Column

Het blijft maar misgaan in Hongarije

Russische president Vladimir Poetin en de Hongaarse premier Viktor Orbán. Beeld ANP
Russische president Vladimir Poetin en de Hongaarse premier Viktor Orbán.Beeld ANP

Het ging deze week veel over het gat tussen ons en de Grieken, en terecht, want dat gat was nog maar heel klein, aldus Jean-Claude Juncker, het zou om nog maar 60 miljoen euro zijn gegaan toen de Grieken zomaar van de onderhandelingstafel wegwandelden ('Toedeledoki, achterlijke gladiolen', zou onze premier vermoedelijk hebben gezegd als hij erbij was geweest). Al zeiden anderen dat het gat zo groot is - niet uitgedrukt in geld, want dat is een veel te beperkte opvatting van het begrip 'gat', maar uitgedrukt in een cocktail van wederzijds onbegrip, Venus, Mars, afspraak is afspraak en Che Guevara - dat er op de hele wereld geen brug te vinden is die beide zijden met elkaar zou kunnen verbinden.

Ondertussen dacht ik de hele tijd: we moeten niet het gat tussen ons en de Hongaren vergeten, want in de consternatie over het ene gat, zien we licht al die andere gaten die van de Europese Unie een Leerdammer gatenkaas maken over het hoofd.

Het gat met de Hongaren gaat niet over geld, nog niet, maar over zaken die zich moeilijker laten vatten en lastiger laten omschrijven. Toen Hongarije werd toegelaten tot de Europese Unie werden er door nijvere ambtenaren netjes lijstjes afgevinkt. Verkiezingen: check. Mensen in toga die ze rechters noemen: check. Kranten die ze vrije pers noemen: check.

Er is hier en daar een oogje dichtgeknepen, gezegd 'dat moet je niet meer doen, want daar worden we verdrietig van' als een Roma weer eens iets vervelends overkwam door toedoen van de autoriteiten. Maar Hongarije was van ons, daar was verder geen twijfel over mogelijk.

Toch blijft het daar maar misgaan. Gedoe met de pers, akkefietjes met de rechtspraak, dingetjes met Roma, geregeld wandelt er een antisemiet door beeld. Viktor Orbán is gecharmeerd, zo zegt hij van het Russische model: een beetje stevige leider die de touwtjes stevig in handen heeft, niet van dat slappe. Er zijn zorgen om de innige banden tussen Viktor Orbán en Vladimir Poetin - 'de Viktor en Vladimirshow', zeggen sommigen.

Telkens weer trok Brussel een droef gezicht, als een teleurgestelde ouder die blijft volhouden dat zijn ontsporende zoon heus wel te redden is, als er maar genoeg liefde in wordt gepompt.

Eigenlijk lachen ze in Boedapest nogal hard om alles wat uit Brussel komt. Komen ze er niet uit met de immigratie? Dan bouwt Hongarije wel een hoog hek om het land om ongewenste elementen buiten te houden. De bouw start binnenkort.

Vandaag praat het Hongaarse parlement over strengere immigratiewetten die het snel wil doorvoeren. Op tafel liggen onder meer voorstellen om asielzoekers snel te kunnen screenen, zonder te veel gedoe met advocaten en wederhoor, en terug te kunnen sturen, zonder te veel gedoe over 'niet-veilige' landen.

Het zou niet in lijn zijn met internationale afspraken, internationaal recht en wat dies meer zij, maar niemand kijkt meer op van het feit dat Hongarije zich daar weinig aan gelegen laat liggen,

Misschien blijft de echte verontwaardiging in Nederland (en niet alleen in Nederland) over deze EU-broederstaat uit omdat de Hongaren ons geen geld kosten, misschien komen de mensen hier pas in beweging als er sprake is van centen die verloren kunnen raken, vooral als het onze centen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden