Het Binnenhof: 9 september
De politieke redactie van de Volkskrant praat u iedere dag bij over de gebeurtenissen in Den Haag.
Goedemiddag! Vandaag is de dag dat Den Haag naar Brussel kijkt. Niet eerder was er vanuit Nederland zoveel belangstelling voor de jaarlijkse 'State of the Union' van de voorzitter van de Europese Commissie. Ook wij keken naar de Luxemburger Jean Claude Juncker (zijn eerste Staat van de Unie) en zagen hem een nieuw Europees asielbeleid propageren, net als VVD en PvdA dat gisteren deden. Een eerlijker verdeling binnen de EU en strengere bewaking van de grenzen, is het antwoord van de Commissie.
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Asiel wil verder gaan: selectie buiten de poort. Hij gaat maandag naar Brussel om te hameren op aanmeldcentra 'in de regio'. De fractievoorzitters in de Kamer bereiden zich vandaag voor op het grote migratiedebat van morgen. Verslaggever Frank Hendrickx zag de politici in hun werkkamers worstelen met hun spreektekst. De oppositie is uiterst kritisch over de coalitievoorstellen.
Ondertussen bezint de PvdA (immer rolvast) zich op de nieuwste veenbrand binnen de partij. Na de klap in het gezicht van gisteren, uitgedeeld door houwdegen Felix Rottenberg in het linkse Vrij Nederland, volgt vandaag een schrale troost voor PvdA-leider Diederik Samsom: het toch niet bepaald linkse Elsevier geeft hem een goed rapportcijfer. Elsevier-journalist Eric Vrijsen gaf ons vast een inkijkje. Ook Jetta Klijnsma scoort dit jaar goed.
Dat en meer kleurt deze woensdag op het Binnenhof:
GESPREK VAN DE DAG
Het plan-Juncker
'Dublin' is achterhaald, vindt nu ook de Europese Commissie. Een permanente verdeelsleutel moet een einde maken aan de scheve asielbalans binnen de Europese Unie. Een volgende stap is het indammen van de vluchtelingenstroom: strengere bewaking van de buitengrenzen, samenwerken met landen 'in de regio', mensensmokkelaars dwarsbomen. Lees hier de belangrijkste punten uit het Commissievoorstel.
Het kabinet ziet nu ook de noodzaak in van verplichte herverdeling, de Griekse en Italiaanse eilanden lopen bijna over. De verdeelsleutel is het doekje voor het bloeden op de korte termijn. Maar de ambitie van staatssecretaris Dijkhoff voor de lange termijn gaat verder dan die van Brussel. Als het aan het kabinet ligt, komt er in de toekomst geen asielzoeker meer binnen die zich niet eerst bij een asielcentrum buiten de EU heeft gemeld. Wie het toch probeert, wordt op het vliegtuig naar Turkije, Jordanië of Libanon gezet.
Hierin zit hem de 'dominante bijdrage' die premier Rutte wil leveren aan het Europees asieldebat. Het is een ambitie, zei Dijkhoff. Of het binnen afzienbare tijd gaat lukken? 'U mag mij geen optimistische scenario's ontnemen, dit is een einddoel', zei hij tegen verslaggeefster Natalie Righton. Lees hier haar analyse (+).
WAT WE GAAN KIJKEN
Het grote migratiedebat
De asielproblematiek is inmiddels Chefsache in Den Haag. Alle fractievoorzitters zijn druk met de voorbereiding op het grote debat van morgen. Soms werken ze met een klein groepje adviseurs aan hun spreekteksten, soms zijn ze helemaal alleen, zoals ChristenUnie-leider Arie Slob, die we achter zijn bureau aantroffen, broedend op zijn laatste zin: 'Ik hoop dat er ruimte is voor...' Slob noemt het 'winst' dat er eindelijk een kabinetsstandpunt ligt over de aanpak van de asielcrisis. Vorige week leek dat nog ver weg.
Premier Mark Rutte en staatssecretaris moeten het broze compromis tussen VVD en PvdA morgen vanaf 10.15 uur overtuigend zien te verkopen. Bij D66-leider Alexander Pechtold is dat al een verloren zaak. 'Het Haagse tekentafelcompromis van VVD en PvdA is noch barmhartig, noch uitvoerbaar', schrijft hij morgen in een ingezonden stuk in de Volkskrant.
Wij doen morgen vanaf 10.15 uur live verslag van het debat op Volkskrant.nl.
RAPPORT VAN DE DAG
Opsteker voor Diederik Samsom
Het AD heeft de oliebollentest, Elsevier presenteert jaarlijks de stijgers en dalers van het Binnenhof, een nummer dat verslonden wordt door tout politiek Den Haag. Deze week is het weer zover, voor de twintigste keer velt verslaggever Eric Vrijsen samen met een panel van 25 insiders zijn vonnis.
De verrassende stijger? De man die gisteren nog werd afgebrand (+): Diederik Samsom. Het panel van Elsevier (ministers, (vice-)fractievoorzitters, spindoctors, lobbyisten) bewondert zijn doorzettingsvermogen en politieke handwerk. Zo verliep volgens Vrijsen ooit ook de comeback van Balkenende: eerst in Elsevier en daarna pas bij het volk. Overigens daalt kroonprins Lodewijk Asscher.
Andere verrassende stijgers: Jetta Klijnsma (als de staatssecretaris van Sociale Zaken ergens niet mee wil instemmen doet ze volgens Elsevier net alsof ze het niet snapt) en toch ook Mark Rutte (blijft Binnenhof domineren).
Permanente dalers zijn er ook: Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Wilma Mansveld (Infrastructuur). Vanaf vandaag in Elsevier. Te vinden in uw kiosk, blendle en op ieder bureau op het Binnenhof.
ONDERTUSSEN IN #BINNENSKAMERS
Het schip van Staat lekt van boven
Een nieuw, ongemakkelijk ijkpunt in de verontwaardiging over het lekken van Prinsjesdagstukken werd dinsdagavond bereikt. Kamervoorzitter Van Miltenburg legde het debat over de sociale werkplaatsen stil omdat de PvdA wat haar betreft wat al te opzichtig een voorschot nam op alle reparatiewerkzaamheden die het kabinet volgende week zal aankondigen. In de aanloop naar Prinsjesdag lekt al het zoet in hapklare brokjes vast uit. Tegen de Goed Nieuws Show van Rutte is geen kruid gewassen.
Chef politiek Raoul du Pré doet er verslag van in ons achter-de-schermen-blog #binnenskamers.
Ook in #binnenskamers: speciaal voor de koning wordt een stuk asfalt aangelegd over een bouwput op het Haagse Tournooiveld.
lockquote class="twitter-tweet" lang="en">
Breek. Voorzitter TK schorst net vergadering over wetsvoorstel omdat @JohnKerstens tijdens debat lekt uit stukken Prinsjesdag.
— Paul Ulenbelt (@paululenbelt) 7 september 2015