Het circus van Jeroen Bosch

Voor een rood stoplicht bij De Kuip hadden we zaterdag vanuit de auto een uitstekend zicht op de supporters van Oranje....

Boooeeeehh, bulderde passagier Sportweek, met een boze blik op de meute die aan ons voorbij trok. Snel hield hij zijn mond want hij herkende zijn lezers en lezers hoor je niet te beledigen, zo realiseerde hij zich.

Het voorval deed me denken aan de huidige sportchef van SBS 6, Lex Muller die in zijn tijd als verslaggever van het Algemeen Dagblad in Porto eens hoogstpersoonlijk een bus leegschold.

Enkele Oranje-supporters hadden het gewaagd in de bus plaats te nemen die voor de pers was bestemd en ons naar het stadion zou brengen. Eruit, brulde Muller, die zijn drieste actie als volgt verklaarde: 'Het is al erg genoeg dat ik voor jullie moet schrijven, maar ik ga niet ook nog een met jullie in één bus zitten.'

Inmiddels bedient Muller de massa op zijn wenken en denkt hij precies te weten wat het volk wil. SBS 6, dat is het volk. Willen ze dampende drollen? Dan krijgen ze dampende drollen. Lex dient ze met een glimlach op. Nog een drol heren?

Bassie en Adriaan voorspellen de uitslag van Nederland - Tsjechië, Gert-Jan Dröge mag ook wat zeggen en Hans Kraay zeult een kolossale foto met een afbeelding van Jaap Stam naar de Tsjech Jan Koller. Vinden de mensen leuk! En wat de mensen leuk vinden, althans volgens Muller en zijn trawanten, is de enige norm.

Woensdag waren ze er weer, tijdens de algemene beschouwingen bij SBS 6 over de wedstrijd Moldavië - Nederland. Muller had bedacht dat het leuk was om het decor te verlevendigen met een flinke zwik supporters.

Grappig, al die vaders en grootvaders in hun idiote oranje-kledij die aan een door de sponsor (Heineken) beschikbaar gesteld flesje bier lurkten en schaamteloos en hard door de analyses van Kees Jansma, Hans van Breukelen en Leo Beenhakker heenlulden - behalve als het je eigen vader of grootvader is natuurlijk.

Het was een wonder dat ze niet voortdurend naar de camera zwaaiden. Mocht niet van Muller, vermoed ik.

De zelfbenoemde volkszender denkt dat het volk alleen bestaat uit bierdrinkende idioten die bij het woord diepgang denken aan een middenvelder die de aanval kiest; die een avondje Oranje gebruiken om eens lekker te zuipen en te lallen en aan serieuze beschouwingen geen enkele behoefte hebben; die de aanwezigheid van de Teletoeters in het stadion zeer op prijs stellen.

Niemand die op het idee komt dat het volk heel wat meer is dan dat. Niemand die durft te opperen dat heel wat mensen zich misschien kapot ergeren aan die debilisering en de Teletoeters het liefst naar een strafkamp zouden willen sturen.

Het ergst is die neerbuigendheid, die voorgewende alwetendheid. Wij weten wat het volk wil. Het volk wil worden vermaakt. Het volk is dom. Het volk vreet wat wij op tafel zetten. Het volk is een proleet.

De kijkcijfers van het Oranje Journaal zijn dramatisch laag en wat zegt Muller in Het Parool, met een weergaloze minachting van de kijker? 'Over de inhoud van het programma zijn we tevreden.'

Ik keek woensdag na de wedstrijd tegen Moldavië naar De derde helft op SBS 6 en een intens medelijden met mijzelf en de andere kijkers én met Kees Jansma overviel me.

Wat deed Jansma daar? Was toch altijd een serieuze en achtenswaardige journalist, die Jansma, geen pratend decorstuk in het circus van Jeroen Bosch?

Ik weet ook wel, het is moeilijk om een uitnodiging om de wedstrijd na te beschouwen niet te accepteren als jouw eigen bedrijf het programma produceert, maar dit soort vernederende optredens kun je jezelf toch besparen?

Lees even mee Kees. SBS-presentator Edward van Cuilenborg vorige week in een interview met de GPD-kranten: 'Ik vind het lastig te bepalen wat journalistiek is. Daar heeft iedereen zijn eigen invulling voor. En wie zegt dat het journalistiek moet zijn? Ik maak televisie voor de kijkers en niet voor kritische journalisten.'

Daar zijn boeken voor hoor, om te weten te komen wat journalistiek is. Zeg dan gewoon dat je die troep aan de man probeert te brengen voor de poen, in plaats van met een laf excuus op de proppen te komen.

Van Cuilenborg: 'Voetbal is bijzaak, amusement, en zo mag je het ook behandelen.' Tuurlijk. Nodig volgende keer lekker Emile Ratelband uit. Of Hans Kazan, of Ron Brandsteder. De hele Josti-band voor mijn part. Een paar aantrekkelijke vrouwen die, slechts gekleed in een voetbalshirt, eens flink gaan modderworstelen.

De presentator die voetbal als amusement behandelt omdat hij als journalist bij de NOS geen poot aan de grond kreeg: 'Ik denk elke week wel een keer: ik ga in Nieuw-Zeeland wonen in een klein huisje.'

Doen! Wegwezen! Allemaal!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden