Het Binnenhof: 7 maart

Uw politieke nieuwsbrief

Wilders in 2013 op bezoek bij de zeehondencreche in Pieterburen. Beeld de Volkskrant

Goedemiddag.

Er is weer iets geschrapt van de campagne-agenda van Geert Wilders, maar dit keer is hij niet degene die heeft afgezegd. Het asiel waar de PVV-leider deze week langs zou komen, vreest voor de veiligheid van mens en dier en blaast het bezoek af.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u ook dagelijks per e-mail kunt ontvangen.

Beeld de Volkskrant

SCHRIK VAN DE DAG
Boze burgers

Ze zijn de schrik van elke politicus: boze burgers die onverwachts live in een talkshow aanwezig zijn. Zo kreeg Rutte gisteravond bij Pauw & Jinek een horde woedende Groningers over zich heen. De premier deed zijn best om hun zorgen het hoofd te bieden, maar de noorderlingen lieten hem zijn zinnen niet afmaken en verweten Rutte dat Groningen als een 'koloniaal wingewest' wordt misbruikt. Ze eisen dat de gaswinning naar nul gaat, maar dat kan niet, reageerde de premier. 'Dan zit heel Nederland in de kou.'

Het campagneteam van de VVD zal met samengeknepen billen hebben toegekeken. In het Carrédebat zondagavond had de premier zijn punt ook al niet goed kunnen maken. Daar werd vandaag in het AD nog anoniem over gemopperd: 'Rutte had besloten zijn premierspak aan te trekken, maar hij vlamde niet', aldus een VVD'er. 'Hij had met veel meer passie kunnen spreken.'

Rutte is trouwens niet de enige die boze of gefrustreerde burgers voor zijn kiezen krijgt. Zo stond D66-leider Alexander Pechtold vorige week bij Nieuwsuur tegenover de 57-jarige Martin Kock. D66 wil stervensbegeleiding mogelijk maken voor mensen boven de 75 die hun leven voltooid achten. 'Ik moet 18 jaar wachten. Dat wil ik niet. Ik wil nu', zei Kock, die door de redactie op de eerste rij in het publiek was gezet. Het bleef 3 seconden stil voordat Pechtold reageerde: 'Dat is heftig.' Lees in dit verhaal van Joost de Vries meer voorbeelden.

De presentatoren Jeroen Pauw en Eva Jinek in de studio. Beeld anp

AFZEGGING VAN DE DAG
Wilders niet naar dierenasiel

Er is weer iets geschrapt van de toch al beknopte campagne-agenda van de PVV, maar dit keer is Wilders niet degene die heeft afgezegd: het dierenasiel waar hij donderdag langs zou komen, heeft het bezoek afgeblazen. 'De dieren en onze medewerkers hebben geen politieke kleur', zegt Louise Verra, de voorzitter van Dierenzorg in Zaandam. 'Maar het moet wel veilig blijven.'

De vrouw benadrukt dat het niet ging om een campagnebijeenkomst, maar een werkbezoek van de PVV: de hekken zouden dicht blijven en medewerkers mochten geen selfies maken of over politiek praten. 'Helaas was niet iedereen het daarmee eens', vertelt ze over de telefoon. 'Er werd een demonstratie aangekondigd door een antifascistisch actiefront, medewerkers werden onheus bejegend en we kregen zulke lelijke mails dat ik de veiligheid van onze dieren en mensen niet meer kan garanderen.'

Wilders is nog wel van plan om morgen bij de Turkse ambassade te demonstreren tegen de komst van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken. Deze wil in Nederland campagne voeren voor het referendum over de uitbreiding van de macht van president Erdogan. Later op de dag gaat Wilders flyeren in Breda.

Geert Wilders gaat niet op bezoek bij een dierenasiel. Beeld ANP

HAMERSTUKKEN VAN DE DAG
Het land wordt ook nog geregeerd...

Op de laatste vergaderdag voor de Tweede Kamerverkiezingen tikte de Eerste Kamer een reeks voorstellen als hamerstuk af. Grote bedrijven kunnen voortaan maximaal 60 dagen wachten met het betalen van leveranciers en zzp'ers. Als een langere termijn wordt afgesproken, is die nu 'nietig' en wordt die omgezet in slechts 30 dagen. Technisch verhaal, maar heel belangrijk voor zelfstandigen en het kleinbedrijf. Overheid en bedrijven moeten hun rekeningen nu al binnen 30 dagen betalen maar voor het bedrijfsleven gold een uitzonderingsmogelijkheid die nu vervalt.

Voor mensen met schulden wordt het leven iets draaglijker door vereenvoudiging van de 'beslagvrije voet'. Dat is het bedrag dat zij, nadat de deurwaarder is langs geweest, minimaal over moeten houden voor huur, eten, gas en licht. 'Een doorbraak in het verbeteren van de situatie van tienduizenden mensen die in de schulden zijn gekomen', zegt staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) van Sociale Zaken, 'Als zij zich geen zorgen hoeven te maken over hun basale levensbehoeftes, ontstaat er ruimte om vooruit te denken en uit de schulden te komen.'

Hiermee sluit de Eerste Kamer de deuren en komt over twee weken, na de Tweede Kamerverkiezingen, pas weer bijeen. Dan bepaalt de senaat welke voorstellen die op de rol staan, nog behandeld worden en welke 'controversieel' worden verklaard. Dat laatste betekent dat ze niet meer worden behandeld tenzij het nieuwe kabinet ze overneemt. Elke fractie kan voorstellen voordragen als 'controversieel', de meerderheid beslist. Denk aan het Oekraïneverdrag, het boerkaverbod en de verlening van de termijn voor naturalisatie tot Nederlander.

Een incassobureau haalt het huis leeg van iemand die zijn schulden niet heeft betaald. Beeld anp

TELEURSTELLING VAN DE DAG
Eerste peiling na Carrédebat

Hij is binnen, de eerste belangrijke peiling na het Carrédebat van afgelopen zondag. En hij komt van EenVandaag. Teleurstellend nieuws voor Henk Krol, Sybrand Buma en Jesse Klaver, de lijsttrekkers met de beste recensies van de critici: het effect op het daghumeur van de kiezers lijkt gering. Groenlinks stijgt één zetel (tot 16) in vergelijking met vorige week, het CDA ook (tot 20). 50Plus blijft hangen op 5.

Het totaalbeeld blijft onveranderd. VVD en PVV winnen ieder twee zetels en blijven samen aan kop met 24. Het CDA volgt op 20. Daarna op enige afstand het middenveld met D66, SP en GroenLinks. Maar alles blijft binnen de foutmarges en kan in de volgende peiling dus alweer anders zijn. Als er één verliezer is in het EenVandaag-opiniepanel dan is het Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Zij stuntte vorige week nog met 7 gepeilde zetels maar zakt nu weer terug naar 4. Haar optreden in Carré is kennelijk niet iedereen bevallen.

Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden