad met de achterkant van een natte lepel. Zo heb ik in een uur heerlijk vers brood. Ik vind het onbegrijpelijk, dat dit brood geen bekendheid geniet.'

We gaan karnemelkbrood in de Volkskeuken bakken. Voor het gemak met een zakje bakpoeder uit de voorraadkast. Daar zit natriumbicarbonaat in. Over het resultaat later. Morgen gaan we eerst koeken bakken met kinderen. Haal in huis: kandijkorrels, zeezoutkorrels van dezelfde afmeting als de kandij, en tarwebloem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden