Het Binnenhof: 9 juni

Uw politieke nieuwsbrief

Joost de Vries
null Beeld ANP
Beeld ANP

Goedemiddag! Het Koninkrijk der Nederlanden telt meer landen dan enkel Nederland, maar wanneer politici uit de voormalige koloniën een bezoek brengen aan het Binnenhof komt daar nauwelijks een Kamerlid op af.

En een goed bewaard geheim in politiek Den Haag: Sybrand Buma heeft humor.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u onze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

SCHAAMROOD VAN DE DAG
Caribische gasten treffen lege Kamer

Op de rol in de Kamer stond vanochtend de behandeling van een rijkswet en dus een zaak van de vier landen van het koninkrijk: Nederland, Aruba, Curaçao en St. Maarten. Want op initiatief van het PvdA-Kamerlid Roelof van Laar kunnen algemene maatregelen van rijksbestuur (amvrb's) voortaan niet meer eenzijdig door de rijksministerraad worden uitgevaardigd. De parlementen van de landen moeten erin worden betrokken.

Klein bier misschien, zoals VVD-Kamerlid André Bosman opmerkte, maar toch een stap in de richting van meer evenwicht in de verhoudingen tussen Nederland en de drie Caribische landen. Die hadden dan ook een zeskoppige delegatie laten overkomen.

Maar wat wilde het geval: van de zestien fracties waren er slechts vier vertegenwoordigd (VVD, PvdA, PVV en SP). Het handjevol aanwezige Kamerleden verontschuldigde zich tegenover de gasten voor de lage opkomst en ook minister Plasterk liet merken dat het gebrek aan belangstelling hem niet ontging.

Het komt vaker voor dat buitenlandse delegaties stiefmoederlijk worden bedeeld met aandacht, het presidium (bestuur) van de Kamer sprak er onlangs nog over. Maar dat het eigen koninkrijk wordt genegeerd, bracht schaamrood op de kaken. Hadden we Ineke van Gent (GroenLinks) nog maar, klonk het in de wandelgangen, of Bas Jan van Bochove (CDA). Die sloegen geen koninkrijksoverleg over. Of had Wassila Hachchi (D66) maar niet voor Hillary gekozen, zij liet haar gezicht ook nog wel eens zien.

Minister Plasterk tijdens een bezoek aan de Caribische delen van het Koninkrijk. Beeld anp
Minister Plasterk tijdens een bezoek aan de Caribische delen van het Koninkrijk.Beeld anp

HUMOR VAN DE DAG
Sybrand '404' Buma

Sybrand Buma ging in februari kortstondig viral nadat hij in de plenaire zaal ruzie kreeg met zijn iPad. Een van de camera's registreerde de CDA-leider terwijl die met boze blik gebogen zat over zijn tablet, zijn hand vertrok zich tot een schuddende klauw en even later een vuist. Het fragment veroorzaakte hilariteit op twitter: zat hij daar nou te balen van een verloren potje Wordfeud? Nee, liet zijn woordvoerder weten, het tekstprogramma van Apple deed niet wat Buma wilde.

De CDA'er heeft op het Binnenhof een reputatie voor droge en subtiele zelfspot, door sommigen totaal niet begrepen, door anderen zeer gewaardeerd. Een stukje Bumahumor is nu verwerkt in de website van het CDA, alleen te vinden voor mensen die in de site verdwalen. Werkt een link niet, dan stuit je op het fragment van de balende fractieleider.

Buma in gevecht met zijn iPad. Beeld CDA.nl
Buma in gevecht met zijn iPad.Beeld CDA.nl

BEKENTENIS VAN DE DAG
JSF mocht niet over Binnenhof

Ken je die mop van de JSF die over het Binnenhof zou vliegen? Defensiewoordvoerders zeiden dinsdag nog dat een vlucht boven het parlement nooit in de planning had gezeten. Vandaag bekende minister Hennis in een Kamerdebat dat het wel de bedoeling was geweest, maar dat er van is afgezien. Waarom? Vanwege de politieke gevoeligheid.

Bij nader inzien was het plaatje van politici die met open mond het nieuwe gevechtsvliegtuigen nagapen (of met gefronste wenkbrauwen) toch niet het beeld dat moest blijven hangen van de kennismakingsvlucht. De beslissing pakte goed uit voor Defensie, op de voorpagina van De Telegraaf en van de meeste regionale kranten prijkten gisteren luchtfoto's van de machtige F-35 boven het Nederlandse landschap. En nergens in beeld een politicus te herkennen die de lezer zou kunnen herinneren aan de jarenlange discussie over dit miljardenproject.

Hennis beloofde vandaag dat de JSF in de toekomst nog wel een keer 'voor het plaatje' over het Binnenhof zal scheren. Maar tegen die tijd is de nieuwigheid er wel van af.

Boven het pittoreske Kinderdijk was de JSF wel te spotten (begeleid door een F-16, links). Beeld anp
Boven het pittoreske Kinderdijk was de JSF wel te spotten (begeleid door een F-16, links).Beeld anp

WAPEN VAN DE DAG
Ards uitschuifbare wapenstok

Gisteren moest minister Ard van der Steur een laatste keer urenlang de kritiek van de Kamer aanhoren. Het debat ging over het 'geklungel' op zijn ministerie van Veiligheid en Justitie (waar het zo'n chaos was dat nog niet eens een fatsoenlijk doofpot kon worden georganiseerd), over wat hij wel en niet had moeten doen toen hij nog Kamerlid was, en over dat hij toch echt sorry moest zeggen tegen ict'ers die hij geschoffeerd zou hebben.

Vandaag kan hij eindelijk overgaan tot belangrijker zaken, namelijk het waarborgen van de veiligheid van Nederland. Van der Steur heeft besloten: de politie krijgt per 2018 een uitschuifbare wapenstok. De minister en de Nationale Politie hebben ook het stroomstootwapen overwogen, maar zo'n Amerikaanse taser werd toch wat te veel van het goede. De uitschuifbare wapenstok is bovendien goedkoper en is tijdens experimenten goed bevallen. Mooi meegenomen: er gaat een intrinsieke dreiging van uit. 'Het uitschuiven ervan is vaak al afdoende', aldus een politiewoordvoerder tegen het ANP.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Een agent met een (in dit geval nog niet uitschuifbare) wapenstok aan zijn riem. Beeld ANP
Een agent met een (in dit geval nog niet uitschuifbare) wapenstok aan zijn riem.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden