Het boegbeeld van de instapper met een minimum aan zool

Jossine Modderman en Arno Kantelberg geven elke week ongevraagd stijladvies aan bekende mensen.

Jossine Modderman en Arno Kantelberg
Nicola Thorp en Premier Theresa May en echtgenoot Philip Beeld Hollandse Hoogte
Nicola Thorp en Premier Theresa May en echtgenoot PhilipBeeld Hollandse Hoogte

Jossine Modderman, hoofdredacteur LINDAnieuws en LINDA.tv:

Een paar weken geleden schreef ik over CU-politica Carola Schouten: 'Maar met een krachtige krul, een kleurtje op de lippen, een lieve lach en een rode top, poeh lekker ding hoor.' Deze opmerking kwam mij duur te staan. Op het Twittertje werd ik verwenst naar de derde ring van Dantes hel, die met seksisten en ander gespuis. Nogal een vervloeking maar het brengt me wel op Nicola Thorp. Deze Londense secretaresse werd plotsklaps beroemd nadat zij was ontslagen omdat ze weigerde hoge hakken naar haar werk te dragen. De dresscodelijst van het accountantsbedrijf omvatte verder: 'altijd make-up, maar met weinig lipstick en indien het haar is geverfd, moeten de wortels te allen tijde gekleurd zijn.' Thorp is inmiddels het boegbeeld van de instapper met een minimum aan zool. Ik voel geen liefde voor deze flats, want ze transformeren iedere vrouw in een tuttebel. Hier zien we de Britse activist in een klassieke, comfortabele outfit in het altijd goede donkerblauw. Ik val ervan in slaap maar hé, niemand kan zich er verder aan storen. Het pijnpunt zit 'm in de lengte van de pantalon. Capribroeken zijn het meest flatterend net boven de knie óf boven de enkel. Nu worden haar kuiten ingezwachteld als een worst en in combinatie met de grijze mocassins met tassels doemt het beeld van varkenspootjes op. Dit laat onverlet dat Thorp natuurlijk een uitzonderlijk sterke en slimme vrouw is.

null Beeld Hollandse Hoogte / REX by Shutterstock
Beeld Hollandse Hoogte / REX by Shutterstock

Arno Kantelberg, hoofdredacteur Esquire

Op de vraag wie er thuis de broek aanhad, antwoordde Denis Thatcher, de echtgenoot van Margaret: 'Ik. En ik was en strijk ze ook.'

Ik weet niet wie er momenteel de scepter zwaait te Downing Street 10, maar Theresa Mays liefde voor mode (ze sprak er enthousiast over in de Amerikaanse Vogue) wordt op het oog niet gedeeld door haar goedlachse echtgenoot Philip. Op de dag van de Britse verkiezingen droeg zij een kek wit jasje van het Italiaanse Peserico en luipaardflatjes van Russel & Bromley; hij verscheen in bovenstaand ensemble.

Met de in het oog springende schoenen houdt Philip May zich niet aan het devies dat Denis Thatcher schetste voor first spouses: 'Always present, never there.' Philips vale, ongepoetste schoenen (très on-Brits) botsen voorts met het formele jasje; wat ook geldt voor het overhemd met onstuimig houthakkersmotief. Een informeel ogend beige of bruin jasje (waarom geen corduroy?) had beter gecorrespondeerd.

De gelijkenis met Woody Allen gaat voorts niet alleen op vanwege de bril en het hoge voorhoofd. Ook May draagt zijn jasje een maat of twee te groot - in geen velden of wegen is een manchet van het overhemd te bekennen. Ik weet dat ik die trom vaak roer op deze plek, maar wat dat betreft zeg ik met Margaret Thatcher: 'I am extraordinarily patient, provided I get my own way in the end.'

null Beeld Hollandse Hoogte / Eyevine
Beeld Hollandse Hoogte / Eyevine
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden