Het CDA-congres in drie scenario's: welke rol speelt Mauro?

Morgen zijn alle ogen andermaal gericht op het CDA-congres. De christen-democraten vergaderen in Utrecht. De zaak-Mauro zal een belangrijke rol spelen, evenals de leiderschapscrisis waarin de partij verkeert. Drie mogelijke scenario's.

De Tweede Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier stemmen voor de motie na afloop van het debat over Mauro.Beeld anp

1. Complete chaos en anarchie
De zaak rondom Mauro zou zomaar de katalysator kunnen zijn die de boel laat ontploffen bij het CDA. Een ruime meerderheid van de partij vindt dat de jonge asielzoeker in Nederland mag blijven en keert zich daarmee tegen de opstelling van de eigen minister Leers.

Ook vinden steeds meer CDA'ers dat de politieke samenwerking met de PVV niet wenselijk is. De partij van Wilders doet het onverminderd goed in de peilingen, terwijl het CDA historisch laag staat. Dat zullen de 'dissidente' Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan als steun ervaren.

Maar dat is nog niet alles. Het CDA ontbeert een duidelijk leider. Dat Maxime Verhagen niet goed ligt bij de achterban werd gisteren duidelijk uit een peiling, waaruit blijkt dat slechts drie procent van de CDA-politici in hem de beste leider ziet. Al met al zijn dit genoeg elementen voor een roerig congres.

Mocht morgen een meerderheid de gedoogconstructie afwijzen, en menen dat er een uitzondering voor Mauro moet worden gemaakt, dan hebben de CDA-fractie en kabinetsleden een groot probleem. Het congres zal ontaarden in een chaos en de roep om een nieuwe leider zal alleen maar sterker worden.

2. Wij zijn het eens dat we het oneens zijn
'Ja, we hebben onze verschillen en we zijn het af en toe oneens. Dat is juist het mooie aan het CDA'. Dit soort redenaties klonken vorig jaar, toen het CDA besloot om wel in de gedoogconstructie met VVD en PVV te stappen, ondanks dat een groot deel van de partij daar tegen was.

Grote kans dat dit soort geluiden morgen weer klinken. Ja, er zal een motie komen die de fractie oproept om Mauro te doen blijven. En ja, er zal kritiek klinken op de samenwerking met de PVV. Maar aan het einde van de dag, krijgt de CDA-fractie de zegen van het congres. Ferrier en Koppejan zullen tegen het beleid van Leers mogen stemmen. Dat heeft geen consequenties, omdat ook de SGP het beleid van de minister steunt met haar twee zetels.

Natuurlijk blijft dan na de congresdag de vraag hoe het CDA er weer bovenop moet komen. De kwestie-Mauro zal de partij waarschijnlijk nog verder doen dalen in de peilingen en het gebrek aan een leider wordt steeds fnuikender. Wat dat betreft is de status quo niet altijd de beste optie.

3. De rijen worden gesloten

Je weet het niet. Misschien is Mauro precies wat het CDA nodig had. Het kan zijn dat morgen in Utrecht minister Leers zo'n gloedvol betoog houdt dat de hele partij, inclusief Ferrier en Koppejan, zijn kant kiest. Dan is de onrust in de partij op dit dossier voorbij en blijft de vrede met gedoogpartner PVV behouden.

Maar het kan ook precies de andere kant op gaan. Misschien zijn het Ferrier, Koppejan, vertegenwoordigers van de jongerenbeweging of een andere regionale kring die een snaar weten te raken. Daardoor kan de CDA-fractie een ommezwaai maken en is er een Kamermeerderheid 'voor Mauro'.

Het congres weet dat dit problemen geeft met Geert Wilders. Dan zou Mauro zelfs kunnen leiden tot de val van het kabinet en nieuwe verkiezingen. En daarmee wordt het CDA ook gedwongen om haast te maken met het zoeken naar een nieuwe leider. Want er moet toch iemand bovenaan de kieslijst prijken.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op FacebookMauro, donderdag, op de publieke tribune van de Tweede Kamer tijdens het debat over zijn terugkeer naar Angola.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden