Het Binnenhof: 7 juni

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld Van der Steur in de Tweede Kamer.
Beeld Van der Steur in de Tweede Kamer.

Goedemiddag! VVD'er Ard van der Steur beheerst, voor de zoveelste keer, het gesprek op het Binnenhof. Mogelijk had hij gehoopt dat het gebulder van de JSF de discussie even zou doen verstommen.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze nieuwsbrief dagelijks in uw mail ontvangen? Meld u hier aan.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Kamerlid/minister Van der Steur

In de Haagse wandelgangen ging het vandaag vooral over één man: Ard van der Steur. De minister van Veiligheid en Justitie had gisteren een ongekende openheid betracht door een concept-Kamerbrief te openbaren waaraan hij als Kamerlid in 2014 ijverig had meegesleuteld. Zeer nauwgezet voorzag hij zijn voorganger Opstelten van commentaar, advies, correcties en aanvullingen voordat de brief naar de Kamer ging. Hij waarschuwde de minister ook voor politieke risico's van bepaalde passages ('hier komt gedonder van').

Het ging allemaal veel te ver, vinden de fractieleiders van de oppositiepartijen. Dat je als partij weleens meedenkt met een minister is tot daaraan toe. Ook oppositiepartijen willen bij een akkoord met het kabinet hun bijdragen terugzien in de communicatie naar buiten en naar de Kamer. Maar dat een Kamerlid een brief rigoureus herschrijft, dat gaat alle perken te buiten, stellen partijen als D66, SP, ChristenUnie en CDA.

Morgen heeft Van der Steur in het debat over Oosting II zijn lot in eigen handen, dreigen de oppositiefracties. D66-leider Pechtold heeft nog geen motie van wantrouwen op zak en ook GroenLinks-voorman Klaver, die na het debat over de aanslagen in Brussel het vertrouwen in Van der Steur opzegde, wil niet bij voorbaat zeggen of hij zo'n motie zou steunen.

Van der Steur zal zijn spijtbetuiging die hij na Oosting I uitte nog eens flink moeten oppoetsen om de Kamer tevreden te stellen. Het debat is morgen vanaf 13.30 uur.

Minister Van der Steur, wederom het gesprek van de dag, in de Tweede Kamer. Beeld anp
Minister Van der Steur, wederom het gesprek van de dag, in de Tweede Kamer.Beeld anp

TOEVAL (?) VAN DE DAG
Vriend van Teeven verlaat senaat

Eerste Kamerlid Ben Swagerman verruilt de senaat voor een baan bij Qatar Airways. Zijn vertrek valt in de week dat 'aan de overkant', in de Tweede Kamer, opnieuw wordt gedebatteerd over de Teevendeal. De VVD-senator werkte zestien jaar geleden als (plaatsvervangend) hoofdofficier van justitie samen met toenmalig officier van justitie Fred Teeven, die destijds tot een schikking kwam met drugscrimineel Cees H. Teeven en Swagerman informeerden het college van procureurs-generaal niet goed over de deal, oordeelde de commissie-Oosting vorig jaar.

Swagermans opvolger is Tanja Klip-Martin, dijkgraaf van het waterschap Vallei en Veluwe (en voor zover bekend geen voormalig collega van Teeven).

VVD'er Ben Swagerman verlaat de Eerste Kamer. Beeld anp
VVD'er Ben Swagerman verlaat de Eerste Kamer.Beeld anp

(NIET) GESPOT BOVEN DEN HAAG
Nieuw gevechtsvliegtuig

De JSF heeft de portemonnee van de belastingbetaler al diep geraakt (à 82 miljoen euro per stuk), nu moet het toestel nog de hearts en minds van de burger veroveren. Althans, dat lijkt de inzet van de Ronde van Holland die twee gevechtsvliegtuigen vandaag maakten. 'Waar ga jij hem spotten?', twitterde de luchtmacht onder een vrolijk landkaartje met de vliegroute.

De Joint Strike Fighters deden even na vieren ook Den Haag aan, maar bleven uit de buurt van het centrum. Dagkoersen had gehoopt op oorverdovend gebulder en rood-wit-blauwe chemtrails boven de Ridderzaal. Helaas, het bleef oorverdovend stil.

null Beeld @Kon_Luchtmacht
Beeld @Kon_Luchtmacht


MAAND VAN DE DAG
Geen ramadantweet

Een klein berichtje in NRC.Next vanochtend: 'Dit jaar geen tweet Rutte met 'fijne ramadan'. Dat is nieuws, want vorig jaar wenste de premier de Nederlandse moslims wél een fijne vastenmaand toe en kreeg daar toen veel kritiek op. Gisteren, op dag één van de ramadan, wel tweets van Geert Wilders (een plaatje van een islamitische strijder) en VNL-voorman Joram van Klaveren ('Waar policor Nederland vandaag bezig is met het begin van de #Ramadan, denkt #VNL op 6 juni aan #DDay').

De Rijksvoorlichtingsdienst geeft een verhelderende uitleg aan NRC over het uitblijven van een tweet van de premier. 'Soms komt hij er wel mee, soms niet.'

Premier Mark 'soms wel, soms niet' Rutte. Beeld anp
Premier Mark 'soms wel, soms niet' Rutte.Beeld anp

GEINTJE VAN DE DAG
Denk zoekt overloper

De nieuwe partij voor verbinding, beweging Denk, zet een twaalftal journalisten in het zonnetje op haar Facebookpagina. In de Haagse carrousel willen journalisten nog weleens overstappen naar politieke partijen, schrijft Denk. Vandaar de vraag aan de achterban: welke journalist moet de overstap maken naar ons?

Het is een plaagstoot van de heren Kuzu en Öztürk die vooralsnog vooral in de clinch liggen met de parlementaire pers en een groeiende zwarte lijst bijhouden van media met wie ze niet meer praten. De consensus onder de achterban op Facebook: als we moeten kiezen tussen twaalf kwaden, doe dan maar de enige vrouw in het rijtje. Want een blanke vrouw ontbreekt vooralsnog in de regenboog van Denk.

Dit bonte gezelschap zoekt een journalist. Beeld anp
Dit bonte gezelschap zoekt een journalist.Beeld anp

ONDERTUSSEN IN DE SENAAT
Unanieme hoon richting PVV

Gelaten onderging de achtkoppige PVV-fractie in de Eerste Kamer vandaag een verbale oorwassing. Alle andere fracties hekelden in felle bewoordingen het PVV-voorstel om het iedereen met een dubbele nationaliteit onmogelijk te maken bij defensie of politie te werken.

SP-fractievoorzitter Tiny Kox stelde dat de PVV opriep tot een beroepsverbod voor 1,3 miljoen Nederlanders. 'Dat hebben we eerder meegemaakt in najaar 1940', zei Kox. 76 jaar geleden moesten ambtenaren een Ariërverklaring tekenen en werd het Joodse Nederlanders verboden bij de overheid te werken. Kox meent dat de PVV-oproep een schending is van de Grondwet. De andere fracties vielen hem daarin bij. Een enkeling betreurde het dat de senaat zich over zo'n beschamende tekst uit moest spreken en had er liever het zwijgen toegedaan.

De PVV'ers hoorden het aan en deden alsof de verbale modderdouche hen niet deerde. Was het ze dan slechts om aandacht te doen geweest? Die hadden ze in elk geval gekregen, maar van het ballonnetje dat ze hadden opgelaten bleef niks over. PVV-leider Wilders zag zich genoodzaakt zijn senatoren een hart onder de riem te steken. 'Laat ze maar raaskallen', twitterde hij.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

PVV-senator Marjolein Faber in de Eerste Kamer. Beeld anp
PVV-senator Marjolein Faber in de Eerste Kamer.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden