Het dakterras van Rudolf Post (56), kapper

Al ruim 20 jaar woont Rudolf Post (56) in een woongroep midden op de Amsterdamse wallen. Grenzend aan zijn zolderappartementje is het gemeenschappelijke dakterras, waar Rudolf heer en meester is over de planten, de bomen en de douche. 'Ik ben degene die de tuin doet. Als meer mensen zich ertegenaan bemoeien, wordt het een zootje.'

JOSÉ ROZENBROEK EN TATJANA QUAX

Langeafstandszwemmer

'Door weer en wind' heet de kapperszaak van Rudolf, want hij komt op de elektrische scooter naar zijn klanten toe. In zijn vrije tijd is hij langeafstandszwemmer en traint hij bij zwemvereniging Gays Swim Amsterdam, waar zijn zwembroek ook van is. Zijn andere hobby is het dakterras, waar hij een douche heeft aangelegd, en dat groot genoeg is om er met twee gezelschappen te zitten.

Aangewaaid

De bewoners hebben een gezamenlijke pot, daaruit worden ook de tuinspullen betaald, zoals het bewateringssysteem. Rudolf koopt af en toe planten, maar spannender vindt hij om te kijken wat er zoal komt aanwaaien. 'Dan vind ik weer een sprietje in een of andere bak. Ik vind het leuk om te kijken wat er uit zo'n fragiel plantje groeit. Ik ben niet zo bang voor onkruid. Alles is onkruid goed beschouwd, je maakt gewoon een keuze.'

Gastplanten

Zieltogende planten worden niet weggegooid, maar zo mogelijk gered. Zoals de begonia die vorig jaar, toen Rudolf een weekje weg was en het bewateringssysteem verkeerd was afgesteld, verzopen was. De slakken op de hosta's gaan in de gracht, of op de composthoop. Links is sedum te zien, van eigen kweek. Van het dikblad oftewel centenplant, een Zuid-Afrikaanse plant, heeft Rudolf ook potten vol. In de winter worden ze naar binnen gesleept, het trappenhuis en de keuken in.

Goeie buur

Ooit was het pand een bejaardentehuis, het heeft daarna leeggestaan en het is gekraakt geweest. Vanaf 1988 zetelt er een woongroep die zo'n vijftien leden telt. 'We doen niet zoveel samen, hoor. Je kunt hier beter zonder verwachtingen wonen.' Rudolf deelt keuken en sanitair met vijf andere mannen. Van het dakterras wordt vooral gebruikgemaakt door de aangrenzende bewoners, zoals Lotte, de hoogzwangere buurvrouw.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden