Het bloedbad in Tunesië is vooral Brits drama

Sinds de aanslagen op metro's en bussen in Londen van 2005 zijn er niet zo veel Britten bij een terreur-actie vermoord als in Sousse.

Drie vrouwen treuren bij bloemen die zijn neergelegd ter herdenking van de slachtoffers van de terreuraanslag. Beeld Reuters
Drie vrouwen treuren bij bloemen die zijn neergelegd ter herdenking van de slachtoffers van de terreuraanslag.Beeld Reuters

Een 16-jarige jongen die zijn broer, oom én opa verloor. Een beautyblogster die doorzeefd werd door kogels. Een oude man die aan de kalasjnikov van Seifeddine Rezgui ontsnapte omdat hij zijn brillendoosje was gaan halen op zijn hotelkamer.

Een man die voor zijn geliefde ging staan om haar te beschermen. Een Welsh stel dat aan de kogelregen was ontsnapt en zich zes uur later, zoals was voorgenomen, verloofde. Verhalen over leed, stom geluk, stoïcisme, hoop en heldendaden vullen de Britse kranten sinds de terreur op het strand van Sousse in Tunesië.

Langzaam dringt in Groot-Brittannië het besef door dat dit de grootste terreurdaad is tegen Britse burgers sinds de Londense aanslagen van 7 juli 2005 waarbij 52 bus- en metropassagiers om het leven kwamen. Zeker achttien, maar naar verwachting dertig, Britten zijn omgekomen. Het lijkt er zelfs op dat 'de lachende schutter' het vooral gemunt had op Britse toeristen.

Op 10 Downing Street hangt de vlag halfstok en minister van Binnenlandse Zaken Theresa May legde maandag een krans op het strand van de Tunesische badplaats.

Nieuwe maatregelen

Middels een ingezonden stuk in The Daily Telegraph riep premier David Cameron zijn landgenoten op om pal te staan voor 'the British way of life'. Hij benadrukte eens te meer dat de islam 'een godsdienst van de vrede is' en hij verzocht de BBC niet langer te spreken over 'Islamitische Staat'. Volgens hem is het geen 'staat' maar een dodencultus en is het beter om simpelweg te spreken over 'ISIL'. In het Lagerhuis beweerde Cameron dat 'we intoleranter moeten worden tegen intolerantie'. Dat zal een koerswijziging van de Britse overheid inhouden.

Zijn regering maakte nieuwe maatregelen bekend die radicalisering moeten tegengaan. Daarbij zal er een begin worden gemaakt met de bestrijding van multiculturele excessen. Zo moet er een einde komen aan de stille groei van de sharia-wetgeving in het angelsaksische gewoonterecht, zal eerwraak serieuzer worden bestreden en wacht een radicaal-islamitische groepering als Hizb ut-Tahrir eindelijk een verbod. Dat laatste was Tony Blair na de aanslagen van 2005 reeds van plan, maar het zou er nooit van komen.

Tot weerstand zal het plan leiden om de inlichtingendiensten meer bevoegdheden te geven. Dat de Tunesische schutter gebruik bleek te hebben gemaakt van Facebook is voor bewindsvrouw May een bewijs dat privacy pas op de plaats moet maken voor veiligheid. Zij kan niet alleen kritiek verwachten uit progressieve hoek, maar ook van de zogeheten 'Runnymede Tories', libertaire leden van de Conservatieve Partij die zich beroepen op de 800 jaar geleden in Runnymede getekende Magna Carta, waarin de rechten van de Engelse burgers tegen de machthebber zijn vastgelegd.

Een Tunesische bereden agent houdt de wacht bij het toeristenstrand Marhaba bij Sousse, waar een terrorist vrijdag 38 mensen doodschoot. Honderden agenten zijn ingezet. Beeld Foto Jeff J. Mitchell / Getty
Een Tunesische bereden agent houdt de wacht bij het toeristenstrand Marhaba bij Sousse, waar een terrorist vrijdag 38 mensen doodschoot. Honderden agenten zijn ingezet.Beeld Foto Jeff J. Mitchell / Getty

Terreuralarm

Haar staatssecretaris van Immigratie James Brokenshire heeft ondertussen zijn zorgen geuit dat er zich terroristen bevinden onder de drieduizend migranten die zich in Calais hebben verzameld en er alles aan doen om het eiland te bereiken. Hij riep de landen rondom de Middellandse Zee op om de bootvluchtelingen zo goed mogelijk na te trekken. De Britten zijn niet alleen bezorgd om mensensmokkel. Er zouden recentelijk volop automatische wapens van Tsjechische makelij het land binnen zijn gesmokkeld, een handel waarbij onderwereldfiguren samenwerken met jihadisten.

Het Britse terreuralarm zal de komende tijd op 'ernstig' blijven staan. Bij grote evenementen staan de autoriteiten in de opperste staat van paraatheid, zoals bij Wimbledon en de herdenking van de Londense aanslagen, volgende week dinsdag.

Afgelopen zaterdag maakte The Sun bekend dat de geheime dienst een aanslag op een legerparade in Zuidwest-Londen had verijdeld. De krant had een tip binnengekregen dat terroristen het gemunt hadden op de kameraden van Lee Rigby, de soldaat die ruim twee jaar geleden door twee moslimterroristen was afgeslacht in de straten van Londen.

De Duitse minister Thomas de Maizière (tweede van links), de Tunesische minister Mohamed Gharsalli en de Britse minister Theresa May hebben bloemen gelegd op de plaats delict. Beeld Jeff J. Mitchell / Getty
De Duitse minister Thomas de Maizière (tweede van links), de Tunesische minister Mohamed Gharsalli en de Britse minister Theresa May hebben bloemen gelegd op de plaats delict.Beeld Jeff J. Mitchell / Getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden