Het debat of Hennis wel kan aanblijven komt nu onvermijdelijk op gang

Gebrekkig materiaal is een constante factor geworden bij Defensie, inmiddels met fatale gevolgen.

Minister Hennis-Plasschaert.Beeld ANP

In maart 2016 kwam instructeur Sander Klap (35) om het leven toen hij op de Defensie-schietbaan in Ossendrecht werd geraakt door kogels van een cursist. Uit de reconstructie bleek dat Klap les gaf op een ongeschikte, niet gekeurde schietbaan, zonder de juiste begeleiding.

Een jaar eerder, in Mali, sneuvelden René Zeetsen (30) en luitenant Ernst Mollinger (26) toen hun Apache-helikopter neerstortte door een technisch mankement.

Op 6 juli 2016 lieten korporaal Kevin Roggeveld (24) en sergeant der eerste klasse Henry Hoving (29) in Mali het leven toen een mortiergranaat al in de schietbuis ontplofte. Uit de reconstructie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid bleek donderdag dat de granaten na aankoop niet werden getest, dat geconstateerde gebreken later werden genegeerd en dat ze vervolgens verkeerd werden getransporteerd en opgeslagen.

Het is een constante factor geworden bij Defensie: gebrekkig materieel, gebrekkige werkomstandigheden. Eerder stelde de Onderzoeksraad al vast dat het 336-squadron, dat met de Hercules-transportvliegtuigen werkt, niet voldeed aan de militaire luchtvaarteisen.

Iedere militair accepteert dat het beroep bovengemiddelde risico's met zich meebrengt. Maar vrouwen en mannen die in naam van volk en vaderland op missie worden gestuurd, mogen toch op z'n minst verwachten dat ze met deugdelijk materiaal op pad kunnen.

De Tweede Kamer reageert dan ook geschokt. Alleen bij minister Hennis lijkt de ernst van de situatie nog niet te zijn doorgedrongen. 'De veiligheid en gezondheid van onze militairen staat bij iedereen voorop', zei zij, vlak nadat de Onderzoeksraad nou net had vastgesteld dat dit niet zo is: Defensie stelt de drang om te laten zien wat het kan juist stelselmatig boven de veiligheid van het personeel. Bovendien wordt er niet geleerd van gemaakte fouten. Hennis beloofde dit keer op te treden 'als er fouten zijn gemaakt'. Alsof het onderzoek nog moet beginnen.

Die fouten zijn gemaakt en Hennis draagt de volle politieke verantwoordelijkheid. Het debat of zij wel kan aanblijven komt nu onvermijdelijk op gang. Ook gezien haar halfbakken eerste reactie is dat niet meer dan terecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden