Het Brinta-gezin

DE COMMISSIE Dagindeling gaat oplossingen aandragen voor het 'gejaag en gehol' van werkende ouders. Steeds meer mensen hebben moeite om kinderen en carrière te combineren....

In Nederland waren de taken tussen man en vrouw van oudsher onrechtvaardig, maar wel zeer efficiënt verdeeld. De man werkte, de vrouw zorgde voor de kinderen. De emancipatie van vrouwen heeft hier terecht een einde aan gemaakt. Sindsdien zijn de klachten over jachtigheid enorm toegenomen. Vrouwen klagen over de dubbele belasting van werk en huishouden, maar ook aan mannen worden veel zwaardere eisen gesteld dan voorheen.

De infrastructuur in Nederland is achtergebleven bij deze ontwikkeling. Er valt nog veel te verbeteren aan kinderopvang in de brede zin des woords. Naschoolse opvang kan aanzienlijk worden uitgebreid, inclusief zaken als het vervoer naar sportclubs of zwemles. Ook mensen met een laag inkomen en onregelmatig werk zouden betere mogelijkheden voor opvang moeten hebben.

De commissie zal daarbij de lastige vraag moeten beantwoorden in hoeverre zulke faciliteiten tot de gemeenschapsvoorzieningen gerekend kunnen worden. Forse eigen bijdragen lijken noodzakelijk, in elk geval voor de hogere inkomens.

Betere kinderopvang is een goed instrument om de participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt te stimuleren. Of het ook de jachtigheid van het bestaan zal bestrijden, is echter de vraag. De geschiedenis van de haast kent een indrukwekkende reeks van apparaten en voorzieningen die het leven minder jachtig zouden maken. Maar de wasmachine, de vaatwasser en de auto hebben allerminst geleid tot een meer ontspannen bestaan. De vrijgekomen tijd werd meteen geïnvesteerd in nieuwe bezigheden.

Jachtigheid komt voort uit de enorme keuzemogelijkheden die de maatschappij tegenwoordig biedt. Moderne ouders willen carrière maken, maar ook voor de kinderen zorgen, hun vrienden zien, maar ook tijd voor zichzelf hebben, cultureel op de hoogte blijven, maar ook aan sport doen. Een zogenaamd efficiëntere dagindeling zal daar niets aan veranderen. Tegen jachtigheid is maar één remedie: minder doen.

Bovendien rijst de vraag hoe ver we willen gaan met het flexibiliseren van de samenleving. Volgens minister Melkert is het 'Brinta-gezinnetje' dat gezamenlijk de maaltijden gebruikt, achterhaald. Hoe oubollig het ook moge klinken: samen eten is een zaak die de moeite van het verdedigen waard is. Het valt moeilijk in te zien wat er zo progressief en aantrekkelijk is aan een wereld waarin de gezinsleden op verschillende tijden binnendruppelen, teneinde voor de televisie de maaltijd te gebruiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden