Het Binnenhof: 6 september

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Feest voor de oppositie (in wording): De Telegraaf wist te achterhalen dat het eigen risico toch omhoog gaat volgend jaar. 'Ongehoord!', 'bizar!', kiezersbedrog!'

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Toch meer eigen risico

Het Nationaal Zorgfonds kreeg weliswaar geen brede parlementaire steun, maar de SP had toch maar mooi voor elkaar gekregen dat een ruime meerderheid van de partijen in de Kamer het eigen risico wilde verlagen of zelfs helemaal afschaffen. Emile Roemer was 'apetrots' op die 'overwinning', zei hij kort voor de verkiezingen van 15 maart. We zijn een half jaar verder en de buit van toen lijkt te verdampen.

De Telegraaf onthulde vanochtend dat de eigen bijdrage aan de zorgkosten volgend jaar met 15 euro stijgt naar 400 euro. In hetzelfde krantenrek viel op de voorpagina van het AD te lezen dat, zo zeggen bronnen, het eigen risico ook zal blijven groeien onder de aanstaande coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Het volgende kabinet zou de jaarlijkse verhoging van het bedrag hooguit wat kunnen dempen, maar een daadwerkelijke verlaging van het eigen risico zou er niet inzitten.

Het nieuws is koren op de molen van oppositiepartijen PVV, SP, GroenLinks en 50Plus. CDA en ChristenUnie, twee van de vier formerende partijen, wilden het eigen risico toch verlagen? En gold dat niet ook voor de PvdA, nog steeds coalitiepartner in Rutte II? 'Kiezersbedrog!', is nu het verwijt. Zelfs PvdA'er Henk Nijboer, al met één been in de oppositie, maakte bezwaar. De SP vroeg meteen een debat aan, maar kreeg daarvoor geen steun.

De pers wendde zich tot de leiders van de formerende partijen. Maar die hielden de kaken op elkaar. De boodschap van Rutte, demissionair en 'premissionair' premier: we spreken niet over de formatieonderhandelingen en voor de inhoud van de begroting moet u wachten tot Prinsjesdag.

Lees hier het stuk van verslaggever Robert Giebels over het eigen risico.

Premier Rutte vooraf aan alweer een formatiesessie met CDA, D66 en ChristenUnie. De premier laat niets los over de inhoud van de gesprekken. Beeld anp

TUSSENSTAND VAN DE DAG
Kamer akkoord met MH17-rechtbank

Het kabinet was er begin juli al uit: het proces tegen de MH17-daders zal in Nederland plaatsvinden. Ook de vier andere landen die met Nederland samenwerken in het JIT, het Joint Investigation Team, stemden daarmee in. Nederland zette aanvankelijk in op een VN-tribunaal, maar stuitte op verzet van Rusland. Een gezamenlijk tribunaal van de vijf JIT-landen viel ook af omdat de rechtssystemen onderling te veel verschillen.

Vanwege het reces ontbrak het fiat van de Tweede Kamer nog. Vandaag kreeg het kabinet alsnog de parlementaire steun. Ook de keuze voor de rechtbank is inmiddels bekend, het wordt Den Haag. De kans blijft groot dat de verantwoordelijken voor het neerhalen van MH17 nooit in de cel zullen belanden omdat Rusland elke medewerking weigert.

Een opmerkelijk moment in het debat: tal van Kamerleden wonden zich op over de afwezigheid van Thierry Baudet, fractieleider van het Forum voor Democratie. Baudet trok vorig jaar de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in twijfel, suggereerde dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA achter de ramp zat en deed een beroep op president Trump om een nieuw onderzoek te doen. Onbestaanbaar dat hij nu niet bij het debat was, vonden andere partijen. Baudet was vanmiddag niet bereid om uitleg te geven.

Minister Koenders spreekt met Kamerlid Omtzigt tijdens het debat over het MH17-proces. Beeld anp

EEN PIJNLIJK AFSCHEID
Duisenberg verlaat Kamer

De Kamer nam vanmiddag afscheid van VVD'er Pieter Duisenberg, voorheen onderwijswoordvoerder, straks voorzitter van universiteitenclub VSNU. Met lichte tegenzin hield Kamervoorzitter Arib een afscheidspraatje. Ze had al eerder laten merken dat ze niet blij was met alweer een tussentijdse Kamerverlater, nog geen half jaar na de verkiezingen. 'Het is geen geheim dat ik dat jammer vind', zei Arib tegen Duisenberg. 'Omdat je partij en kiezers méér van je hadden verwacht.' Na de sneer volgde alsnog de lof: 'Maar zeker ook omdat je nog veel meer had kunnen betekenen voor de Kamer als geheel.'

Kamerlid Pieter Duisenberg luistert naar de afscheidswoorden van voorzitter Arib. Beeld anp

TIP VAN DE DAG
Koninklijke wandeling

Een suggestie voor verstokte oranjefans. Wie op Prinsjesdag na de Glazen Koets smacht naar meer kennis over het koningshuis, kan een nieuwe wandelroute volgen door de Hofstad langs koninklijke trekpleisters. Van het voormalige paleis aan het Lange Voorhout tot aan het Kabinet van de Koning aan de Korte Vijverberg is met tegels in het trottoir een informatieve route langs de Oranje-monumenten uitgezet.

De koning en koningin in de Glazen Koets op weg naar de Ridderzaal. Beeld anp

ELDERS IN HET KONINKRIJK
Ravage op Sint-Maarten

Vooralsnog wacht het Binnenhof gespannen af tot de storm wegtrekt en de omvang van de vernietiging op Sint-Maarten zichtbaar wordt. Dan volgt ongetwijfeld het debat, want het Caribische eiland is een van de landen in het Koninkrijk der Nederlanden. De Nederlandse regering zal een rol moeten spelen bij de hulpverlening. 'Nederland staat klaar om te helpen', twitterde minister Plasterk van Koninkrijksrelaties aan het begin van de middag al. Toen moest het ergste geweld nog komen. Inmiddels is iets meer duidelijk. Van Sint-Maarten komen berichten over een enorme ravage. Op het Franse deel van het eiland zijn zelfs de stevigste gebouwen verwoest door orkaan Irma, meldt de Franse minister van Binnenlandse Zaken.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Eerste beelden van de ravage op Sint Maarten. Beeld Twitter
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden