Het Binnenhof: 7 oktober

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Een staatssecretaris is belaagd en dat overkomt bewindspersonen niet vaak. Het had beter Rutte kunnen overkomen, suggereert de oppositie. Intussen draagt Klaas Dijkhoff, verantwoordelijk voor de hoofdpijnportefeuille Asielzaken, enkele taken over aan zijn minister.
Tegelijk is een oude bekende benoemd tot Migratiegezant.

Dit en meer in de Dagkoersen van woensdag.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
De aanval op Dijkhoff


Den Haag trilt vandaag nog na van Oranje waar bussen met asielzoekers rechtsomkeert moesten maken en staatssecretaris Dijkhoff (Asiel) werd belaagd. Althans, de auto waarin hij zat - een spiegel werd er vanaf getrapt. Niet overdrijven, zeggen de dorpelingen. 'Er stond één vrouw een beetje te schreeuwen voor zijn dienstauto.'

Onmiskenbaar zorgen de gebeurtenissen in Drenthe voor flinke rimpelingen in de Haagse Hofvijver. Dijkhoff draagt enkele taken over aan minister van Justitie Van der Steur zodat hij zich helemaal op de vluchtelingencrisis kan storten. In dit geruchtmakende interview (+) met de Volkskrant zette hij zijn beleid uiteen.

Dijkhoff sluit nu niet uit dat andere gemeenten ook op het laatste moment gedwongen worden vluchtelingen op te nemen. Dat gebeurde ook in Oranje, een dorp met 150 zielen waar al 700 asielzoekers zijn ondergebracht. De woede lijkt zich niet zozeer tot de vreemdelingen te richten, maar tot 'de politiek' die uit nood ingrijpende besluiten er op het laatste moment doordrukt. Van links tot rechts is er dan ook begrip voor de boze Oranjenaren. Al veroordeelde ook Wilders het geweld tegen staatssecretaris Dijkhoff, zo schrijven Joost de Vries en Frank Hendrickx.

De twee verslaggevers tekenden uit de monden van SP-leider Roemer en GroenLinks-voorman Klaver op dat ze liever hadden gezien dat de nu onzichtbare premier Rutte naar Oranje was gegaan. Sowieso moet het asielvraagstuk wat Roemer en Klaver betreft opgetild worden naar premiersniveau. Precies zoals bondskanselier Merkel in Duitsland heeft gedaan. Vluchtelingen zijn daar nu 'Chefsache'. Rutte en Dijkhoff gaan volgende week woensdag met de Tweede Kamer in debat.

Intussen op de woningmarkt...

De vluchtelingencrisis domineerde het debat over de woonbegroting van VVD-minister Stef Blok vanochtend. Coalitiepartijen VVD en PvdA deden hard hun best om de animositeit die daags voor het debat binnen de coalitie ontstond te apaiseren. De PvdA hield vast aan het plan om de komende twee jaar 100 duizend tijdelijke sociale huurwoningen neer te zetten. Maar dat was volgens woordvoerder Albert de Vries helemaal niet zoveel anders dan dat de VVD van plan is. ‘Dit kabinet heeft wel voor hetere vuren gestaan, dus hier zullen we wel uitkomen’, zei Roald van der Linden. Om het PvdA-plan vervolgens opnieuw af te wijzen en te benadrukken dat zijn partij vluchtelingen met een verblijfstatus het liefst hun urgentieverklaring zou willen afnemen. Zodat ze gewoon via de wachtlijst een woning moeten vinden.

GEZANT VAN DE DAG
Oud-GroenLinksleider verkoopt beleid


De man die in mei plots opstapte als fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer, heeft een nieuwe baan. Bram van Ojik (61) had na zijn afzwaaien als politicus een terugkeergarantie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij is daar benoemd tot speciaal migratiegezant, een nieuwe functie, ingesteld naar aanleiding van de migratiecrisis.

Verslaggever Gijs Herderscheê legt morgen in de Volkskrant uit dat minister Koenders van Buitenlandse Zaken het nieuwe gezantschap heeft gecreëerd en Van Ojik daarvoor heeft benaderd. Hij moet achterhalen hoe potentiële migranten in de eigen regio kunnen worden opgevangen.

Dat past overigens mooi in de standpunten van GroenLinks. Punt drie van de vijf voorstellen voor 'Een sociaal Europees vluchtelingenbeleid' is: investeren in opvang in de regio. 'Mensen die een oorlogssituatie ontvluchten, verdienen meer dan een lekkend tentdoek boven hun hoofd.'

De toespraak die Van Ojik hield bij zijn afscheid van de politiek, geldt nog steeds als een klassieker, omdat de scheidende GroenLinks-leider zich erin bedient van een stijlfiguur die in Den Haag zeldzaam is: vernietigende zelfspot. (Hier te lezen in #binnenskamers, als tweede onderwerp.) Maar nu hij ambtenaar is, spreekt hij zich niet meer zo makkelijk uit en houdt de boot af als Herderscheê hem belt: 'Ik ben net een paar dagen begonnen en moet me nog helemaal inwerken. Misschien kun je beter voorlichting bellen.'

COMMISSIE VAN DE DAG
Er is meer dan bruto binnenlands product


Economische groei is ook niet alles. Want stel dat we nauwelijks nog kunnen ademen door de uitstoot van duizenden vrachtwagens die die groei uit de haven van Rotterdam naar de rest van Europa brengen. Daarom komt er op initiatief van, jawel, de inmiddels afgezwaaide Bram van Ojik van GroenLinks een 'Tijdelijke parlementaire onderzoekscommissie Breed Welvaartsbegrip'.

Een wat? Een commissie van Kamerleden van alle grote partijen exclusief de PVV met GroenLinkser Rik Grashoff als voorzitter en Wassila Hachchi van D66 als ondervoorzitter, gaat onderzoeken of er niet een alternatief voor het Bruto Binnenlands Product (BBP) kan worden gevonden. Want is deze financiële meetlat wel geschikt om de mate van onze welvaart -in de brede betekenis- te bepalen?, is de beginvraag van de commissie. 'Of moeten we daarvoor ook naar andere zaken kijken, zoals bijvoorbeeld milieu, onderwijs of veiligheid?'

Dat zijn retorische vragen. De commissie weet de antwoorden al en komt daar half februari mee. Dan weten we ook of voortaan naast het bbp andere, bredere welvaartsbegrippen gebruikt kunnen worden in het politieke debat. Begrippen als het Bruto Nationaal Geluk waar het kleine koninkrijk Buthan sinds 1972 mee experimenteert. Een bezoek aan Bhutan staat echter niet op het programma. Wel gaat de commissie inspiratie opdoen in Duitsland, Frankrijk en Engeland.

null Beeld ANP
Beeld ANP

PETITIE VAN DE DAG
Emoties over een handelsakkoord


Vrijwel nooit maakt iemand zich druk over handelsakkoorden, zeker niet als er nog over onderhandeld wordt. Maar het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) roept veel emoties op.

Tegenstanders zijn bang dat de Amerikanen het toekomstige TTIP-verdrag gaan misbruiken om producten met lage kwaliteitseisen op de Europese markt te dumpen, zoals chloorkippen of hormoonvlees. Dit alles wordt ook nog eens bekokstoofd in schimmige achterkamertjes waar onze parlementariërs niet bij mogen.

De zorgen zijn zo groot, dat er vanmiddag een petitie met maar liefst 100 duizend handtekeningen van bezorgde Nederlandse burgers werd aangeboden aan minister Ploumen (Buitenlandse Handel). Geert Ritsema, van Milieudefensie, overhandigde ze om vijf uur voor de ingang van de Tweede Kamer.

De actie is onderdeel van een Europese verontwaardiging: in Brussel boden actiegroepen vanochtend in totaal 3 miljoen Europese handtekeningen aan tegen het handelsverdrag. De SP organiseert zaterdag om 13.00 uur een demonstratie vlakbij het Waterlooplein in Amsterdam.

De tegenlobby verloopt tot nu toe zeer succesvol. De onderhandelingen lopen voortdurend vertraging op. Critici stellen dat het nog maar de vraag is of het TTIP-akkoord er ooit nog komt of dat het alsnog in de prullenbak verdwijnt. Het moest eind 2015 af zijn, maar die deadline wordt gemist.

Als het verdrag er niet ligt voordat de campagne voor de presidentsverkiezingen in de VS begint, voorjaar 2016, is het afwachten of de opvolger van Obama zit te wachten op een handelsverdrag met de veeleisende Europeanen. De Amerikanen sloten maandag wel al een handelsakkoord met Japan en tien andere landen langs de Stille Oceaan of in Zuidoost-Azië. Ook daarop is van links tot rechts kritiek.

Demonstratie van Milieudefensie tegen TTIP op de Grote Markt van Haarlem. Beeld ANP/Milieudefensie
Demonstratie van Milieudefensie tegen TTIP op de Grote Markt van Haarlem.Beeld ANP/Milieudefensie
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden