Het Binnenhof: 6 maart

Uw politieke nieuwsbrief

Raoul du Pré
null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag.

Een campagne is nooit verloren totdat de laatste stembus sluit. Dat heeft Henk Krol uitstekend begrepen. Hij werd vandaag wat Lodewijk Asscher had willen zijn: het gesprek van de dag.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u ook dagelijks per e-mail kunt ontvangen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Henk Krol is on fire

Heeft zo'n Carrédebat nou een winnaar? Daar zullen deze week de zwevende kiezers over beslissen in de peilingen die nog gaan komen.

Wij zagen Mark Rutte met nadruk wijzen op zijn ervaring na 6,5 jaar premierschap, Emile Roemer ontspannen en soms ontwapenend voor de dag komen, Sybrand Buma opzichtig lonken naar de kiezers die zich afvragen waar Geert Wilders toch is gebleven op tv en Lodewijk Asscher vooral niet opvallen. Het wil de PvdA-leider maar niet lukken het gesprek van de dag te worden in deze campagne en daarmee zijn directe concurrenten Klaver en Roemer te overvleugelen.

Wie wél opviel was Henk Krol - de meestbesproken man van de avond. Vorige week werd hij nog politiek dood verklaard na het gedoe met de doorrekening van zijn programma en een warrig optreden bij Pauw en Jinek. Het kostte hem minstens drie zetels in alle peilingen. In de dagen daarna was hij al uitermate getergd. En zondagavond was hij herboren.

Eén voordeel had hij: Lodewijk Asscher was eerst aan de beurt, in het één op één-interview met presentatrice Diana Matroos. De PvdA-leider liet de frontale aanval op zijn beroerde positie in de peilingen tamelijk gelaten over zich heen komen en werd steeds door Matroos onderbroken nog voordat hij zijn antwoord klaar had.

'Bereid je goed voor kerel', grapte CDA-leider Buma daarna nog toen werd aangekondigd dat de tot nu toe zo onzekere 50Plus-leider na de reclame aan de beurt was. En dat deed ie. Als een opgehitste bokser verscheen Krol in de ring: vuur in zijn ogen, de vinger priemend omhoog, vol in de tegenaanval op elke kritische vraag. En geen enkele vergissing meer. Een ovationeel applaus uit de zaal was zijn deel.

'Ik had me dit keer zó goed voorbereid', aldus een opgeluchte Krol na afloop. Vandaag oogst hij overal goede recensies, zoals in HP/De Tijd, dat hoopt dat Krol een eigen talkshow krijgt: 'Nog nooit zag ik iemand zo soepel van een verwijtend vingertje overstappen op een geamuseerde lach, Krol deed het keer op keer.'

Niemand zal zo uitkijken naar de peilingen van deze week als de voorman van 50Plus.

Henk Krol neemt na afloop de felicitaties in ontvangst van Mark Rutte. Beeld anp
Henk Krol neemt na afloop de felicitaties in ontvangst van Mark Rutte.Beeld anp

NAAM VAN DE DAG
Jesse Klaver

GroenLinks-leider Jesse Klaver won intussen een heel andere wedstrijd: de race om wie het meeste nieuwsgierigheid aanwakkert onder de kiezers.

Zoekmachine Google meldde vandaag dat Klavers naam tijdens het Carrédebat het vaakst werd gezocht.

Bijna de helft van alle zoekopdrachten naar een lijsttrekker ging over de leider van GroenLinks. Het lijkt erop dat Klaver dat zelf met drie zinnen heeft gestimuleerd: 'Ik stem niet op jou, want je bent een Marokkaan. Rot op naar je eigen land. Jouw echte naam is niet Jesse.' Klaver zei dit toen hij uitlegde aan welke opmerkingen hij nooit zou kunnen wennen.

Daarop gingen kijkers op internet uitzoeken wat de lijsttrekker van GroenLinks bedoelde. Vooral zijn afkomst werd veel geraadpleegd, meldt Google. En wat zijn leeftijd is, zijn 'echte naam' en wie zijn vader is. Klaver (30) heeft een Marokkaanse vader en een Nederlands-Indische moeder. Van haar heeft hij zijn achternaam. Tegelijk met het zoeken naar Klaver, steeg het aantal zoekopdrachten naar zijn partij. Daarmee ging GroenLinks even D66 voorbij als nummer 1. Klaver zelf passeerde PVV-leider Geert Wilders als 'meest gezochte kandidaat'.

In het recente lijsttrekkersinterview met de Volkskrant antwoordde Klaver op de vraag hoe het is om gehaat te worden: 'Er zijn mensen op internet die beweren dat mijn naam helemaal niet Jesse Feras Klaver is, maar Yasser Feras. Het zegt iets over hoever het is gekomen. Omdat ik een Marokkaanse achtergrond heb, zal het wel niet deugen wat ik doe en ben ik de boel aan het flessen.'

Bonusprijs voor Klaver: zijn Kamergotchi is de best verzorgde van allemaal, zo maakte Zondag met Lubach bekend.

null Beeld ANP
Beeld ANP

SAMENWERKING VAN DE DAG
Plasterk en Facebook

In het streven om meer jongeren naar de stembus te krijgen heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken een machtige bondgenoot gevonden: Facebook gaat helpen met optrommelen.

Verslaggever Sammie Peters: 'Facebookgebruikers zien zowel deze als volgende week een herinnering aan de verkiezingen op hun tijdlijn. De actie is onderdeel van de campagne Elke Stem Telt, die verder bestaat uit bijvoorbeeld tv- en radiospotjes en een Snapkanaal.'

Hoewel iedereen van boven de achttien met een account de berichten zal zien, is het voor het ministerie vooral belangrijk om jonge kiezers bereiken. 'Ik vind het belangrijk dat zij direct meedoen aan de democratie en het belang daarvan via Facebook ook delen met elkaar', aldus de minister.

Bij de verkiezingen van 2012 lag het opkomstpercentage onder de 18- tot 25-jarigen op 70 procent, tegenover een totale opkomst van 75 procent. In 2010 stemde slechts 59 procent van die leeftijdsgroep tegenover een totale opkomst van 75 procent.

Minister Plasterk. Beeld anp
Minister Plasterk.Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden