'Het climaat is dit saisoen in Montpellier onmatig heet'

Zedeloze taferelen in Montpellier.

Droogte nabij Montpellier.Beeld anp

Montpellier, 10 augustus 1807

Hetgeene mij bijzonder gefrappeerd heeft, is de luiddruftige vreugde waaraan de gemeene man zig hier overgeeft. Het zingen en dansen langs de straten gaat den geheelen dag zomtijds een groot gedeelte van de nagt door.

Op hetgeene ik omtrent de zedelijkheid der inwooners inzonderheid der rijkste klasse vernomen hebbe, valt niet te roemen.

Volgens die berigten is het bij gemelde classe vrij algemeen dat de mans zig niet met hunne vrouwe tevrede houden maar nog andere liefdesbetrekkingen hebben en zelfs opentlijk daarmede te voorschijn koomen.

Onder den gemeenen man zeide men mij dat zelden huwlijken wierden aangegaan zo niet het meisje tevoren zwanger was maar dat wanneer dit laatste het geval was hetzelve steeds door een huwlijk agtervolgd wierd.

Wat de levenswijze der gegoedste klasse betreft, deze vernam ik dat vrij kostbaar is en dat vooral op de maaltijden, waarop men elkanderen onthaalt, eene buytenspoorige weelde word tentoongespreid.

Het climaat is er in dit saisoen onmatig heet vooral wanneer de zeewind, die aldaar le marin genaamd word en dezelfde is die in het zuyden van Italië onder de naam siroco bekend staat, blaast; en geen wonder daar deze wind, uit de brandende woestijnen van Africa afkomstig, bijna al de warmte van die lugstreek met zig brengt.

Willem Frederik Roëll (1767-1835), dienaar van koning Lodewijk Napoleon van Holland. Uit A.M. Elias: Een minister op dienstreis. Van Dishoeck, 1978.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden