Column

Het 'cadeautje' van een 'corrupte' scheidsrechter

De bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht wordt zondagavond geleid door scheidsrechter Björn Kuipers. Dat is een verstandige keuze van de KNVB, om meer dan een reden. Zo is Kuipers veelvoudig miljonair.

Ajax speelt in de eredivisie met 2-2 gelijk tegen FC Utrecht. ScheidsrechterDanny Makkelie heeft een strafschop aan Ajax gegeven. Links Willem Janssen van FC Utrecht.Beeld anp

Het maandblad Quote dook een paar maanden geleden in zijn financiële huishouding, met opmerkelijke resultaten. Het vermogen van Kuipers, behalve scheidsrechter supermarktmoloch in het oosten des lands, bedraagt zo'n negen miljoen euro. De winst in 2014 bedroeg 1,4 miljoen euro.

In het stuk in Quote stonden veel interessante cijfers en details. Zo werd onthuld dat de naam van een andere poot onder het imperium van Kuipers, Kapsalon Tonny, was veranderd in Hairstudio Oldenzaal, jammer genoeg.

Als scheidsrechter van de KNVB verdient hij tussen de 50- en 70 duizend euro. Voor het geld hoeft hij het niet te doen. De kans dat Kuipers zich voor de bekerfinale heeft laten omkopen, of anderszins corrupt is, is vrij klein. Bovendien komt hij uit Oldenzaal, wat doet vermoeden dat het hem niet veel uitmaakt wie zondag wint, Feyenoord of FC Utrecht.

Dat is met Danny Makkelie wel anders. Hij is hoofdagent bij de politie in Dordrecht, een allesbehalve goedbetaalde baan. Bovendien werd Makkelie geboren in Willemstad, een stad die soms 'het Amsterdam (!) van het westelijk halfrond' wordt genoemd.

Zondag kende Makkelie Ajax in de voorlaatste minuut van de wedstrijd tegen FC Utrecht een strafschop toe. Het was een cruciaal moment. Ajax maakte gelijk en bleef PSV daardoor net voor in de titelrace.

Twitter ontplofte en ik was erbij. Ik vat het even samen met een woeste en kenmerkende tweet van Kenneth Perez, tegenwoordig analyticus bij FOX Sports en gewoonlijk een bedaarde man:: #makelie, ga jij schamen... #ajautr

Tegelijkertijd verloor zelfs PSV-directeur Toon Gerbrands zijn kalmte en leverde een kolossale klachtenstroom uit Brabant - behalve FC Utrecht was PSV hier de gedupeerde partij - de conclusie op dat Makkelie de door en door corrupte, omgekochte en sjoemelende spil was van een overduidelijk complot dat was opgezet door Ajax of de KNVB, of door beiden.

Iedereen schreeuwde en sprak er schande van. De totale sportpers stond op zijn achterste benen. Iemand ontvouwde, vrij verrassend, de theorie dat de strafschop was gegeven omdat Makkelie hoopt dat Ajax in het stadion een foto van hem ophangt in een eregalerij van oud-scheidsrechters. Ze doen het bij die club ook slim, zei de criticus in kwestie, Willem van Hanegem, hierover.

Al in de eerste helft wist hij dat FC Utrecht de wedstrijd nooit kon winnen. 'Je zag meneer Makkelie het langzaam opbouwen. Hij begon ermee om Ajax kleine voordeeltjes te geven. Dat was heel irritant.'

Ook zei de columnist in het Algemeen Dagblad dat hij zeker wist dat de KNVB vindt dat er niets aan de hand is. Zijn eindconclusie: 'Ik zou zeggen: inleveren maar die fluit, chef.'

Waarna de krant op de voorpagina 'Cadeautje van de scheids' brulde en het sportkatern opende met de paginabrede kop 'ONVERTEERBAAR', des duivels over dit grote onrecht. Het vuur was aan, maar wat extra olie kon kennelijk geen kwaad.

Dit terwijl er alle begrip viel op te brengen voor de beslissing van Danny Makkelie.

In het door hitsige en overspannen media geschapen klimaat was het niet eens zo gek dat een PSV-supporter maandag bij de politie in Eindhoven wegens een 'vermoeden van matchfixing' aangifte deed tegen de KNVB en Makkelie. Het leverde een heerlijk interview op met Omroep Brabant.

Onder meer werd gesuggereerd dat in de Arena een belchinees op de tribune zat. De verongelijktheid, het wantrouwen tegen alle denkbare autoriteiten en het uitsluiten van de mogelijkheid dat een scheidsrechter ook maar een mens is en soms een beoordelingsfout maakt, alles zit erin - en we weten waar het vandaan komt.

Opiniemaker Van Hanegem liep na de strafschop kolkend van woede zijn tuin in. Jammer dat het niet hoosde.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.
Reageren? twaalfdeman@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden