ANALYSE

Het College voor de Rechten van de Mens heeft weinig macht

Negen juristen kijken naar klachten over discriminatie. 'Oordelen van het College zijn niet bindend maar hebben wel gezag.'

Beeld anp

Een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens is niet bindend, maar 'heeft wel gezag': in ruim driekwart van de gevallen gaan organisaties tot actie over als het College vindt dat sprake is van discriminatie.

Een zwangere vrouw wier contract niet werd verlengd, een sollicitant die werd afgewezen omdat hij te oud was en de weigering van zaalverhuur aan een homo-organisatie. Het is zomaar een greep uit de zaken waarover het College voor de Rechten van de Mens zich onlangs uitsprak.

Burgers die zich ongelijk behandeld of gediscrimineerd voelen, kunnen dat sinds oktober 2012 aankaarten bij het College. Voorheen bestond er een Commissie Gelijke Behandeling die vergelijkbaar werk deed; door een wetswijziging is deze opgegaan in het College voor de Rechten van de Mens.

Discriminatie

Het 'nieuwe' College bestaat uit negen juridische experts op het gebied van mensenrechten. In 2013 werden 183 zaken behandeld. In 40 procent van de gevallen betrof het een oordeel over discriminatie op grond van geslacht of leeftijd. De meeste zaken gingen over sollicitatieprocedures.

'Oordelen van het college zijn niet bindend, maar hebben wel gezag', zegt Ashley Terlouw, hoogleraar rechtssociologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en deskundig op het gebied van gelijke behandeling. Het College kan een partij dus niet dwingen om haar oordeel op te volgen, maar in een eventuele rechtszaak is de rechter verplicht het oordeel van het College mee te laten wegen in het vonnis.

Zo ver hoeft het vaak niet te komen. In 77 procent van de gevallen nemen organisaties maatregelen als het College discriminatie heeft vastgesteld. Vaak krijgt de aanklager een rectificatie, excuses of schadevergoeding. Die bepaalt dan zelf of hij alsnog een procedure aanspant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden