Het Binnenhof: 8 oktober

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. De Haagse week staat, wederom, in het teken van vluchtelingen. Na de onrust in Oranje waarschuwt de beveiliging van de Tweede Kamer vandaag dat ook Kamerleden alert moeten zijn voor de toorn van verongelijkte burgers.

Daar komt bij dat de burger zijn amusement op de publieke tv-kanalen dreigt te verliezen. De Kamer spreekt er vanavond over met staatssecretaris Dekker van Media.

Dat en meer in uw politieke nieuwsbrief van donderdag:

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Asielwoordvoerders lopen risico

In het asieldebat is een derde risicogroep opgestaan. Naast de vluchteling die huis en haard en bommen en geweld ontvluchtte, en de burger die plots wordt geconfronteerd met honderden getraumatiseerde mensen in zijn achtertuin, is nu ook de politicus slachtoffer van de asieldiscussie. 'Oranje' bewees dat burgers licht ontvlambaar zijn als het op asielbeleid aankomt.

De beveiliging van de Tweede Kamer stuurde vandaag per mail een waarschuwing aan alle fracties: wees alert. Publieke bijeenkomsten over de vluchtelingenproblematiek kunnen uit de hand lopen. 'Voor- en tegenstanders kunnen Kamerleden confronteren met hun ongenoegen.'

Bewindslieden die asiel in hun portefeuille hebben kunnen hier sinds 1991 over meepraten. Aad Kosto, verre voorganger van de huidige staatssecretaris Klaas Dijkhoff, kreeg beveiliging nadat hij een bomaanslag op zijn huis overleefde.

PvdA-staatssecretaris Kosto en zijn kat overleefden in 1991 een bomaanslag op zijn huis. Beeld ANP
PvdA-staatssecretaris Kosto en zijn kat overleefden in 1991 een bomaanslag op zijn huis.Beeld ANP

DEBAT VAN DE DAG
Het einde van Bananasplit

Wat een spijt zal Sander Dekker toch hebben dat hij zich één keer liet verleiden tot het noemen van namen. Nu is hij voor altijd de bewindsman die een poging deed om Bananasplit en Animal Crackers van het publieke net te weren maar zijn tanden stuk beet op de weerbarstigheid van Hilversum. Zo zal het hem vanavond in vele smaken worden aangewreven in het langverwachte debat over Dekkers mediawet.

Hij zelf zal volhouden dat hij de man is die het Hilversumse omroepkartel breekt: eindelijk ruimte voor zelfstandige televisieproducenten en maatschappelijke organisaties om de concurrentie met de omroepen aan te gaan. Maar de laconieke reactie van de omroepen ('wij blijven altijd coproducent en eindverantwoordelijk') zal de Kamer allerminst geruststellen.

Vanaf 17.45 uur live te volgen via NPO politiek.

RAPPORT VAN DE DAG
De rooskleurige klimaatprognoses van Kamp

In de Nationale Energieverkenning (NEV) die vrijdag verschijnt, maar reeds in handen is van de NOS, staat dat het doel van het in 2013 gesloten Energieakkoord niet wordt gehaald.

'Dat lijkt me onwaarschijnlijk', zei minister Henk Kamp (Energie) daar eerder deze week over. In 2020 moet het aandeel duurzame energie 14 procent zijn en drie jaar later 16 procent. 'Die 16 procent in 2023 gaan we halen', stelt Kamp, 'en met extra maatregelen gaan we de 14 procent ook halen.'

Maar uit de NEV 2015 blijkt dat het aandeel duurzame energie in 2020 blijft steken op 11,9 procent, bericht de NOS. Ook zou slechts iets meer dan de helft van de afgesproken energiebesparing worden gehaald. Naar verluidt zijn dit uitkomsten van één van de in de NEV gehanteerde scenario's. In de NEV van vorig jaar stond nog een percentage van 12,4. 'En dat hield geen rekening met de hele forse uitbreiding van windenergie op land en op zee waar we nu mee bezig zijn', zei Kamp maandag.

D66, SP en GroenLinks wachten publicatie van het rapport niet af en pleiten nu al voor aanpassing van het akkoord dat Kamp twee jaar geleden sloot met vakbonden, werkgevers en milieubeweging. 'Als dit kabinet zichzelf, het klimaat en de groene ondernemers serieus neemt, komen er nu maatregelen in plaats van meer onderzoek en meer uitstel', stelt GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Ook milieuorganisaties en de Algemene Rekenkamer pleiten voor nieuwe maatregelen. Gemakkelijk zal dat niet zijn: daar zijn miljarden euro's extra voor nodig, stelt de Rekenkamer.

Minister Henk Kamp: 'Het lijkt me onwaarschijnlijk dat we de doelen van het energieakkoord niet halen.' Beeld anp
Minister Henk Kamp: 'Het lijkt me onwaarschijnlijk dat we de doelen van het energieakkoord niet halen.'Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden