INTERVIEWSCORONAVIRUS

Het coronavirus brult, maar experts houden goede moed

80 duizend ziektegevallen, haast 3 duizend doden, uitbraken van Italië tot Zuid-Korea. Terwijl de zorgen om het nieuwe coronavirus uit China groeien, blijven experts opmerkelijk strijdvaardig. ‘Het is nog niet verloren. Maar we moeten wel alles uit de kast halen’, zegt Aura Timen, hoofd van het Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI).

Virusmaatregelen in Milaan. Beeld Getty Images
Virusmaatregelen in Milaan.Beeld Getty Images

Vooral de komende dagen wordt het ‘erop of eronder’, denkt infectieziektenbestrijder Aura Timen. ‘Het is belangrijk dat Italië alles op alles zet. En dan zijn er nog de uitbraken in Iran en Zuid-Korea, ook new kids in town. We naderen nu een kantelpunt waarop we weten welke kant het opgaat’, is haar gevoel.

Op nota bene de avond waarop de uitbraak in Italië bekend werd, toonden Timen en andere experts zich nog positief. Want bekijk de situatie eens van een afstandje, hielden de virologen een expertbijeenkomst bij de KNAW voor: het aantal nieuwe besmettingen neemt nu al twee weken langzaam af. ‘Dat zou een reden kunnen zijn tot optimisme. Het lijkt toch de goede kant op te gaan’, zei Timen, met slagen om de arm.

Hoopgevend is bovendien dat het virus buiten de provincie Hubei, waar de uitbraak in december begon, nog nergens echt vaste voet aan de grond heeft gekregen, signaleerde hoogleraar virologie Marion Koopmans (Erasmus MC). De uitbraak in Italië verandert daaraan weinig, vindt ze. ‘Italië doet wat er nodig is om te proberen de boel tot staan te brengen’, aldus Koopmans maandagochtend in antwoord op vragen van nieuwszender BNR. ‘Dat is een enorme klus, maar in andere landen is het ook gelukt. En in China zelf zijn er buiten Hubei grotere uitbraken geweest, die ook aan het afbuigen zijn. Dus we moeten nog niet helemaal gaan somberen.’

Broeinest

Enige verbazing is er over de Italiaanse maatregel om hele dorpen af te sluiten. Zo werkte groepsquarantaine van het cruiseschip Diamond Princess juist averechts: het schip werd een broeinest waar één op de zes opvarenden besmet raakte. ‘Het afsluiten van gebieden is geen maatregel waar wij snel aan zouden denken’, zegt Timen. ‘Maar het is denkbaar dat er in Italië andere afwegingen spelen. Ze proberen greep op de situatie te krijgen, en zijn nog op zoek naar de persoon die aan de bron staat van deze uitbraak.’

Net gepubliceerde nieuwe cijfers van 44.672 patiënten wijzen intussen op een ziekte die bij 81 procent mild verloopt: niet erger dan een licht griepje, of zelfs helemaal zonder symptomen. Daar tegenover staat dat zo’n 2,3 procent van de patiënten uiteindelijk overlijdt. Maar dat is een gemiddelde: buiten Hubei overlijdt maar zo’n 0,4 procent van de patiënten, en van de overledenen had 75 procent al een andere ernstige aandoening en was 80 procent ouder dan 60 jaar.

Dat wijst op een longziekte die doet denken aan de Spaanse griep van 1918, aldus Koopmans op de expertbijeenkomst bij de KNAW. Met twee cruciale verschillen: het nieuwe virus treft meer ouderen dan de Spaanse griep destijds, en tegenwoordig hebben we antibiotica en andere manieren om de infectie nog enigszins te bevechten.

Seizoenseffect

Een Zwitserse modelstudie wijst intussen uit dat er een redelijke kans is dat het virus eind dit jaar alsnog toeslaat, als het winter wordt en de mensen meer bij elkaar kruipen. Het is de vraag of er tegen die tijd een vaccin beschikbaar is. De zogeheten ‘coalitie voor innovaties voor epidemische voorbereiding’ van bedrijven en overheidsinstanties wil deze lente al een ruw vaccin klaar hebben door gebruik te maken van al bestaande technieken. ‘Maar ik denk dat we wel enige voorzichtigheid moeten betrachten of het wel zoveel korter kan’, hield hoogleraar virologie Ab Osterhaus het KNAW-publiek vrijdag voor. ‘Normaal is de ontwikkeltijd van zo’n vaccin vijf tot zes jaar.’

In China lopen intussen inmiddels zo’n 200 patiëntenproeven met medicijnen en antivirale middelen die al op de markt zijn, in de hoop dat er stoffen bij zitten waarbij patiënten baat kunnen hebben.

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

Alles over het virus
Wat begon als een mysterieus virus in de Chinese miljoenenstad Wuhan heeft zich over de hele wereld verspreid. Langzaam maar zeker komen we meer te weten over dit coronavirus. In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het virus: volkskrant.nl/coronavirus

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden