Het Binnenhof: 8 november

Uw politieke nieuwsbrief

Ministeries van Veiligheid & Justitie en van Binnenlandse Zaken Beeld ANP/de Volkskrant
Ministeries van Veiligheid & Justitie en van Binnenlandse ZakenBeeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Voor elk wat wils vandaag in politiek Den Haag. Een onwaarschijnlijk ingewikkeld initiatiefwetsvoorstel; een onthullend boek van Volkskrantverslaggevers; alweer problemen voor Ard van der Steur en een hartstochtelijk zingende Tweede Kamerfractie plus alle medewerkers. Samenhang? Geen.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze politieke nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u aan via volkskrant.nl/dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

STEMMING VAN DE DAG
Ambtenaren worden werknemers


De meeste ambtenaren raken hun beschermde positie kwijt. Ze krijgen dezelfde rechten en plichten als werknemers in het bedrijfsleven. Door hier vóór te stemmen, heeft de Eerste Kamer vandaag een eind gemaakt aan een kwestie die al twintig jaar speelt in politiek Den Haag.

In 2010 kwamen D66 en CDA met de initiatiefwet Normalisering rechtspositie ambtenaren. Dat idee belandde in het regeerakkoord Bruggen Slaan van het huidige kabinet. Opvallend genoeg stemde de Senaatsfractie van de VVD samen met de oppositiepartijen CDA, D66, PVV en 50Plus voor het wetsvoorstel, maar coalitiegenoot PvdA stemde tegen.

Kortweg komt het hierop neer: de rechtspositie van 800 duizend ambtenaren wordt gelijkgesteld aan die van werknemers van bedrijven. Dat is een enorme operatie, verantwoordelijk minister Plasterk van Binnenlandse Zaken moet er ruim honderd wetten voor aanpassen. Daar heeft hij drie maanden de tijd voor, schrijft verslaggever Gijs Herderscheê, die dit wetsvoorstel al volgt sinds D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya en CDA-Kamerlid Eddy van Hijum het initiatief ertoe namen na de val van het kabinet Balkenende-Bos zes jaar geleden.

De kosten, stelt Herderscheê, zouden circa 200 miljoen euro zijn. Maar volgens het CBS levert de wet uiteindelijk een besparing op van 400 miljoen, omdat ontslag van ambtenaren veel goedkoper wordt. Die kunnen namelijk niet meer eindeloos procederen tegen dat ontslag.

Overigens blijft de beschermde ambtenarenstatus van kracht voor mensen die bij defensie, politie en de rechterlijke macht werken. Kwestie van Trias Politica: zij moeten gevrijwaard worden van politieke druk of invloed.

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Beeld ANP
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken.Beeld ANP

BOEK VAN DE DAG
'Lobbyland' legt vijfde macht bloot


Het kon niet uitblijven gezien het ene na het andere onthullende verhaal in de Volkskrant over de macht van lobbyisten: de auteurs van die stukken, Ariejan Korteweg en Eline Huisman, hebben een boek over lobbyen in Nederland gemaakt.

Vandaag was de feestelijke overhandiging van het eerste exemplaar van Lobbyland - De geheime krachten in Den Haag aan het voormalige opperhoofd aller lobbyisten, Niek Jan van Kesteren.

'Lobbyen is een onschuldige bezigheid', zei Van Kesteren - 'lobbyist in ruste'- met het eerste exemplaar in handen. 'Een niet te reguleren, onuitroeibaar proces. Uiteindelijk gaat iedereen met elkaar om tafel zitten om een oplossing voor een probleem te bedenken.' Zo heeft Lobbyland-auteur Korteweg het ook ervaren: 'Lobbyen is eigenlijk het wezen van de Nederlandse polderdemocratie.'

'De lobby is totaal niet afgebakend', zei hij bij de boekpresentatie. 'Het is een soort Scientology-achtig gezelschap, zonder deugdelijke opleiding. Net als journalisten.' Het geschatte aantal lobbyisten in politiek Den Haag loopt volgens de auteurs uiteen van 96 als zodanig officieel geregistreerde personen tot 25 duizend volgens anticorruptie-organisatie Transparency International.

Lobbyisten, ze zijn overal, schrijven Korteweg en Huisman. Op het Binnenhof wordt niets zonder hen besloten, ze beïnvloeden ambtenaren, Kamerleden en bewindspersonen. Wordt er over hen gesproken, dan is er iets misgegaan. Wat vinden we daar eigenlijk van? Hoort lobbyen bij de polderdemocratie, of moet je het zien als corruptie in een net jasje? Daar is het laatste woord niet over gezegd. Sterker: Volkskrant op Zondag gaat erover op zondag 13 november in de Rode Hoed te Amsterdam.

null Beeld Uitgeverij De Geus
Beeld Uitgeverij De Geus

ONDERZOEK VAN DE DAG
Ook Opstelten onder de loep

Het onderzoek naar oud-korpschef Gerard Bouman zal zich ook uitstrekken tot het ministerie van Veiligheid en Justitie en zijn minister. Dit meldt minister Van der Steur in een brief aan de Kamer.

Vorige week maakte hij bekend dat een onafhankelijke commissie gaat onderzoeken of en hoe Bouman betrokken was bij het exorbitante uitgavenpatroon van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie. Bouman was door toenmalig minister Opstelten in 2011 aangesteld om de reorganisatie van de 26 regiokorpsen naar één Nationale Politie te leiden.

De COR moest dienen als vertegenwoordiger van de werkvloer, maar volgens ingewijden lieten de COR-leden zich op voorspraak van Bouman fêteren door hun voorzitter Frank G. (inmiddels onderwerp van strafrechtelijk onderzoek). De vraag is of Bouman medezeggenschap heeft gekocht door de COR-leden te verwennen met luxe feestjes en cadeaus. De oud-korpschef heeft inmiddels zijn werk als adviseur bij de Nationale Politie stilgelegd.

Van der Steur bevestigt vandaag dat ook het ministerie bij het onderzoek wordt betrokken. Hij willigt daarmee een wens van de oppositie in. De vraag is: wat wisten Opstelten en zijn ambtenaren van de praktijken binnen de COR? Ook Van der Steur zal worden ondervraagd. Het onderzoek bestrijkt de periode van mei 2011 tot en met juni 2016. Van der Steur volgde Opstelten in het voorjaar van 2015 op.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie vertelt de pers over voormalig korpschef van de politie, Gerard Bouman. Beeld ANP
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie vertelt de pers over voormalig korpschef van de politie, Gerard Bouman.Beeld ANP

ALBUMDEBUUT VAN DE DAG
SGP in concert

Ruim een jaar geleden leerden we al tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen dat de SGP-achterban enkele gouden keeltjes bevat. SGP-leden brachten in de hal van het Tweede Kamergebouw een gevoelige versie van Amazing Grace ten gehore. Nu blijkt dat ook de driekoppige fractie en hun medewerkers een aardig toontje kunnen zingen. De CD 'SGP-fractie in concert' is in beperkte oplage enkel te verkrijgen in combinatie met een SGP-lidmaatschap. De single 'Blijf bij mij Heer' is te beluisteren en bekijken op Youtube.

SGP-leider Kees van der Staaij (rechts) zingt 'Blijf bij mij Heer' Beeld Screenshot YouTube
SGP-leider Kees van der Staaij (rechts) zingt 'Blijf bij mij Heer'Beeld Screenshot YouTube

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden