Het blijft netjes bij Ajax tegen Ajax

HAARLEM - Johan Cruijff en Louis van Gaal moeten eens met elkaar praten. Gewoon, als voetbalprofessoren onder elkaar. Liefst voor maandag. Is het een idee dat ze samen iets betekenen voor Ajax, oppert de rechtbank in Haarlem woensdag.


Tegen het einde van het door Cruijff en tien jeugdtrainers van Ajax aangespannen kort geding stuurt advocaat Wakkie namens de gedaagde, de NV Ajax en de vier collega-commissarissen van Cruijff, aan op een vergelijk. Tot vreugde van rechtbankpresident Van der Meer.


De vraag is alleen of Cruijff dat gesprek met Van Gaal ziet zitten. 'Het is het paard achter de wagen spannen', zegt hij vlak na de zitting, waarna een medewerkster hem wegtrekt van de pers. Eerst nadenken. In de pauze heeft ze al gewaakt over de praatgrage Cruijff.


Het zijn nette pleidooien, deze woensdag, in de uit de hand gelopen strijd van Ajax tegen Ajax. Het Ajax van commissaris Cruijff, die de opleiding van talent op jeugdcomplex de Toekomst mag hervormen, contra het Ajax van vier andere commissarissen, die hem verbijsterden met de voorgenomen aanstelling van tegenpool Louis van Gaal tot directievoorzitter.


Tegen het einde van zijn betoog stelt Wakkie: 'Het gaat hier eigenlijk om voetbal.' In zijn repliek stuurt hij nogmaals aan op een vergelijk, een voornemen dat wordt herhaald door rechtbankpresident Van der Meer. Die wil liever niet kiezen tussen de visies van Cruijff en Van Gaal. 'Ik kan slechts noodverbanden aanleggen.' Indien nodig doet hij dat maandag.


Advocaat Kroes, in naam van Cruijff, vindt de voorgestelde samenwerking een te gemakkelijke voorstelling van zaken. Anderzijds waarschuwt hij voor mogelijk desastreuze gevolgen, in sportieve (vertrek jeugdtrainers) en financiële (afkoopsommen) zin.


Wie had gedacht dat Cruijff zich zou laten vertegenwoordigen door een advocaat, vergiste zich. Cruijff komt dus binnen tegen enen, met in zijn kielzog bijna zijn hele droomopstelling; de jeugdtrainers Jonk, Stam, Overmars, Gorré, Trustfull, Ronald de Boer, Kreek, Bosman en Ruben Jongkind, de belangrijkste auteur van het plan dat ten grondslag ligt aan de hervormingen op de Toekomst. Bergkamp, assistent van hoofdtrainer Frank de Boer, ontbreekt. Hij zit 's avonds op de bank bij het duel met Real Madrid.


Aan de andere kant van het gangpad zit de tegenpartij, met rvc-voorzitter Ten Have en commercieel directeur Van den Aat. Puur voor het oog zijn zij al verliezers, maar dat telt juridisch gezien niet. Vier uur lang volgen pleidooien. Eiser Cruijff en co vechten de rechtsgeldigheid van de voorgenomen aanstelling van Van Gaal aan, plus die van Blind (technisch directeur ad interim) en Sturkenboom (algemeen directeur a.i.). De Raad van Commissarissen benaderde Van Gaal toen na Ling (kandidaat Cruijff) ook de benoeming van Van Basten was afgeketst en de Ondernemingsraad de alarmbel luidde over chaos op de Toekomst.


Nota bene een dag nadat Cruijff twee keer had gesproken met Ten Have en met vrouw Danny terugvloog naar Barcelona, voltooiden de andere commissarissen de geheime gesprekken met Van Gaal. Die had als eis gesteld dat geen ruchtbaarheid zou worden gegeven aan de onderhandelingen. Had Cruijff daarvan geweten, dan was alles vermoedelijk gelekt naar De Telegraaf.


Maar Cruijff, zo stelde Wakkie, werd op de dag van het besluit wel uitgenodigd voor een extra vergadering, door mails naar vrouw Danny, een van zijn dochters en zaakwaarnemer Koopmans. Hij had kunnen inbellen tijdens het overleg. Hij kwam ook niet naar de extra vergadering op 25 november waar hij toelichting had kunnen vragen. Zo ging het door deze middag, met juridische haarkloverij.


Niet alleen daarom hoopt de rechter op een compromis, alvorens hij maandag uitspraak doet.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden