Het boterde nooit tussen Dordrecht en Albayrak

De gemeenteraad van Dordrecht ontslaat dinsdag PvdA-wethouder Nezahat Albayrak. De formele reden is dat de wethouder nog steeds niet in Dordrecht woont, maar belangrijker is dat ze slecht zou functioneren en haar privéleven niet weet te combineren met haar werk....

De toen 41-jarige Rotterdamse was in 2006 een verrassende keuze als wethouder in Dordrecht. De selectiecommissie van de PvdA droeg haar unaniem voor, maar de fractie zag haar niet zitten. Het bestuur drukte door.

‘Ze werd geparachuteerd’, zegt oppositieleider Piet Sleeking van stadspartij Beter voor Dordt. ‘De PvdA kreeg hier bij de gemeenteraadsverkiezingen heel veel stemmen van Turken. Ze wilden dus per se een Turkse wethouder. Niet onlogisch. Maar zoek dan wat beter. Ze hebben meer naar haar naam en afkomst gekeken dan naar haar bestuurlijke kwaliteiten.’

Een jaar lang stapelden conflicten zich op. De oppositie verweet haar onzichtbaar te zijn, en de dienstauto zou haar te vaak van en naar Rotterdam brengen. En wanneer ging ze nou eens verhuizen?

Er werd veelbetekenend verwezen naar het feit dat Albayraks man momenteel in het Turkse leger dient, waardoor ze haar kind alleen moet opvoeden. Per saldo zou ze hooguit vier dagen per week werken. Dit voorjaar werd ze ziek. Volgens burgemeester Bandell zat ze tegen overspannenheid aan.

Eind april vroeg ze uitstel van de verplichting tot verhuizen binnen een jaar. Ze legde uit dat ze ‘door privéomstandigheden’ niet de energie had gehad op tijd te verhuizen. Dat bleek de druppel: de PvdA-fractie, toch al nooit gecharmeerd van haar, zegde het vertrouwen in haar op.

Albayrak zegt nu níet veel ziek en afwezig te zijn geweest, en achttien uur per dag te werken. ‘Ik ben al jaren een hardwerkende vrouw én moeder’, zegt Albayrak. ‘Zoals zoveel vrouwen. Maar niet iedereen kan daaraan wennen.’ Afkomst en naam speelden helemáál geen rol bij haar aanstelling, weet ze zeker. ‘Die Turkse achtergrond was hooguit mooi meegenomen.’

Wat haar vooral heeft genekt, legde ze vrijdag uit, is de verdeeldheid binnen de PvdA. De fractie had een andere wethouder gewild. Ze weigert op te stappen. De raad moet haar dan maar ontslaan.

‘Daar heeft de PvdA haast mee’, meent oppositieleider Sleeking. ‘Vrijdagnacht kregen we de stukken doorgestuurd. Het ontslag moet weer een hamerstuk worden. Net als haar aantreden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden