Het bioscoopgevoel

De kranten staan vol dezer dagen over de opmars van de Digital Versatile Disc (DVD) en de zogenaamde 'huisbioskoop'. De eerste keer dat ik met die verschijnselen in aanraking kwam was twee jaar geleden....

jan kuitenbrouwer

De thuisbioscoop is een manier van weergeven die door de komst van de DVD mogelijk is gemaakt. Beeld en geluid van een VHS-band zijn van een te lage kwaliteit om op te blazen, alles wat je er meer tegenaan gooit dan een televisietoestel en twee eenvoudige speakertjes is verspilde moeite. De nauwkeurigheid van DVD is veel hoger, dus je kunt het beeld verder uitvergroten. Hetzelfde geldt voor het geluid, dat bovendien op zes verschillende sporen zit (de 5.1-techniek), zodat je een driedimensionaal geluidsbeeld kunt scheppen, wat bijdraagt aan de ervaring, vooral bij concertopnamen en speelfilms. Met een DVD-speler en de juiste projector kun je een DVD-beeld opblazen tot twee meter breed, zonder dat de resolutie gaat storen. Een speciale decoder-annex-versterker een zogenaamde receiver, geeft het geluid weer via zes luidsprekers: linksvoor, middenvoor, rechtsvoor, rechtsachter, linksachter, en een basbox, ook wel subwoofer, ergens in de ruimte, desnoods onder de vloer. Als het goed gedaan is, is het prachtig. Ik zag het bij een kennis en dacht: dat wil ik ook.

Helaas bleek dat systeem een klein vermogen te hebben gekost.

Maar, zei mijn kennis, die er verstand van heeft, het kan ook voor veel minder. En inderdaad, ook in advertenties van de grote elektronicawinkels kom je sinds enige tijd het woord 'huisbioscoop' tegen. Sets van twee, drieduizend gulden. Wat er in dat geval onder blijkt te worden verstaan is een DVD-speler, een low budget receiver en vijf of zes kleine boxjes. Aansluiten op de bestaande televisie, et voilà. Daarvan zul je misschien een soort tv-plus-gevoel krijgen, maar dat is natuurlijk nog geen bioscoopgevoel. Daarvoor is meer nodig. Een stoffen projectiescherm, liefst omlijst met golvend zwart fluweel natuurlijk, waar je een flink eind vandaan zit, dan begint het erop te lijken.

Het knelpunt bij zo'n opstelling is de projector. Een videoprojector werkt als volgt. Je neemt een klein LCD-scherm, zoals ze bijvoorbeeld gebruikt worden als zoekerbeeld in camcorders, daarop richt je een sterke lamp, en de reflectie kaats je door een lens op de muur. In de praktijk worden videoprojectoren vooral gebruikt voor zakelijke presentaties, je sluit je laptop erop aan en vijftig mensen kunnen meekijken naar jouw computerscherm. De goedkopere modellen zijn dan ook klein en portable. Zo kun je als zakenman een audiovisuele presentatie geven bij de klant aan tafel, zonder dat hij hoeft op te staan om zich naar de projectiezaal te slepen. Dat zijn de projectortjes die veel winkels nu aanbieden als 'het hart van uw thuisbioscoop'. Prijs: minstens 5000 gulden. Maar die winkels houden de klant een beetje voor de gek, want eigenlijk zijn dat soort projectoren niet geschikt voor het projecteren van entertainmentmateriaal. Een computerscherm heeft de verhoudingen van 4 bij 3. De nieuwe norm voor televisie, video, DVD, computergames et cetera, is 16:9, de verhoudingen van een breedbeeldtelevisie. Ga je dat soort beelden projecteren op een 4:3 LCD-projector, dan krijg je de bekende zwarte balken boven en onderaan het beeld en benut je uiteindelijk maar ongeveer 70 procent van de projectiecapaciteit. Van de lichtopbrengst en van de resolutie, oftewel de scherpte. Dat laatste ligt bij goedkopere projectoren al kritisch en door die conversie van 4:3 naar 16:9 schiet je net onder de grens waar je boven zou moeten zien te blijven. Als dat soort projectoren, bedoeld voor thuisgebruik, nu ook voor 30 procent minder te koop werden aangeboden zou het nog net een redelijke propositie zijn, maar zo is het helaas niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden