Het boegbeeld van HFC Haarlem

Henk Hut was geen man van grote woorden of grote gebaren; als één man de geest van HFC Haarlem ademde was hij het wel, de accountant die als voorzitter en bestuurslid ruim drie decennia het boegbeeld was van de club....

Zaterdag overleed hij op 71-jarige leeftijd, aan een hartstilstand. Meer dan wie ook heeft Hut zijn naam verbonden aan de geschiedenis van Haarlem in het laatste kwart van de vorige eeuw.

In die periode leidde Hut Haarlem vanuit het onderste deel van de toenmalige tweede divisie naar de top - om vervolgens ook de val mee te maken. Twintig jaar nadat Haarlem deelnam aan de strijd om de UEFA Cup, moet de club in de eerste divisie alles op alles zetten om te overleven.

Voor Hut veranderde er overigens niet veel: hij bleef de club trouw. Hij was een ouderwetse clubman, geïnteresseerd in álle leden, sober en spaarzaam en altijd aanwezig.

In 1942 werd hij lid van Haarlem en in een roerige tijd, met fusiebesprekingen met EDO en RCH, trad hij op 34-jarige leeftijd toe tot het bestuur. Ruim een kwart eeuw was hij voorzitter.

Tevens had hij, uiteraard als penningmeester, zes jaar zitting in het sectiebestuur betaald voetbal. Hut maakte in die functie onder meer het EK in 1988 mee.

Hut bleef ook daarna lid van de financiële commissie. De KNVB benoemde hem in 2000 tot erelid. Haarlem eerde hem met het erevoorzitterschap. Tevens werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Ruim dertig jaar lang bewaakte Hut in het stadion aan de Jan Gijzenkade de traditie. Daardoor bleef Haarlem wat het altijd was, een `nette' club die zich amper buitenissigheden permitteerde.

En zo was het goed, vertelde Hut in 1989 in het jubileumboek Honderd Jaar Roodbroek: `Zijn wij kleurloos omdat er geen rellen zijn? Heet je kleurrijk als er een zwartgeldaffaire is? Laat mij dan maar mijn huidige imago hebben.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden