Het Binnenhof: 8 september

Noodopvang voor vluchtelingen in Goes. Die was vorig jaar nodig, omdat de asielzoekerscentra te weinig capaciteit hadden.Beeld ANP/de Volkskrant


Goedemiddag. De stemming van een paar maanden geleden dat Nederland ten onder leek te gaan aan een onbeheersbare stroom vluchtelingen, is nu bijna niet meer voor te stellen. Nu is er bijna een tekort aan asielzoekers, dreigt leegstand voor azc's en ontslag voor asielambtenaren. Die kentering was goed te merken vandaag in de Tweede Kamer. Dat gaat hoe dan ook een rol spelen in de campagne. Zoals alles wat tot 15 maart in de Nederlandse politiek speelt. Vandaag ook weer: PvdA'ers Dijsselbloem en Asscher kregen onderuit de zak van coalitiepartner VVD.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u onze politieke nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox ontvangen? Meld u hier aan.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Zonder asielzoekers

Een jaar geleden reden bussen met asielzoekers 's avonds rond door Nederland op zoek naar slaapplekken, maande het kabinet burgemeesters tot het tonen van moed en moest de mobiele eenheid eraan te pas komen om inspraakavonden over asielzoekerscentra te beveiligen.

Nog maar een halfjaar geleden was de Tweede Kamer te klein toen bleek dat het kabinet eigenhandig de ambtelijke prognose voor de asielinstroom van 2016 had verlaagd van 90 duizend mensen naar 58.000. De oppositie eiste dat aan die struisvogelpolitiek onmiddellijk een einde zou komen.

Vergelijk dat met de berichten van deze week. De ene na de andere noodopvanglocatie sluit de deuren. Tweederde van de geplande asielzoekerscentra die de komende maanden zouden worden geopend, komen er waarschijnlijk toch niet.

In Laren protesteren 'met stomheid geslagen' inwoners tegen de plotselinge sluiting van 'hun azc'.

En staatssecretaris Dijkhoff heeft zelfs allang geen getal van 58 duizend meer in zijn hoofd, maar denkt dat over enkele jaren een jaarlijks aantal van 15 duizend asielzoekers mogelijk is. Dit jaar zijn er tot nu toe 17 duizend binnen, zei Dijkhoff in debat met de Tweede Kamer. Over heel 2015 dienden ruim 59 duizend mensen een asielverzoek in.

Over de Turkijedeal met Erdogan en de hekken bij de Macedonische grens zal nog veel worden gepraat de komende maanden, maar het effect op ons eigen nationale asieldebat is groot. In de eerste politieke krachtmeting hierover na het zomerreces kleurt die nieuwe werkelijkheid vandaag de sfeer in de Tweede Kamer.

Opeens zijn heel andere vragen dominant. Over inkrimpingen bij de IND en lege azc's. 'We gaan nu de fase in dat we gesprekken moeten voeren met gemeenten die we niet gewend zijn', zei Dijkhoff woensdag in de Kamer. 'Maar ik sta er op dezelfde manier in als toen we vorig jaar met de handen in het haar zaten. Per locatie gaan we bekijken hoe we verder kunnen. We hebben nog altijd 15 duizend statushouders die gehuisvest moeten worden. Dus ik ga niet met een pennestreek gemeenten wegstrepen.'

Asielzoekers bij aanmeldcentrum Ter Apel. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie is de stroom asielzoekers in de loop van dit jaar steeds verder gedaald.Beeld ANP

DEBAT VAN DE DAG
'Vrije VVD'ers' bepalen lot organen

Nu D66-Kamerlid Pia Dijkstra haar kansloze initiatiefwetsvoorstel rondom orgaandonatie heeft afgezwakt, wordt het spannend. Volgende week dinsdag stemt de Tweede Kamer over Dijkstra's aangepaste voorstel. Dat gaat ervan uit dat iedereen donor is, tenzij iemand uitdrukkelijk aangeeft geen donor te willen zijn. Wie geen keuze heeft gemaakt, staat geregistreerd als 'geen bezwaar', waarbij de nabestaanden alsnog beslissen. Nu zijn Nederlanders na hun overlijden alleen orgaandonor als zij dat eerder uitdrukkelijk hebben aangegeven.

Vandaag bleek uit het laatste Kamerdebat over de initiatiefwet dat de uitslag dinsdag afhankelijk is van het stemgedrag van VVD-Kamerleden, die zich niet aan de lijn van de partijtop hoeven te houden. Naar verluidt zouden zeker vijf VVD'ers voor het wetsvoorstel zijn. Maar dat is voor voorstanders D66, PvdA, SP en GroenLinks met hun 67 zetels niet genoeg. Ze vestigen hun hoop ook op de kleine fracties zoals 50Plus en de Groep Kuzu/Öztürk (Denk).

Net als voor de VVD is voor het CDA orgaandonatie een 'vrije kwestie'. De CDA-fractie is naar eigen zeggen echter collectief tegen, hoewel in de achterban een luidruchtige stroming bestaat voor het nieuwe D66-systeem. De tegenstanders kenschetsen dat echter als 'staatsbemoeienis met het stoffelijk overschot'.

Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) zit samen met minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VVD) in vak K tijdens het Kamerdebat over Dijkstra's wetsvoorstel over orgaandonatie.Beeld ANP

HERHALING VAN DE DAG
Wéér matiging topsalarissen

Minister Dijsselbloem van Financiën staat vol in de campagnestand. Maandag opende hij het academisch jaar met een bevlogen betoog over de groeiende 'kansenkloof' tussen ouderen, vrouwen en mensen met een niet-Nederlandse achtergrond aan de ene, verkeerde kant en jonge, Nederlandse mannen aan de andere. Met het bewaken van de schatkist had het weinig van doen.

Zijn pleidooi vandaag in de Volkskrant ligt al wat meer op zijn terrein: topsalarissen. Die moeten omlaag. En de bonussen ook. Alle bonussen, ook die waarover Dijsselbloem en trouwens geen enkele politicus iets te zeggen heeft. Dat zijn de bonussen die in bedrijven worden uitgedeeld aan de top. Dijsselbloem wil dat maximeren op eenvijfde van het jaarsalaris. Vind ik al jaren, twittert partijgenoot en collega Lodewijk Asscher.

Toch kan er geen wet komen die een bedrijvenbonusmaximum voorschrijft. Wel is er een wetsvoorstel die topmannen en -vrouwen oproept het gesprek aan te gaan met hun ondernemingsraad over de verhouding tussen top- en gemiddeld salaris.

Dijsselbloem spreekt dan ook niet zozeer als minister, maar als mens. Als PvdA'er vooral. Wat hij als minister kan doen, doet hij: vragen aan de bedrijven waarin hij als staat een aandeel heeft of ze de salarissen en bonussen alsjeblieft willen matigen.

Coalitiegenoot VVD reageert als door een adder gebeten. 'Het enige wat Dijsselbloem doet is bedrijven wegjagen uit Nederland', fulmineerde het Tweede Kamerlid Aukje de Vries van de VVD tegen RTL Z. Gevolgd door een stelling die we nog wel eens vaker zouden kunnen horen van de liberalen de komende campagnemaanden: 'Ook de mensen wiens stemmen hij hoopt te krijgen, hebben geen baan zonder deze bedrijven.'

Kantoorpersoneel geniet van de zon in het zakendistrict de Zuidas. Volgens de VVD jaagt Dijsselbloem deze mensen weg met zijn pleidooi salarissen en bonussen te matigen.Beeld ANP

DOLKSTOOT VAN DE DAG
Weerzin VVD tegen Asscher

Je kon erop wachten: de verkiezingscampagne doorkruist nu al het wetgevingsproces. Verslaggever Gijs Herderscheê zag lichte verbijstering in de blik van minister Asscher van Sociale Zaken, toen coalitiepartner VVD zich op het allerlaatste moment tegen zijn nieuwe Arbeidsomstandighedenwet keerde.

'De nauw verholen weerzin van de liberalen jegens PvdA-boegbeeld Asscher bereikt hiermee een nieuw hoogtepunt', schrijft Herderscheê in het onregelmatig verschijnende politieke blog van de Volkskrant, Binnenskamers. Op het allerlaatste moment kwam VVD-Kamerlid Schut-Welkzijn woensdag met zoveel wijzigingsvoorstellen dat ze volgens haar 'eigenlijk een ongedaanmaking van het wetsvoorstel behelzen'.

VVD-Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn.Beeld ANP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden