Column

'Het debat, het duizenddingendoekje van de Nederlandse intellectueel'

Acht stukken over de islam, las columnist Bert Wagendorp gisteren in de Volkskrant. Het was een tijdje stil, maar op de nieuwe ontwikkelingen werd gretig ingesprongen. 'Je proefde de opluchting van de man die in de stralende zon al weken slecht weer voorspelt en eindelijk een wolkje aan de hemel ziet verschijnen. Had-ie het niet gezegd?'

Een agent staat bij de bloemen en vlaggen die zijn neergelegd ter nagedachtenis aan de omgebrachte soldaat Lee Rigby Beeld null
Een agent staat bij de bloemen en vlaggen die zijn neergelegd ter nagedachtenis aan de omgebrachte soldaat Lee Rigby

In het nieuwskatern van de Volkskrant van gisteren stonden acht stukken die op de een of andere manier hadden te maken met de islam. En dan hadden we nóg geluk dat Arjen Robben zaterdagavond de winnende goal maakte voor Bayern en niet Franck Ribéry, want die heet sinds zijn bekering eigenlijk Bilal Yusuf Mohamed en gaf zijn zoon de naam Seif al-Islam - Zwaard van de Islam.

Een merkwaardige naam, zeker, maar niet-mohammedaanse voetballers geven hun kinderen ook vaak merkwaardige namen - roem en geld doen rare dingen met een mens.

De islamstukken gingen respectievelijk over haatincidenten na de moord op Lee Rigby, over de aanslag op een soldaat in Parijs die volgens president Hollande geen verband hield met die Britse zaak, over het dringende verzoek van een afgevaardigde van het Vrije Syrische Leger aan jonge Nederlandse moslims om niet naar Syrië te komen, over YouTube en Facebook als podia van de media-jihad, over de strijd tussen soennieten en sjiieten in Tripoli, over Obama die de terreurdreiging zou onderschatten, over de strijd van het Franse leger in Mali en Niger tegen moslimextremisten en ten slotte over de Zweedse wijk Husby - zeg maar gerust de Schilderswijk van Stockholm.

Vijf straatjes
Gelukkig hadden we ook nog mooie stukken over de teloorgang van Rome, een lekkere ouderwetse krakersrel en over Moeders voor Varkens. Maar verder was het al islam wat de klok sloeg.
Die moslimhausse begon al met de jonge jihadi en de snelkookpanaanslag in Boston. Daarna volgden de moord in Londen en de rellen in de föroter van Stockholm. Even dreigden we hier de aansluiting te gaan missen, ware het niet dat dagblad Trouw ontdekte dat in een 'vergeten driehoek' van vijf straatjes in de Haagse Schilderswijk een kalifaat bleek te zijn gevestigd waar allang de sharia-wetgeving is ingevoerd.

Over die kwestie werd vorige week in het programma Dit is de Dag van de EO de laatste Nederlandse inwoner van 'de sharia driehoek' ondervraagd. Het beviel hem er prima en er was hem noch van sharia noch van kalifaat iets bekend. Dit tot hoorbare teleurstelling van de interviewers.

De jihad van een paar jongeren naar Syrië, de incidenten in Londen en Boston, de rellen in Husby en de ontdekking van 'Driehoek van het Zwaard' in Den Haag werden in sommige kringen met een gevoel van heimelijke vreugde begroet. Er werd gretig op ingesprongen - het was een beetje rustig de laatste tijd en er viel weinig te debatteren.

Zon
Je proefde de opluchting van de man die in de stralende zon al weken slecht weer voorspelt en eindelijk een wolkje aan de hemel ziet verschijnen. Had-ie het niet gezegd?

Op het nieuwsblog Dagelijkse Standaard haalde de conservatieve denker Bart Jan Spruyt afgelopen vrijdag blij Enoch Powell aan, de Britse politicus die vanwege de immigratie in 1968 al 'de rivier de Tiber schuimend van het bloed' voor zich zag - waarbij voor Tiber de Theems moest worden verstaan.

Bij elke Britse rassenrel wordt Powell verwachtingsvol geciteerd, maar zijn profetie wil nog niet echt uitkomen.

Weliswaar was ook in Woolwich nog geen sprake van rivieren van bloed, maar het was toch alvast een beginnetje.

'De integratiedebat-moeheid voorbij', luidde gisteren de kop boven de wekelijkse opiniebijdrage van de gewaardeerde René Cuperus, het negende islamstuk. Er sprak een diep verlangen uit naar debat - het debat, het duizenddingendoekje van de Nederlandse intellectueel.
Nog één incident, ergens, en het begint weer.

Bert Wagendorp is columnist van de Volkskrant, elke dinsdag, donderdag en zaterdag staat zijn column in de krant.
Twitter: @bertwagendorp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden