Het Binnenhof: 8 april

Uw politieke nieuwsbrief

Premier Rutte in perscentrum Nieuwspoort. Beeld ANP

Goedemiddag. We blikken terug op een bewogen week voor premier Mark Rutte. Woensdag gaf de kiezer hem een veeg uit de pan vanwege zijn EU-beleid. Donderdag overleefde zijn (inmiddels tweede) minister van Justitie ternauwernood een heikel Brusseldebat.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze niuewsbrief in uw mail ontvangen? Meld u hier aan.

Beeld de Volkskrant

RUTTES KATER VAN DE WEEK
De burger zegt nee

Je zou maar tijdelijk EU-voorzitter zijn en aan je 27 Europese collega's moeten uitleggen dat 2,5 miljoen van jouw burgers weinig ophebben met die Europese Unie. Zeker, formeel is gestemd tegen het associatieverdrag met Oekraïne, maar daarachter schuilt onvrede over het Europese project. 'De president is bedroefd', constateerde de woordvoerder van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Rutte gaat minstens 'weken' de tijd nemen om een oplossing te vinden waar iedereen blij van wordt, zei hij meteen na het referendum. Vandaag herhaalde hij dat hij de komende maanden geen enkele inhoudelijke vraag gaat beantwoorden. Hij gaat 'met meel in de mond' praten, zei hij in reactie op de tientallen pogingen van de parlementaire pers om hem een antwoord te ontlokken. Nee, zei hij keer op keer, hij heeft te maken met een complex speelveld en wil zich niet meteen in de kaarten laten kijken.

Het lijkt een welhaast onmogelijke opgave om het Nederlandse nee te vertalen naar een Europees compromis dat geen verliezers kent. Verslaggevers Fokke Obbema en Jeroen Visser doen vier voorzetten (+). Aan elke optie zitten haken en ogen. Tegenstemmer Harry van Bommel (SP) heeft bijvoorbeeld weinig trek in optie 1: een expliciete verklaring in het verdrag dat Oekraïne geen EU-lid mag worden. Van Bommel: 'Dit is een fopspeen. Het lidmaatschap staat helemaal niet in het verdrag.' De premier moet op zoek naar uitweg 5.

Ondertussen gaan in Den Haag stemmen op om de spelregels van de referendumwet te wijzigen. Vol enthousiasme duikt minister Plasterk op het onderwerp. Binnenlandse Zaken is zijn speeltuin. Vooral de opkomstdrempel baart hem zorgen. Het zou voor ja-stemmers een stimulans zijn geweest om thuis te blijven. Vanavond schuift hij aan in talkshow Pauw.

GeenPeil-voorman Jan Roos viert de overwinning van het nee-kamp. Beeld anp

RUTTES SISSER VAN DE WEEK
De minister mag blijven

Even leek het erom te gaan spannen, toen minister Van der Steur vorige week na het zoveelste 'ik weet het niet' door de Kamer werd teruggestuurd naar zijn ministerie en hij de volgende dag ook nog moest toegeven dat hij verkeerde informatie had verstrekt. Het debat over Brussel veranderde in een publiek functioneringsgesprek met Ard van der Steur.

Na een volle dag debatteren kreeg hij gisteren van de Kamer een laatste kans. Hij weigerde weliswaar toe te geven dat Nederland fouten heeft gemaakt toen vorig jaar juli terrorist El Bakraoui op Schiphol gewoon kon doorlopen. Wel erkende hij dat Nederland assertiever had kunnen zijn, had kunnen doorvragen bij de Turken en de Belgen. De les voor de toekomst: 'pro-actiever, alerter en assertiever', en dat geldt ook voor hemzelf, gaf hij schoorvoetend toe.

De VVD, zijn partij, hoopt zonder nieuwe ongelukken de verkiezingen te halen in maart volgend jaar, schrijft verslaggever Frank Hendrickx. Maar een volgende kopzorg ligt in het verschiet. Nog voor de zomer verschijnt het rapport-Oosting 2, over de zoektocht naar het bonnetje van de Teevendeal die van bovenaf werd gestaakt.

Van der Steur overleefde gisteren een motie van wantrouwen. Slechts een deel van de oppositie zegde het vertrouwen op. Beeld anp

FITTIE VAN DE WEEK
Peilers in de clinch

Het Oekraïnereferendum was niet alleen een strijd tussen het ja- en het nee-kamp, maar ook tussen 's lands opiniepeilers. Wie voorspelde het best de opkomst? Meest opmerkelijke gebeurtenis: het haantjesgevecht dat op de dag des oordeels plaatsvond tussen twee bekenden: Maurice de Hond, paraat bij verkiezingen sinds de jaren zeventig, en VU-politicoloog André Krouwel met diens KiesKompas. Beiden zaten ze ernaast, schrijft verslaggever Fokke Obbema (+).

Opiniepeiler Maurice de Hond was woensdag verwikkeld in een hevige strijd met politicoloog André Krouwel. Beeld anp

OOK DAT NOG
Burgemeester versus kabinet

Al zes weken is burgemeester Mark Buijs van Boxtel in onderhandeling met het kabinet over een nieuwe, kleinschalige vorm van asielopvang. Hij wil af van de ondergrens van driehonderd plekken per locatie die staatssecretaris Dijkhoff hanteert. Dijkhoff houdt hem aan het lijntje, vindt Buijs. Hij is er klaar mee en lanceert op eigen houtje een pilot (+) met drie opvanglocaties van vijftig mensen, verspreidt over Boxtel.

Donordiscussie laait op

D66-Kamerlid Pia Dijkstra pleit voor een nieuw, omgekeerd donorbeleid: je bent orgaandonor tenzij je hier bezwaar tegen maakt. De huidige praktijk is te vrijblijvend, vindt D66. Net nu Dijkstra hier in de Kamer gewag van maakt, lanceert minister Schippers van Volksgezondheid een publiekscampagne om meer donoren te werven. De slagzin: 'Een leven redden, je hebt het in je.' Veel mensen vinden het een moeilijk en eng onderwerp, stelt Schippers. Haar antwoord: maak het bespreekbaar.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Staatssecretaris Dijkhoff van Asiel houdt vast aan minimaal driehonderd mensen per opvanglocatie. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden