Het Binnenhof: 8 februari

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedenavond. De zorgen in de VVD nemen ongetwijfeld toe. De vluchtelingenkwestie maakte het kabinet er al niet populairder op, en nu kondigt Klaas Dijkhoff ook nog eens bijkomende schade aan: de files zullen langer worden.

Intussen vraagt het Binnenhof zich af: mag dat, een avondje keten met de premier?

Hier zijn uw politieke Dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

ONDERSCHEIDING VAN DE DAG
Alweer een Willems-Orde!

Zou het toeval zijn dat het plots rap gaat met de Militaire Willems-Orde nu we een mannelijk staatshoofd hebben?

Al rond de onderscheiding van Gijs Tuinman in 2014 werd gefluisterd dat een nieuwe held hard nodig was omdat het 'plaatje' rond de koning bij officiële gelegenheden niet erg heldhaftig meer oogde. Steeds meer oudere ordedragers ontvielen ons en die ene jonge (Marco Kroon) kwam in opspraak en voelt zich nu slachtoffer van de oud-Hollandse maaiveldcultuur. 'Als hij hem accepteert is hij een nog grotere held', aldus Kroon in 2014 over Tuinman, 'want wat je dan voor ellende over je heen kunt krijgen...'

Het Korps Commandotroepen krijgt de Willemsorde. Beeld anp

Het is in dat opzicht een slimme keuze die nu wordt gemaakt voor het voltallige Korps Commandotroepen. Zij zullen collectief niet snel in strafzaken belanden. En de dreigende vereenzaming voor de koning is ook in één klap afgewend.

De elitetroepen worden onderscheiden voor hun buitengewone inzet in Afghanistan. Op 15 maart is het zover, met een grootse ceremonie op het Binnenhof.

BESLUIT VAN DE DAG
Files bij de grens

Voor wie nog dacht dat het vluchtelingenprobleem een ver-van-z'n-bedshow was, heeft staatssecretaris Dijkhoff vandaag onaangenaam nieuws: in de strijd tegen de ongecontroleerde migratie 'intensiveert' het kabinet de mobiele controles in de grensgebieden. En met de boodschap die meteen daarop volgt, lijkt Dijkhoff vooral zijn eigen VVD-achterban wakker te willen schudden: 'De kans op files neemt toe.'

Dat zit zo, vertelt verslaggever Joost de Vries: 'De marechaussee krijgt onder meer de bevoegdheid om de snelheid van een hele stroom auto's te matigen om op die manier gemakkelijker verdachte voertuigen te kunnen onderscheppen. Dat kan vertraging opleveren voor het gewone verkeer.'

Dijkhoff doet geen voorspellingen over het aantal te verwachte files en doet ook geen meldingen over waar en wanneer controles plaatsvinden. 'We willen mensensmokkelaars niet in de kaart spelen.'

Klaas Dijkhoff. Beeld anp

WAAR WE NAARTOE GAAN
Het Correspondents' Dinner

'Ik ben in permanente, totale paniek', aldus premier Rutte. 'Als u nog goede grappen over uw collega's weet...

Woensdagavond is Ruttes deadline, want dan zit er een zaal vol journalisten op hem te wachten in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Dit keer niet om een spervuur van vragen op hem af te vuren, maar voor de eerste Nederlandse editie van het Correspondents' Dinner, de uit Washington overgewaaide traditie. 'Showbusiness for ugly people', aldus politiek verslaggever en oud-Amerikacorrespondent Frank Hendrickx.

Mark Rutte vrijdag bij zijn wekelijkse persconferentie. Beeld anp

Helemaal zonder ongemak zal het niet gaan woensdag. Hendrickx: 'Het is een politiek feestje op glad ijs.' Zo blijft NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch weg uit de Beurs ('Ik ben beducht voor de collusie tussen politiek en journalistiek') en zijn ook veel parlementaire redacties verdeeld tussen voor- en tegenstanders van 'een avondje keten met de premier'.

Rutte zelf zal zich vooral afvragen hoe lollig hij voor de dag mag komen in zorgelijke tijden. Voordat hij het weet is hij weer de man die alles liefst weglacht.

U kunt meekijken: woensdag vanaf 20.30 uur op NPO 1.

OOK DAT NOG
De afgeblazen rentree

Was het een vals bericht vrijdag? Of heeft Frans Weekers zich in het weekend bedacht, na alle commotie die ontstond zodra Goedemorgen Nederland meldde dat hij zou terugkeren in de VVD-fractie? Feit is dat Weekers niet komt, zo bleek vandaag. De Liefde wordt opgevolgd door Remco Bosma.

Frans Weekers. Beeld epa

Oplopende spanning in de azc's

Coalitiepartners PvdA en VVD zien niets in speciale opvangcentra voor anders geaarde asielzoekers, ondanks dringende oproepen van het COC. De homobelangenorganisatie luidde zondag de noodklok na het vinden van dreigbriefjes onder de bedden van LHBT'ers in een azc in Nijmegen. De coalitie blijft echter koersvast, meldt verslaggever Dion Mebius: niet de slachtoffers moeten apart worden gezet, maar de daders.

In het opvangkamp Heumensoord in Nijmegen worden homoseksuele vluchtelingen gepest en bedreigd. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden