Het Binnenhof: 9 maart

Uw politieke nieuwsbrief

De Turkse president Erdogan en premier Rutte tijdens een gezamenlijke persconferentie in 2013.Beeld ANP

Goedemiddag. Met nog zes dagen te gaan tot de verkiezingen veroorzaakt de Turkse minister Cavusoglu met zijn Turkse campagne flinke onrust in de Nederlandse campagne. Jesse Klaver heeft andere dingen aan zijn hoofd: hij staat vanavond voor 5.000 fans in popzaal Afas Live.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het via volkskrant.nl/dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

DIPLOMATIEK DILEMMA VAN DE DAG
Turkse chantage

De Nederlandse regering kan hoog en laag springen, maar Mevlut Cavusoglu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, laat zich niet tegenhouden. Hij is vastberaden in Nederland ten overstaan van Nederlandse Turken campagne te voeren voor het Turkse referendum van 16 april. 'Niemand kan ons tegenhouden', zou hij volgens CNN Türk hebben gezegd tijdens een persconferentie.

Vooruit, hij is bereid tot enige flexibiliteit. De datum van zijn bezoek aan Nederland laat Cavusoglu afhangen van een telefoongesprek dat hij vandaag voert met minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken, schrijft verslaggever Natalie Righton. De Turkse minister geeft Nederland twee opties: 'Als minister Koenders mij netjes vraagt om na de Nederlandse verkiezingen te komen, dan ga ik pas volgende week. Als ik niet mag komen, dan ga ik aanstaande zaterdag.'

Premier en VVD-lijsttrekker Rutte zou liever kiezen voor optie 3: nu niet en straks niet. 'Dit vinden wij voor 15 maart en na 15 maart', zei hij vandaag voorafgaand aan een Europese top in Brussel. De Nederlandse publieke ruimte is niet de plek voor politieke campagnes van andere landen, schreef Rutte vorige week op zijn Facebookpagina. Die mening leeft breder onder politieke partijen.

Maar Turkse minister weren is makkelijker gezegd dan gedaan. Verslaggever Righton: 'De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb heeft een optreden in zijn stad geweigerd, met het argument dat de openbare orde mogelijk wordt verstoord. Dat zou de Turken er echter niet van hoeven te weerhouden om hun minister op de Turkse ambassade in Den Haag of het consulaat in Rotterdam te ontvangen.'

De Turkse minister Cavusoglu tijdens een bezoek aan Berlijn.Beeld afp

DE ECHTE KEUZE
Open armen of grenzen dicht?

Als niet de poppetjes maar de inhoud voor uw stem doorslaggevend is, biedt de Volkskrant-serie 'De echte keuze' uitkomst. Wij ordenen de keuzes van partijen op de grote thema's (onder meer duurzaamheid, defensie, asiel, zorg) langs een overzichtelijke as. Vandaag zette verslaggever Remco Meijer op een rij hoe gastvrij (of juist niet) partijen zijn voor asielzoekers. Op de schaal van streng naar ruimhartig staat aan de ene kant de PVV en de andere kant GroenLinks.

Meijer: 'Per saldo is Nederland al decennia een immigratieland, maar het heeft zich nooit willen organiseren langs de lijnen van een klassiek immigratieland dat alleen mensen toelaat voor wie emplooi is. Daarvoor ontbreekt politiek draagvlak en met een blik op de huidige verkiezingsprogramma's zal dat er ook niet van komen.'

Eerdere afleveringen van 'De echte keuze':
Belastingen: meer of minder?
Defensie: pang-pang roepen of NAVO-norm halen?
Buitenlandbeleid: terug achter de dijken of niet?
De zorg: alles uit de pot of ieder voor zich?
Het milieu: alles bij het oude of op de schop?

Klaver en Wilders in de Tweede Kamer.Beeld anp

WAAR WE NAARTOE GAAN
In de rij voor Klaver

'We gaan knallen', schrijft GroenLinks op haar Facebookpagina. En wel vanavond in Afas Live (de concertzaal voorheen bekend als Heineken Music Hall). Jesse Klaver slaagt er als enige lijsttrekker in politieke bijeenkomsten te organiseren - 'meetups' in GroenLinks-jargon - van popconcertachtige proporties. Het kenmerk van alle Klaver-manifestaties: iedereen is welkom, GroenLinks-lid of niet.

De bijeenkomst in Amsterdam moet de meetup aller meetups worden. Eerdere bijeenkomsten trokken honderden tot 2000 geïnteresseerden (Tivoli Vredenburg Utrecht). Alle 5000 plekken voor Afas Live zijn vergeven, 'een Nederlands bezoekersrecord voor een naoorlogse politieke bijeenkomst', schrijven verslaggevers Gijs Herderscheê en Sammie Peters. Wat is de aantrekkingskracht van Klaver? Peters sprak drie mensen die vanavond gaan kijken.

Klaver tijdens een 'meetup' in Groningen.Beeld anp

DE CAMPAGNEKARAVAAN
Waar zijn de lijsttrekkers?


Met nog zes dagen te gaan tot de verkiezingen, loopt de agenda over van de campagneactiviteiten. Hieronder een greep uit het aanbod.

Terwijl Klaver zijn fans toespreekt in Amsterdam gaan de lijsttrekkers van het CDA, de ChristenUnie en de SGP vanavond met elkaar in debat in Ede. Het Nederlands Dagblad organiseerde dit Christelijk Lijsttrekkersdebat. Ook daar zijn alle plekken vergeven, maar u kunt meekijken via de livestream vanaf 19.45 uur.

Gert-Jan Segers (ChristenUnie) is vanavond ook te zien bij Pauw & Jinek samen met Tunahan Kuzu van Denk.

Vrijdagavond treffen Asscher (PvdA) en Roemer (SP) elkaar in een linkse derby bij EenVandaag. EenVandaag organiseerde het linkse debat als tegenhanger van de rechtse ontmoeting tussen Wilders en Rutte op maandagavond.

Eveneens op vrijdagavond: VVD-lijsttrekker Rutte is te gast in Nieuwsuur en sluit de reeks lijsttrekkersinterviews af. Begin deze week kreeg hij bij Pauw & Jinek een groep boze Groningers over zich heen. Houdt hij zich bij Nieuwsuur staande tegenover drie kritische kiezers?

Diezelfde avond zijn Thierry Baudet en Theo Hiddema van het Forum voor Democratie in restaurant De Halve Maen aan de Sloterweg in Amsterdam.

VoorNederland trekt zaterdag door Rotterdam met onder meer hun Rotterdamse kandidaten Louis Bontes en Tanya Hoogwerf.

D66 organiseert zondag het Festival van de Redelijkheid, in De Doelen in Rotterdam, met artiesten als Greg Shapiro, Shirma Rouse, Jan Terlouw en Alexander Pechtold. Zondagavond is Sylvana Simons van Artikel 1 te zien bij 'De Grote Manifestatie' in het Bijlmer Park Theater.

Zondagmiddag organiseert de Volkskrant op Zondag een debat tussen de nummers 2 in de Rode Hoed in Amsterdam.

Maandag vliegt Henk Krol van 50Plus per helikopter van provincie naar provincie. In 9 uur tijd doet hij ze alle twaalf aan. Hij komt naar de kiezer, maar de kiezer moet ook naar hem komen: 'Op de landingsplaatsen praat hij met kiezers en noteert hij hun wensen', meldt het persbericht.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren is maandagmiddag te gast bij de Universiteit Twente voor het Tubantiadebat.

Dinsdagavond treffen de lijsttrekkers van maar liefst veertien partijen elkaar nog één keer in het slotdebat van de NOS. De acht grootste treffen elkaar één op één: VVD, PvdA, PVV, SP, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Zes kleinere partijen strijden in groepjes van drie: 50Plus, Partij voor de Dieren, VNL, Denk, Artikel 1 en Nieuwe Wegen.

VNL-politicus Louis Bontes deelt flyers uit.Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden