Het Binnenhof: 6 oktober

Uw politieke nieuwsbrief

Joost de Vries
null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. De dag begon met ouderwetse onenigheid in coalitieland (iets wat de laatste tijd steeds vaker gebeurt): VVD en PvdA kibbelen over de rekentoets. Ondertussen gooide PVV-leider Geert Wilders opnieuw een stuk rood vlees in de arena: een nieuw meldpunt.

Dat en meer leest u in de Dagkoersen van dinsdag:

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Alsnog uitstel voor de rekentoets

Een nieuwe dag, een nieuwe barst in de coalitie. We hadden al een belastingstelsel dat er niet kwam, vorige week sneuvelde het beleid voor het groeiend leger der zzp'ers en vandaag is het de beurt aan de rekentoets: de PvdA trekt de handen af van de test die vanaf dit schooljaar zou meetellen bij het eindexamen in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.

Dekker concludeerde vanochtend zelf al dat uitstel in het mbo onvermijdelijk is: grote aantallen leerlingen dreigden te zakken. Maar de PvdA gaat een stap verder en eist ook uitstel in het havo en het vmbo. Want ook daar dreigt het voor meer dan 10 procent van de leerlingen verkeerd af te lopen. 'Zolang het rekenonderwijs nog niet op orde is, zeggen wij daarom, samen met veel jongeren en leraren, nee tegen het meetellen van de rekentoets op mbo, havo en vmbo', aldus het PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing.

Daarmee is een Kamermeerderheid tegen en weet VVD-bewindsman Sander Dekker alleen zijn eigen partij en de PVV nog aan zijn zijde. Het PvdA-besluit levert op Twitter zeer instemmende reacties op vanuit de oppositie. En chagrijnige reacties vanuit de VVD.

Lees het hele nieuwsbericht hier.

MELDPUNT VAN DE DAG
De PVV in Purmerend

Geen politicus is zo goed in staat om aandacht te genereren als Geert Wilders. Vanochtend was de PVV-leider in Purmerend voor zijn verzetstour tegen azc's. Tegelijkertijd lanceerde hij een 'meldpunt overlast asielzoekers' (een blanco formulier op pvv.nl). Hij haalde er meteen de nieuwssites mee, nieuwtjes die hij vervolgens gretig verspreidde op Twitter.

Het meldpunt is een beproefde methode. Toen hij nog gedoogpartner was in het kabinet-Rutte I dreef Wilders die wankele samenwerking op de spits met het Polenmeldpunt, tegen overlast van Oost-Europese arbeidsmigranten. Het kabinet had de handen vol aan het beperken van de schade in de diplomatieke relaties met Oost-Europese landen. Premier Rutte probeerde het meldpunt geheel te negeren, het was slechts een 'stuk rood vlees' dat Wilders de arena in had geslingerd. Ondertussen baadde de PVV'er in electorale aandacht. Naar de daadwerkelijke meldingen keek niemand meer om.

ONDERTUSSEN IN #BINNENSKAMERS
Reflecteren op Rembrandt

Dit was 'eens maar nooit meer'. 'Geen schoonheidsprijs', was de kwalificatie. 'Een procedure om nooit te herhalen.' De Eerste Kamer haalde vandaag Jet Bussemaker, minister van Cultuur, door de mangel om het gestuntel rond de Rembrandts. Verslaggever Ariejan Korteweg was erbij en schreef er dit stukje over in ons politiek blog #binnenskamers.

De inmiddels beruchte Rembrandts: portretten van de aanstaande echtgenoten Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. Beeld epa
De inmiddels beruchte Rembrandts: portretten van de aanstaande echtgenoten Maerten Soolmans en Oopjen Coppit.Beeld epa

WAT WE LAZEN
De strijd tegen de brievenbussen

Lang koesterde Nederland zijn brievenbusfirma's. Het soepele belastingklimaat zou juist buitenlandse investeerders aantrekken, een goede zaak voor de economie. Nu op voorzet van de OESO landen afspraken maken over het aanpakken van belastingontwijking, kan Nederland ook zonder de brievenbussen.

'Nederland zal de komende tien jaar een deel van die brievenbusmarkt kwijtraken. Maar die levert toch niet veel werkgelegenheid op', zegt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in een interview (+) met de Volkskrant. 'Het inhoudsloze doorstromen, daar zal een einde aan komen. Tot dat inzicht zijn we het afgelopen jaar wel gekomen.'

Staatssecretaris Eric Wiebes: 'Het inhoudsloze doorstromen, daar zal een einde aan komen.' Beeld anp
Staatssecretaris Eric Wiebes: 'Het inhoudsloze doorstromen, daar zal een einde aan komen.'Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden