Het Binnenhof: 9 september

Uw politieke nieuwsbrief

Rutte ging vorig jaar eind augustus met zijn ministersploeg naar het strand ter aftrap van het politieke seizoen. Beeld ANP
Rutte ging vorig jaar eind augustus met zijn ministersploeg naar het strand ter aftrap van het politieke seizoen.Beeld ANP

Goedemiddag. Prinsjesdag komt vroeg dit jaar, de financiële plannen van VVD en PvdA liggen nu al op straat. Overigens is het ook al Sinterklaas: minister Dijsselbloem tovert voor iedereen een plusje uit zijn schatkist. O ja, en van het naaktstrand blijf je af.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze nieuwsbrief als mail ontvangen? Hier is het zo geregeld.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Het kabinet deelt uit

De tweede dinsdag van september is nog niet eens geweest, laat staan de derde, toch zijn de hoofdlijnen van de begroting voor 2017 al bekend dankzij het immer goed ingevoerde RTL Nieuws. Met verkiezingen in aantocht doet het kabinet zijn best de kiezer niet op de lange tenen te trappen en de oppositie de wind uit de zeilen te nemen.

Het kabinet trekt 1,1 miljard euro uit voor koopkrachtreparatie, vooral om ouderen en chronisch zieken tegemoet te komen en ouderenfluisteraar Henk Krol de loef af te steken. Defensie, politie en justitie krijgen er 450 miljoen bij, opdat CDA-leider Buma niet meer kan beweren dat het kabinet speelt met de nationale veiligheid.

Om de groeiende kansenkloof in het onderwijs tegen te gaan (GroenLinks en D66 voeren er nu al campagne op) trekt het kabinet 200 miljoen uit. Een fikse bezuiniging op de zorg in verpleeghuizen en gehandicapteninstellingen (campagnemunitie voor de SP) gaat van tafel. En dan is er nog voor elk-wat-wils strooigoed: 10 miljoen extra voor de topsport, 10 miljoen extra voor cultuur.

De inhoud van het koffertje van Dijsselbloem is in grote lijnen al bekend. Beeld anp
De inhoud van het koffertje van Dijsselbloem is in grote lijnen al bekend.Beeld anp

PLEONASME VAN DE DAG
'Vrije VVD'ers'

Als je ergens vrije mensen verwacht aan te treffen is het wel bij de VVD, maar blijkbaar kent de vrijheid ook bij de liberalen grenzen. Volgende week dinsdag stemt de Tweede Kamer over het jongste orgaandonorplan van Pia Dijkstra. Of haar voorstel het gaat halen is afhankelijk van het stemgedrag van 'vrije VVD'ers'. In dit geval hoeven ze zich namelijk niet aan de lijn van de partijtop - die is tegen - te houden, schrijft Gijs Herderscheê.

Medisch-ethische vraagstukken gelden binnen de VVD-fractie als 'vrije kwesties', Kamerleden stemmen naar eigen geweten. Dijkstra komt met de steun van PvdA, SP en GroenLinks negen stemmen te kort. Naar verluidt zijn vijf VVD'ers voor, ze is er dus nog niet. Om stemmen te winnen, heeft ze haar voorstel al wat afgezwakt. Aanvankelijk wilde ze toe naar 'actieve donorregistratie' - je bent donor tenzij je bezwaar maakt - maar daar was een ruime meerderheid in de Kamer tegen. In het nieuwe plan wordt enkel 'geen bezwaar' geregistreerd en mogen de nabestaanden een keuze maken.

Zoek de vijf 'vrije VVD'ers'. Beeld anp
Zoek de vijf 'vrije VVD'ers'.Beeld anp

UITSPRAAK VAN DE DAG
'Nooit naar het naaktstrand'

Premier Rutte herhaalde vandaag bij zijn wekelijkse persconferentie zijn 'pleur op' uit Zomergasten richting zich misdragende Turks-Nederlandse Erdogan-aanhangers. De kritische reactie vanuit Ankara eerder deze week liet hem koud. Hij bleef erbij dat de Nederlandse normen en waarden geen 'cafetariamodel' zijn waarin je naar hartelust kunt shoppen.

We moeten geen water bij onze morele wijn doen voor minderheden uit andere culturen, stelde hij. Of zoals collega Klaas Dijkhoff tegen hem had gezegd: 'Ik ga nooit naar het naaktstrand, maar ik wil niet over tien jaar aan m'n kinderen moeten vertellen dat we het hebben afgeschaft omdat we hebben toegegeven aan de wensen van een culturele minderheid.'

Rutte greep de gelegenheid ook aan om de vloggende Turks-Nederlandse hangjongeren uit Zaandam de oren te wassen. Dat gedrag heeft niks met spanningen in Turkije te maken, benadrukte hij. 'Ik ga dit op geen enkele manier goedpraten door een link te leggen met de coup in Turkije. Dit is tuig van de richel. Ik heb me kapot zitten ergeren de afgelopen dagen.' Hij had provocerende vlogger Ismail Ilgun geen grotere dienst kunnen bewijzen. 'Hoodvlog #13' - over de ruzie met Boef ('a.k.a Soef') - is de 400 duizend views op Youtube gepasseerd.

Rutte is zelf trouwens ook mateloos populair bij jongeren.

Dit zijn niet de billen van Klaas Dijkhoff. Beeld ANP
Dit zijn niet de billen van Klaas Dijkhoff.Beeld ANP

WAAR WE NAARTOE GAAN
De CDA1000

Wie zei dat ledenpartijen achterhaald zijn? Bij het CDA hebben de leden dit jaar meer inspraak dan ooit. Morgen komen duizend gewone CDA'ers samen in de Kromhouthal in Amsterdam-Noord (hip!) om input te leveren voor het programma. Een unieke gebeurtenis, als we de partij mogen geloven. 'Het is voor het eerst dat het CDA op deze schaal de leden betrekt bij de ontwikkelfase van het verkiezingsprogramma', staat in de aankondiging. Aan CDA-senator Wopke Hoekstra de taak om het allemaal samen te smeden tot een coherent verhaal, ook dat is een nieuwe aanpak (+) bij het CDA. Onze verslaggever Ariejan Korteweg is er morgen bij.

Niet Sybrand Buma maar de leden mogen het morgen zeggen. Beeld anp
Niet Sybrand Buma maar de leden mogen het morgen zeggen.Beeld anp

OOK DAT NOG
Koenders overweegt Kamerlidmaatschap

Volgens parlementair verslaggever Jaap Jansen van BNR overweegt minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken om te solliciteren voor een plek op de kandidatenlijst van de PvdA. Hij zal zich moeten haasten, hij heeft nog tot maandag om zich te melden bij het partijbestuur en moet dan ook honderd handtekeningen kunnen overhandigen.

Eerder liet minister Ploumen al weten op de lijst te willen. Een woordvoerder van minister Plasterk bevestigt vandaag juist dat hij geen kandidaat is in maart volgend jaar.

Koenders overweegt een terugkeer naar de Kamer. Beeld anp
Koenders overweegt een terugkeer naar de Kamer.Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden