Het Binnenhof viert de overwinning op ING

Uw politieke nieuwsbrief

Foto anp

Goedemiddag, voor de Kamer zijn het mooie dagen. ING bezweek onder politieke druk en het Europese anti-nepnieuwsbureau werd ontwapend. Nu de gluurders nog.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u heel eenvoudig ook per e-mail kunt ontvangen.

Foto de Volkskrant

OP DE KNIEËN
Ralph Hamers

Spinnend van tevredenheid viert het Binnenhof de capitulatie van ING. Minder dan een week van ophef, verontwaardiging en protest leidde vandaag tot de knieval van de bankbestuurders: het salaris van topman Ralph Hamers wordt toch niet verhoogd. 'Wij realiseren ons dat we de publieke reactie in Nederland op deze duidelijk gevoelige kwestie hebben onderschat', aldus president-commissaris Jeroen van der Veer in een verklaring. Hij 'betreurt de commotie die het heeft veroorzaakt' en de bank gaat zich beraden op een nieuw beloningsbeleid.

Kabinet en Tweede Kamer, die de afgelopen dagen steeds luidruchtiger protesteerden, hebben daarmee dan toch nog hun zin. Maar dat betekent niet dat zij er nu gerust op zijn. De affaire wordt door veel fracties gezien als een wake-up call: tien jaar na het begin van de kredietcrisis is elke deemoed kennelijk weer verdwenen uit de sector. En wie zegt dat binnenkort een andere bank niet op hetzelfde idee komt?

GroenLinks wil daarom het ijzer smeden nu het heet is en zet het plan door om exorbitante loonsverhogingen bij systeembanken wettelijk onmogelijk te maken. Alleen de haast is er nu wat vanaf, omdat het niet meer hoeft voor de ING-aandeelhoudersvergadering op 23 april.

Ralph Hamers. Foto anp

OP DE KNIEËN II
EUvsDisinfo

Nog zo'n dossier dat de Kamer tevreden stemt: het omstreden anti-nepnieuwsbureau van de Europese Unie lijkt voorlopig veroordeeld tot een tandeloos bestaan. Ook hier hebben ophef en verontwaardiging hun werk gedaan. Nadat het bureau EUvsDisinfo diverse Nederlandse media (waaronder NPO Radio 1, Geenstijl en The Post Online) onterecht beschuldigde van het verspreiden van nepnieuws, droeg de Tweede Kamer minister Ollongren van Binnenlandse Zaken op in Brussel te pleiten voor de opheffing van het bureau.

Ollongren weigerde aanvankelijk, maar ging vrijdag alsnog door de bocht: ze zal het gaan proberen. Vandaag maakten de beschuldigde media bekend dat zij hun gezamenlijke procedure tegen de EU stoppen: de beschuldigingen zijn inmiddels gerectificeerd. De media willen de rechtbank niet onnodig belasten met een principezaak. De ophef heeft z'n werk al afdoende gedaan.

Minister Ollongren. Foto anp

OP DE KNIEËN III?
De gluurders

Zal het ook zo gaan met die derde zaak die sinds vorige week het publieke debat beheerst? Nadat vanmorgen de Sauna & Beauty Oase in het Gelderse Nederasselt nederige excuses aanbood omdat zij de privacy van haar gasten onvoldoende heeft kunnen beschermen, bereikte de sauna-affaire vanmiddag dan ook de Tweede Kamer.

Minister Dekker voor Rechtsbescherming werd naar de Kamer geroepen om te verklaren wat hij gaat doen nu er zomaar saunabeelden van het nationale handbalteam op internet circuleerden. Dekker toonde zich verontwaardigd. 'Het zijn smerige praktijken van een stelletje gluurders.'

Hij wees er nog maar eens op dat de daders strafbaar zijn: het maken van zulke beelden is verboden, het verspreiden ook. Wel gaat hij met internetproviders om tafel om te onderzoeken of de daders effectiever kunnen worden aangepakt en hoe kan worden voorkomen dat websites aan zulke beelden verdienen.

Minister Dekker. Foto anp

NAAR DE STEMBUS
Het laatste referendum?

En dan zijn er ook nog onderwerpen die wel wat meer politieke en maatschappelijke reuring zouden kunnen gebruiken. Zoals het aanstaande referendum over de nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, dat waarschijnlijk ook het laatste referendum wordt.

Is het de complexiteit van het onderwerp of het feit dat de coalitie van plan lijkt de uitslag sowieso te negeren? Feit is dat dit referendum lang niet zoveel losmaakt als het vorige, over het verdrag met Oekraïne.

Maar het is nog niet te laat. Voor wie volgende week goed beslagen ten ijs wil komen in het stemhokje, hier de wet nog eens voor u samengevat, inclusief de voor- en nadelen.

Foto ANP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.