Het Bureau

Vandaag verschijnt De dood van Maarten Koning, het zevende en laatste deel van de romancyclus Het bureau. Er zijn geen plechtigheden en de auteur J.J....

tekst peter brusse

Gaat Maarten Koning echt dood? Het blijft een geheim. En wat is er met het echte bureau gebeurd, het houten bureau waaraan Voskuil al die jaren met zoveel weerzin op het Meertens Instituut heeft gewerkt en, om met Maarten Koning te spreken 'nooit een origineel idee heeft gehad'? Het bureau zou naar de vuilnishoop zijn gegaan, als niet een jong medewerker bij Voskuils pensionering, de zojuist tot hoogleraar etnologie benoemde Gerard Rooij ak kers gevraagd had eraan te mogen werken.

Bij de verhuizing van het Instituut naar industrieterrein Amstel II, werden alle bureaus vervangen en het Bureau verheven tot museumstuk dat pronkt in de hal. Niemand mag er meer aan werken en zo 'trappen de volkenkundigen op eigen staart', zegt professor Rooijakkers, 'want dat is nu juist wat de etnoloog Voskuil nooit gewild zou hebben. Het verheffen tot heiligdom'. Vooralsnog blijft bezichtiging, na invulling van een pasje, gratis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden