Het Binnenhof: 9 mei

Uw politieke nieuwsbrief

Raoul du Pré
null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Ook de Belastingdienst mijdt GeenStijl en Dumpert voorlopig als adverteerder. Maar dat heeft niets met de vrijheid van meningsuiting te maken, benadrukt vicepremier Asscher.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u dagelijks per e-mail ontvangt als u hier een vinkje zet.

undefined

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
De advertentieboycot

Vicepremier Asscher manoeuvreerde uiterst voorzichtig dinsdagmiddag, nadat D66 hem naar de Kamer had geroepen om uit te leggen wat nu de lijn van het kabinet is: wordt er wel of niet geadverteerd op Dumpert en GeenStijl?

In het weekend schaarden de ministers Bussemaker (PvdA, Onderwijs) en Schultz (VVD, Infrastructuur) zich immers achter de veelbesproken oproep tot een adverteerdersboycot. Het ministerie van Defensie was toen al gestopt met adverteren, maar de Belastingdienst nog niet. En moet de overheid niet in z'n geheel structureel veel kritischer zijn in het kiezen van advertentieplatforms, zo wilden D66 en GroenLinks weten.

Maar niet de hele Tweede Kamer denkt er zo over. De PVV bijvoorbeeld vindt dat de boycot veel te ver gaat. 'Grachtengordelfeministen, linkse mensen die een hekel hebben aan vrijheid, willen een politiek incorrecte site kapot maken', aldus het Kamerlid Martin Bosma. Hij haalde voorbeelden aan van een foto van 'de mooiste billen van Brazilië' uit NRC Handelsblad. En een actie van het tijdschrift Linda waarbij een gigolo werd verloot. 'Waar ligt de grens. Welk mediabedrijf moet kapot en welk bedrijf niet?'

Asscher realiseerde zich dan ook overduidelijk dat hij tussen twee vuren zat. Hij formuleerde omzichtig. Ja, ook de Belastingdienst haakt voorlopig af, liet hij weten: 'De dienst heeft op dit moment geen behoefte om te adverteren op die sites. Niet zozeer vanwege het algeheel seksistische karakter van de sites, wel vanwege de grensoverschrijdende oproep over de Volkskrant-journaliste. Het is goed dat vrouwen in het geweer zijn gekomen.'

Maar nee, dat betekent geen blijvende boycot. En het betekent ook niet dat het kabinet aan de vrijheid van meningsuiting morrelt. 'De overheid moet ontzettend wegblijven bij het proberen te verbieden of het onmogelijk maken van onwelgevallige meningen. De vrijheid van meningsuiting beschermt allereerst tegen de overheid. Maar je mag als overheid wel overwegen of je in een bepaalde context wilt adverteren. De vrijheid van meningsuiting houdt niet in dat er een plicht is om iedere mening te financieren via advertenties.'

Martin Bosma met een foto uit NRC Handelsblad. Beeld anp
Martin Bosma met een foto uit NRC Handelsblad.Beeld anp

ONDERTUSSEN IN DE POLDER
Toch een deal

Het polderoverleg is vaak bezongen als het geheim van het Nederlandse economische succes in de afgelopen dertig jaar: loonmatiging, arbeidsrust, nooit meer eens een grote staking... Er zijn slechtere landen om een bedrijf te runnen.

De typische schaduwkantjes worden daarbij dan maar voor lief genomen. Zoals het feit dat nooit helemaal zeker is wat er nou eigenlijk is afgesproken en wie het laatste woord heeft. De deal van gisteren kan zo weer de vertrouwensbreuk van vandaag zijn, waarna een nieuwe deal gesloten moet worden.

Zo werden vakbonden en werkgevers het al in 2013 eens dat zij de door het kabinet gesaneerde werkloosheidsuitkering WW samen zouden repareren. Het derde jaar WW voor ervaren, langdurig werkloze werknemers moest worden gered. Dat was toen groot nieuws (leve de polder!), maar vervolgens slaagden vakbonden en werkgevers erin om er alsnog vier jaar ruzie over te maken.

Tot nu, want onder druk van minister Asscher - die vreesde dat het er tijdens zijn ministerschap niet meer van zou komen - gingen de werkgevers dinsdag alsnog overstag. Dat wil zeggen: ze geven hun principiële verzet op, mits ze de kans krijgen om de afspraken per cao zo uit te werken dat zij niet de dupe worden.

Dat biedt nog volop ontsnappingsroutes. Of die gebruikt gaan worden, horen we binnenkort. Vanuit de polder.

Werkgeversvoorman Hans de Boer. Beeld ANP
Werkgeversvoorman Hans de Boer.Beeld ANP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden