Het Binnenhof: 6 juli

Uw politieke nieuwsbrief

Staatssecretaris Dekker bewondert een vleesspies.Beeld Freek van den Bergh

Goedemiddag. Kamerleden trappen vanavond de grote lange zomerluwte af met een feest in Nieuwspoort. Het reces komt de formerende partijen goed van pas. In alle stilte kunnen zij de komende twee maanden echt vaart maken, niet gehinderd door een ongedurige Kamer. Ook uw politieke nieuwsbrief gaat gedurende de zomer in sluimerstand en keert - tenzij er groot politiek nieuws is - terug in september.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u (na het reces) deze nieuwsbrief dagelijks per mail ontvangen? Meld u eenvoudig aan via volkskrant.nl/dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

DE FORMATIE - DAG 113
Alweer verkassen

Toen PvdA'er Tjeenk Willink nog informateur was ging de formatiekaravaan heel Den Haag door, van de Stadhouderskamer, naar zijn huis, naar het Catshuis. Met Gerrit Zalm als bemiddelaar keerde het gezelschap terug naar het Binnenhof. Maar ook de VVD'er gaat volgende week verkassen. Hij neemt de onderhandelaars mee naar het statige Johan de Witthuis aan de Kneuterdijk.

Het huis is vernoemd naar de beroemde raadspensionaris die er de laatste drie jaar van zijn leven woonde. Vanuit het raam kijk je zo ongeveer uit op de plek waar hij en zijn broer op 20 augustus van het rampjaar 1672 werden gelyncht. Heeft het iets te betekenen? Wellicht is het symbolisch dat, nu de Oranjes in de formatie buitenspel staan, de onderhandelende partijen bijeenkomen in het huis van De Witt.

Wellicht gelooft Zalm simpelweg dat een ander zaaltje tot een andere uitkomst leidt. Alle eerdere locaties vormden vooralsnog het decor van stuklopende gesprekken. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hopen in september hun nieuwe kabinet te presenteren en mogelijk nog daarvoor de begroting enigszins naar hun inzicht bij te kunnen sturen. Voor dat laatste hebben ze niet veel tijd meer. Het demissionaire kabinet moet omstreeks half augustus de begroting al naar het Centraal Planbureau sturen voor een doorrekening.

Het Johan de Witthuis aan de Kneuterdijk.Beeld anp

TRADITIE VAN HET JAAR
De barbecue (vlees/vegetarisch)

Het is een traditie die maar niet van gedaante wil veranderen: de jaarlijkse Binnenhofbarbecue aangeboden door de Nederlandse vleessector. Dit jaar vond de veertigste editie plaats. Een opzichtiger lobby bestaat er niet in Den Haag, maar aan het eind van een politiek jaar op een warme donderdagmiddag is een hapje en een drankje nu eenmaal moeilijk te weerstaan. Om de hoek op het Plein organiseren dierenvrienden sinds enkele jaren een vegetarische tegenhanger.

Verslaggevers van uw Dagkoersen togen naar beide barbecues en klampten enkele nieuwe Kamerleden aan voor hun eerste impressie van het Haagse reilen en zeilen. GroenLinkser Kathalijne Buitenweg bijvoorbeeld, zij mocht als kersvers Kamerlid meteen aanschuiven aan de formatietafel. De combinatie van VVD, CDA, D66 en GroenLinks was een onwaarschijnlijke, maar in de Stadhouderskamer groeide ook bij haar de wens om eruit te komen. 'Een soort stockholmsyndroom', bekende ze lachend tijdens het verorberen van een vegetarische burger.

D66'er Tjeerd de Groot, landbouwwoordvoerder, ontdekte in de Kamer dat een rechtse meerderheid weinig opheeft met verduurzaming van de landbouw. 'Voor de boeren of tegen de boeren, voor duurzaamheid of tegen duurzaamheid. Dat zijn schijntegenstellingen.' Hij hoopt met D66 het smeermiddel te kunnen zijn. Om zijn woorden kracht bij te zetten bezocht hij vandaag beide barbecues.

PvdA'er Gijs van Dijk (gespot bij de vleesbarbecue) viel het op dat de Tweede Kamer meer een open huis is dan hij had verwacht. 'Er zijn allerlei initiatieven om de buitenwereld binnen te halen. Dat spreekt me aan, want ik wil niet zo'n politicus op de vierkante kilometer worden.' VVD'er Bente Becker (eveneens vlees), die voorheen voor minister Henk Kamp werkte, maakte als Kamerlid al haar eerste onderwijsdemonstratie op het Malieveld mee. Hoewel op steenworp afstand van het ministerie waar ze voorheen werkte, toch andere koek. 'Nu ben ik zelf politicus, het is een vak apart.'

Wie nog niet genoeg gegeten/gedronken had, kon ook nog terecht in Koloniën alwaar de gedecimeerde PvdA-fractie de nieuwe bewoners verwelkomde met een borrel. Bezetten de PvdA'ers voorheen bijna alle kamers op drie verdiepingen, nu zijn GroenLinks en ChristenUnie ingetrokken en is de Partij voor de Dieren uitgedijd.

Het echte drinken begint vanavond nadat de laatste stemmingen in de plenaire zaal zijn afgerond. Wie stoom wil afblazen na een lange verkiezingscampagne en halverwege een slepende formatieperiode, komt vanavond aan zijn trekken bij het eindejaarsfeest in Nieuwspoort. De dj draait een 'swingende mix van golden oldies en nieuwe hits'. U bent gewaarschuwd.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg neemt een vegaburger aan.Beeld Freek van den Bergh.
PvdA'er Gijs van Dijk bij de Binnenhofbarbecue.Beeld Freek van den Bergh
Het Forum voor Democratie, gehuisvest aan de Binnenhof-binnentuin, greep de barbecue aan voor wat ludieke reclame.Beeld Freek van den Bergh
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden