NieuwsDwergwerpen

Het boek ‘Dwergwerpen’ is volgens de auteurs alleen maar om te lachen. Waarom is toezichthouder Eljon dan geschorst?

Minister Arie Slob heeft Eric Eljon, toezichthouder van het Commissariaat voor de Media, geschorst wegens de publicatie van zijn boek Dwergwerpen. Is de inhoud zo schokkend? 

Bart in ’t Hout en Eric Eljon, de auteurs van Dwergwerpen.

De ochtend van de boeklancering, zo’n anderhalve week geleden, was er nog geen vuiltje aan de lucht. Eric Eljon, toezichthouder bij het Commissariaat voor de Media, en mediaman Bart in ’t Hout (voormalig directeur van RTL 4 en SBS 6) zouden hun roman Dwergwerpen presenteren. De omslag beloofde alvast ‘een onthullende kijk achter de schermen van de Nederlandse televisiewereld’.

Vat dat vooral niet te letterlijk op, benadrukt In ’t Hout, want het boek ‘staat bol van satire’. ‘Alle personen zijn verzonnen, alle situaties zijn verzonnen. Het boek is puur bedoeld om te lachen.’

De auteurs, die elkaar dertig jaar geleden tegen het lijf liepen in de mediawereld en dikke vrienden werden, hadden speciaal voor de lancering twee boekexemplaren gereserveerd voor Madeleine de Cock Buning en Jan Buné, voorzitter en toezichthouder bij het Commissariaat voor de Media.

Maar die twee kwamen niet opdagen.

‘Vertrouwensbreuk’

Een paar uur voor de boekpresentatie hadden ze aan hun collega Eric Eljon laten weten dat ze niet zouden komen. De precieze reden werd afgelopen donderdag pas duidelijk met de Kamerbrief van Arie Slob. Daarin rept de minister van ‘een vertrouwensbreuk’ die door het boek is ontstaan. Eljon, zo kondigt Slob aan, zou voorlopig worden geschorst.

‘Het boek verhoudt zich slecht tot de neutraliteit en objectiviteit die een toezichthouder hoort te betrachten’, licht een woordvoerder van het Commissariaat toe.

Eljon zal bezwaar maken tegen de schorsing, maar onthoudt zich verder van commentaar, zegt hij in een korte telefonische reactie. 

In ’t Hout wil wél reageren. Hij is boos en geërgerd. Commissariaat-voorzitter De Cock Buning, met wie het ministerie voorafgaand aan de beslissing gesprekken heeft gevoerd, maakt zich met deze actie volgens hem ‘volstrekt belachelijk’.  ‘Ze heeft het boek voor publicatie gelezen en ze zei: god, wat een leuk boek. Als ze had gevraagd om de publicatie uit te stellen tot na het beëindigen van zijn functie als toezichthouder, dan zou Eric daar geen enkel probleem mee hebben gehad. Maar ze heeft niets gezegd. Geen enkel signaal!’

Mannetjes

De voorzitter was inderdaad op de hoogte van de inhoud van de roman, bevestigt de woordvoerder van het Commissariaat. Maar de persoonlijke inleiding kwam als een verrassing. Daarin schrijven Eljon en In ’t Hout dat het boek waarheidsgetrouw is. Op de flaptekst staat vervolgens dat Dwergwerpen ‘een must is voor iedereen die in de media werkt, daar graag wil werken of zijn kinderen hiervoor wil behoeden’. Het zijn dit soort vermeldingen die ‘de hele context en uitstraling van het boek anders maken’, aldus de woordvoerder.

Nonsens, vindt In ’t Hout. ‘In de inleiding staat niets dat in het boek niet staat beschreven.’ De lezer volgt de avonturen van Monique (‘de meest voorkomende meisjesnaam uit die tijd’), die een journalistieke carrière ambieert. Ze begint bij de provinciekrant en eindigt tussen de haantjes in de televisiewereld.

Het boek is waarheidsgetrouw, in die zin dat de types die erin voorkomen qua karakters overeenkomen met mensen die beide auteurs in de mediawereld hebben meegemaakt. ‘We noemen geen namen, maar de types zijn natuurlijk wel te herkennen. Het zijn karakterschetsen’, zegt In ’t Hout. ‘Het waren mannetjes, hoor.’

Minister Arie Slob laat onderzoeken of Eljon, die als toezichthouder nog twee jaar voor de boeg had, zijn functie in de toekomst weer kan oppakken. Hij verwacht eind mei met een oordeel te komen. Tot die tijd blijft Eljon geschorst. 

Citaat uit de inleiding van Dwergwerpen, waaraan het Commissariaat aanstoot neemt:\
‘Buitenstaanders hebben vaak de neiging huizenhoog op te kijken tegen alles wat met de televisiewereld te maken heeft en zeker tegen al die bekende Nederlanders (en de inmiddels vele duizenden presentatoren, talkshowgasten en deelnemers aan spelprogramma’s die doen alsof ze dat zijn). Maar wie Hilversum van binnen kent, weet dat lang niet alles even doordacht en intelligent gebeurt. Aan de andere kant: als het aankomt op opportunisme, doelredeneringen, bestuurlijke stompzinnigheid en arrogantie, megalomaan gedrag en egocentrisme staat de omroepwereld onveranderlijk op eenzame hoogte.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden