Het blijkt wederom: leraar zijn is een vak

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 20 juni.

Klas van de Sint Dominicusschool in Utrecht.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Brief van de dag: Red de leraar

Op een camping in de Achterhoek even op de fiets een Volkskrant halen in het dorp Aalten. Het is nog vroeg in de ochtend deze maandag, de zon schijnt volop en het is al warm.

Zoekend naar een verkooppunt zag ik op het schoolplein, in de beschermende schaduw van een boom, een grote groep kinderen in een kring aandachtig zitten luisteren naar de 'schooljuf' (docent). Verbazingwekkend was het, en ze werden totaal niet gehinderd door langsrijdend verkeer. Een schitterend beeld dat mij erg trof. Het kan blijkbaar. Daarna las ik in de krant het artikel 'Red de leraar' over basischooldocenten (Ten eerste, 19 juni). Ja, red ze, dacht ik. Het blijkt wederom, het is een vak.

Wim Sterken, Zwolle

PvdA, luister naar de kiezer

In de krant van maandag 19 juni doet Jan Tromp verslag van zijn gesprekken met PvdA-burgemeesters op het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De strekking is: de PvdA moet gaan regeren, als bestuurderspartij haar verantwoordelijkheid nemen, ze kan meer betekenen in de regering dan in de oppositie. In de oppositie ga je maar dolen.

De kiezer heeft gesproken. De PvdA is afgerekend op haar beleid, op het nemen van verantwoordelijkheid in 2010 toen het land in een economische crisis verkeerde.

Een verlies van 29 van de 38 zetels is de rekening. Hier is maar één verklaring voor: de kiezers willen niet dat de PvdA gaat regeren, anders hadden ze wel op de PvdA gestemd. Velen die nu roepen dat de PvdA moet gaan regeerden hebben niet op de PvdA gestemd.

Nog nooit hebben PvdA, GroenLinks en SP samen zo weinig zetels gehad. De kiezer wil naar rechts. Moet de PvdA weer haar verantwoordelijkheid nemen? Neen. Moet de PvdA naar de kiezers luisteren? Ja.

A.M. Doelwijt, PvdA-lid, Veenendaal

Lekker dagje netwerken

In Goes kwamen gemeentebestuurders bij elkaar een dagje netwerken. Met elkaar, onder elkaar. Gezellig, nuttig. PvdA-burgemeesters vinden dat de PvdA moet meeregeren.

Als ze nu eens van die dag twee uurtjes uittrokken om de wijken in te gaan, huis aan huis aanbellen en aan de burgers zouden vragen wat zíj vinden, dan heb je het ergens over.

Ben van den Bos, Haarlem

Reanimeer mij (niet)

Wat mij betreft mogen Yvo Smulders en Frank Bosch best een kritisch stuk over de reanimeer-mij-niet-penning schrijven (O&D, 16 juni). Maar waar baseren zij zich op als zij zeggen dat 80 tot 90 procent van de gereanimeerden een goede kwaliteit van leven heeft? En dat de kans op 'restloos herstel' groot is?

Als een hartstilstand langer dan drie minuten duurt, ontstaat eigenlijk altijd diffuus hersenletsel. Dit letsel is vaak niet waarneembaar. Niet voor de omgeving, want niet zichtbaar, en niet voor de patiënt, want die is immers herstellende van een hartstilstand en logischerwijs uit zijn doen. In zo'n eerste periode overheerst dan ook opluchting. Op lange termijn echter kan dat cognitieve hersenletsel verstrekkende gevolgen hebben. In mijn geval was ook ik aanvankelijk positief. Fysiek had ik amper letsel opgelopen. Het duurde jaren voor de omvang van mijn hersenletsel tot mij doordrong.

Een oude man draagt een reanimeer-mij-niet penning.Beeld ANP XTRA

Mijn dagelijkse praktijk is dat ik uiteindelijk ben afgekeurd en een minimaal sociaal leven kan hebben (alleen één-op-ééncontacten, niet langer dan 2 uur en niet elke dag). Ook ben ik inmiddels gescheiden en ben ik vrienden kwijtgeraakt doordat mijn persoonlijkheid is veranderd. Ik ben nu zes jaar verder en ben zoekend naar hoe mijn leven weer kwaliteit kan krijgen.

Ik heb hoop dat dit met voor mijzelf bijgestelde maatstaven en professionele hulp nog kan lukken. Ongefundeerde uitspraken als in 'Reanimeer-mij-niet-penning levensgevaarlijk' helpen daar niet bij. De werkelijkheid is vele malen complexer en meer nuance hierin zou de situatie van mijzelf en mijn lotgenoten meer recht doen.

M. Postma (51), Twello

Mondkapjes

Het artikel van Mickey Steijaert over het nut van mondkapjes in Nederland (Wetenschap, 19 juni) deed me denken aan het mondkapje dat een oude Chinees in Jakarta droeg. Net toen ik langsliep, duwde hij met één hand het mondkapje een beetje opzij om met zijn andere hand een sigaret in zijn mond te kunnen steken. Ik moest erom lachen en de Chinees lachte vriendelijk terug.

Maar of hij begreep waarom ik in de lach schoot, zal ik nooit te weten komen.

Rudy Schreijnders, Maarssen

Autorijdyslexie

Wat een opluchting dat ik niet de enige ben die last heeft van autorijdyslexie (V, 19 juni). Ik wist niet dat het zo heette, maar ik ga deze diagnose gebruiken wanneer ik weer eens moet uitleggen waarom ik niet kan autorijden, zodat het verbaasde gezicht voor mij geen verdere uitleg van mij eist. Dank je wel, Aaf. Er zijn dus lotgenoten. Nu nog een verbetering van het openbaar vervoer, waarop ik al jaren hoop.

Mieke de Hoogh, Oosterhout

Lekker stuntelen

Tip voor Aaf Brandt Corstius en alle anderen met autorijdyslexie. Vraag bij een orthopedagoog een autorijdyslexieverklaring aan. Met die verklaring kun je dan praktijk doen op een 'geheel leeg parkeerterrein dat nooit eindigt'.

Je gestuntel valt tussen al die appende en bellende bestuurders later toch niet op.

Helmut Rauschenberg, Huissen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden