Het Binnenhof: 6 juli

Uw politieke nieuwsbrief

Minister Van der Steur op het Binnenhof.Beeld ANP

Goedemiddag. Ard van der Steur is een van de vaste gasten in Dagkoersen. Maar niet eerder figureerde hij in de nieuwsbrief in de rol van winnaar. Andere terugkerende gasten vandaag: de topambtenaren die hun macht doen gelden.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u ze dagelijks in uw mailbox ontvangen? Meld u hier aan.

Beeld de Volkskrant

WINNAAR VAN DE DAG
Ard 'net getrouwd' van der Steur

Als twee bokito's stonden ze de afgelopen maanden tegenover elkaar, met een eigen papieren werkelijkheid vol ingewikkelde rekensommen: Ard van der Steur en de oppositie.

Minister Van der Steur kreeg eind 2015 zijn begroting van Veiligheid en Justitie door beide Kamers goedgekeurd op voorwaarde dat hij bij de Voorjaarsnota extra geld zou lospeuteren bij de cerberus van het kabinet, minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. En ja hoor, dat lukte, zei Van der Steur. Vooral de politie kreeg er miljoenen bij.

Missie mislukt, oordeelden de oppositiepartijen in beide Kamers. Het was veel te weinig. In de Tweede Kamer kwamen ze met moties en amendementen, alle verworpen door het gesloten VVV-PvdA-blok. Pas nou op minister, in de Eerste Kamer hebben we als oppositie een meerderheid, waarschuwden ze.

Maar zie, Van der Steur is voorlopig winnaar. Niet alleen werd het debat vervroegd zodat hij op huwelijksreis kan ('behalve ikzelf is daar nog iemand heel blij mee, waarvoor dank aan de flexibiliteit van uw Kamer'), dinsdagavond bleek ook dat de oppositie ondanks alle dreigementen niet doorbeet. Ja, de minister moet in de najaarsnota alsnog met meer geld komen. Maar dan is de begroting van 2017 al bekend - en is er vast een nieuwe cijfermatige werkelijkheid om mee te goochelen.

Minister Van der Steur vooraf aan het debat in de Eerste Kamer over zijn Justitiebegroting.Beeld anp

ADVIES VAN DE DAG
Ambtenarenkabinet slaat weer toe

En weer zeggen topambtenaren wat het volgende kabinet allemaal moet doen. Laat AOW'ers ook AOW-premie betalen, schaf de belastingaftrek voor zzp'ers af, voer rekeningrijden in en schaf de hypotheekrenteaftrek af. Het is maar een greep uit de 41 voorstellen waar de Studiegroep Duurzame groei vandaag mee kwam.

Het rapport komt op de stapel zwaarwegende kant-en-klare beleidsopties. Opgesteld door maar liefst 168 ambtenaren, bedoeld voor politici. Die zijn nu hun verkiezingsprogramma's aan het schrijven en onderhandelen na 15 maart volgend jaar over een nieuw kabinet. Ze hoeven alleen nog maar te kiezen welke van de ambtenarenplannen ze adopteren.

Zo hebben ambtenaren de afgelopen kabinetten steeds meer hun stempel op het beleid kunnen drukken. En waar dat nog niet lukt, blijven ze proberen: vrijwel alle voorstellen in het rapport van vandaag zijn eerder geopperd, maar om politieke redenen gesneuveld of afgezwakt. Daar hebben de 168 ambtenaren geen boodschap aan. Zij weten wat goed voor ons is, en voor Nederland. Net zo lang tot ze hun zin krijgen.

In deze torens worden stapels met adviezen aan de politiek geproduceerd.Beeld anp

WEDSTRIJD VAN DE DAG
Verpleegdebat versus #PORWAL

De Tweede Kamer wil nog voor de zomerrust uitbreekt over de verpleeghuiszorg spreken. Aanleiding is het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over 150 verpleeghuizen. Elf van die tehuizen gelden als 'risicovol'.

Aanvankelijk stond het debat gepland om 23.00 uur vanavond, na de EK-wedstrijd tussen Portugal en Wales, maar met het oog op 'betrokkenen' (zorgverleners, verpleeghuisbewoners, familie) probeerde de oppositie het debat te vervroegen. De Kamervoorzitter had om 21.00 uur nog een gaatje, tegelijk met de halve EK-finale. Maar ook dat zinde de oppositie niet. De inzet is nu verplaatsing naar donderdag overdag. Het pleit is nog niet beslecht.

Dan over de inhoud. PVV en CDA willen meer cijfers van het ministerie van Volksgezondheid over de te verwachten kosten van de verpleegzorg. Verslaggever Gijs Herderscheê kreeg van het ministerie inzicht in de budgetten van 2010 tot en met 2014 en schreef er dit stuk over. Meer cijfers waren volgens VWS niet beschikbaar.

PVV-Kamerlid Fleur Agema gelooft er niks van. 'De staatssecretaris en het ministerie van VWS hebben gisteren een aantal tabelletjes naar de Volkskrant gestuurd, die lopen tot 2014. Die gaan dan over kosten en zo. Ik zou die tabelletjes ook graag ontvangen voor de jaren 2015-2021. We leven namelijk al twee jaar niet meer in 2014.' Uit de prognoses voor de komende jaren kan blijken dat het budget voor verpleegzorg gaat dalen, na een stijging tot 2014. Dan heeft Agema beet.

PVV-Kamerlid Fleur Agema wil ook de toekomstige cijfers.Beeld anp

OOK DAT NOG
Van der Staaij schrijft een boek

Het komt net te laat voor in de vakantiekoffer, maar op tijd voor de zak van Sinterklaas of voor onder de kerstboom: het boek van Kees van der Staaij. Het verschijnt in oktober, een klein half jaar voor de verkiezingen. Een beetje fractieleider heeft in campagnetijd een boek achter zijn naam om mee te schermen.

Pim Fortuyn merkte tijdens het roemruchte televisiedebat van 6 maart 2002 al op: 'Ik zou weleens willen weten wat die lijsttrekkers hier aan deze tafel hebben geschreven. Behalve de heer Balkenende, een collega-hoogleraar, kan ik dat van deze mensen absoluut niet zeggen.' Van der Staaij heeft op dergelijke vragen dit najaar een weerwoord. 'Leest u dan eens Goede gesprekken over geloof, hoop en liefde', zal hij opmerken. Ook kan hij verwijzen naar 'Woord houden. Christelijke politiek in de praktijk' uit 2010 (eveneens een verkiezingsjaar).

Verderop zal Jesse Klaver zwaaien met zijn 'De mythe van het economisme' en gooit Emile Roemer zijn 'Het kan wel' in de strijd. Ook Gert-Jan Segers heeft tegen die tijd een boek uit en Marianne Thieme kan haar betogen kracht bijzetten met 'De kanarie in de kolenmijn'. Verkiezingsprogramma's zijn zó 2012.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Van der Staaij publiceert in oktober een tweede boek.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden